Százéves titok

Százéves titokról lebbenti fel a fátylat a Határok nélkül szombati, júniusi 29-ei adása! A Kossuth Rádió hallgatói szakértők segítségével eredhetnek nyomába az egykori kassai Honvéd-szobor történetének!

 

A Honvéd-szobrot, két fiatal szobrászművész, Horvay János és Szamovolszky Ödön alkotását közadakozásból állítatták fel a kassai polgárok 1906.szeptember 9-én. A tíztonnás, bronzból öntött szobor két alakja: egy ’48-as honvéd katona és az őt vigasztaló, bátorító kuruc vitéz volt. A történelmi távlatokat átívelő, szimbolikus jelentésű mű 1919-ben elpusztult.

A Henszlmann Imre Történeti Társaság elnöke, Halász György helytörténész mesélt város emlékezetének szerves részét képező szobor történetéről. „ A II. Rákóczi Ferenc fejedelem örök nyughelye fölött őrködik a Szent Erzsébet-székesegyház, ismertebb nevén a kassai dóm. A mellette álló Mihály-kápolna déli oldalán, Magyarország felé nézett a szobor, amelynek helyén jelenleg egy neogótikus szökőkút áll. Az eredeti szoborra egykori helyén már semmi sem emlékeztet, de a hely a figyelmes szemlélő számára felfedezhető.” Minden nagyobb politikai változást a szobrok pusztulása követ. „Az első áldozatok!”- fogalmazott a helytörténész. Hozzátette, hogy helybeli szakértők erősen szorgalmazták a Nagy Lajos király által adományozott, ma kőtalapzaton álló kassai címer felállítását.

A szobor talapzatának hatalmas kövei a Hernád –folyó árteréből kerültek elő, sok év rejtőzködés után. Orosz Örs, a Gombaszögi Nyári Tábort is szervező Sine Metu Polgári Társulás elnöke egy a felvidéki szoborsorsokat kutató, készülő kiadvány kapcsán aktív részesévé vált a talapzatot képező, nagyméretű, mívesen megmunkált kövek kiemelésének és méltó helyükön történő bemutatásánakaz Erzsébet utcában, a kassai Magyar Jelenlét Házának kapualjában.

 

Adás: 2019.06.29. (szombat) 18.30-19.00.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog