Csík-Taploca a Kossuth Rádióban

Székelyföldön, Csíkszereda északi kijáratánál fekszik a városhoz csatolt település, Taploca. Nevét minden valószínűség szerint a bőséges, ásványvizes forrásairól kapta, önállóságát leginkább ma az egyházközség őrzi. A mindenszentekről igen érdekes történetet hallhatnak 2019.11.01 Határok nélkül, Kossuth Rádió adásában a rádióhallgatók Czikó László plébános úr előadásában.

 

Gömör jótevőjére, Andrássy Franciska grófnőre emlékeznek mindenszentek napján a Kossuthon, a Határok nélkül műsorában!
Október utolsó hétvégéjén Gömör jótevőjére, Andrássy Franciska grófnéra emlékeztek a felvidéki Krasznahorkaváralján. A száztizenöt éve épített mauzóleumban celebrált gyászmise minden politikai rendszert túlélt. A grófi házaspár hatalmas vagyonát jótékonykodásra használta fel. Bőkezű adományaik iskolák, óvodák, árvaházak, kórházak, szegényházak, múzeumok, templomok építését, működtetését tették lehetővé. Az évfordulóra a betléri kastélymúzeum bocsátotta az egyház rendelkezésére a szertartáshoz szükséges kellékeket, más ritkaságok mellett, az aranyból készült áldozati kelyhet is megszemlélhették a résztvevők.

Adás: 2019.11.01 Határok nélkül, Kossuth Rádió (péntek) 18.01-18.30.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog