Temetőfaltól az urnaligetig — méltó megemlékezés a Határok nélkül szombati adásában, a Kossuthon.

A halállal és temetéssel kapcsolatos szokások vallásonként és vidékenként különböznek egymástól. Ám egyetlenegy mégis közös bennük: a földi létet átmenetinek tartják, és hisznek az elhunyt túlvilági üdvözülésében.

 

A felvidéki, egykori bányavárosi ranggal büszkélkedő Rozsnyó temetőjében szinte minden évszázad temetkezési szokásainak kultúrája fellelhető. A temetőfal mellé a város nevezetes polgárai temetkeztek. A kilencvenes évektől urnaligettel és 2008-tól új temetőrésszel bővült a város köztemetője. A helyszíni tapasztalatokról Palcsó Zsóka riportját hallhatják a rádióhallgatók.

Szilágyerked (Erked) nevét az oklevelek 1368-ban említették először Erked-birtok néven. 1847-ben lakosainak száma százharminc lélek volt, valamennyi református. Sajnos az utóbbi években sokan innen is kivándoroltak a jobb kereset reményében. Ám közel sem olyan arányban, mint máshonnan a környékről. Igyekvő emberek lakják, akiket ma sem riasztanak az állattartás nehézségei, és akik őrzik hagyományaikat a temetőben is.

Adás: 2019.11.02. Határok nélkül, Kossuth Rádió (szombat) 18.01-18.30.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog