Akiért a telefon csöng…

Pillangó a volánon címmel Ferencz Zsuzsanna elbeszéléseiből készült ötrészes sorozatot mutat be a Kossuth esti Rádiószínháza.

A Kolozsváron született Ferencz Zsuzsanna írásaiból élesen bontakoznak ki a 70-es évek Romániáját jellemző hétköznapok: a már-már gigászi küzdelem a szükségleti cikkek (később a 80-as évek végéig az élelmiszerek) előteremtéséért (is). Hogyha a pozitív vetületet keressük, említésre méltó, hogy mindezek hozadékaként a lakosság többségében kifejlődött a csaknem elpusztíthatatlan élni akarás, a szívósság és a fanyar humor.

 

A Tételek a céduláról pontosan idézi fel az adott korszakot. Azt, hogy már-már reménytelen vállalkozás eldönteni, hogy mi is a valóság. Egy történet egy másikat idéz fel. A szoros sorba illeszkedő láncolat megszakad egy ponton és költészetbe hajló mondatokat eredményez: pl.: „Hagyta magára alkonyulni a szobát”.

Az Akiért a telefon csöng cselekménysora a nyugalmazott ügyvéd téves tárcsázásával kezdődik , majd egyre meghittebb kapcsolatot teremt két (idegen) ember között. Az ismétlődő beszélgetések első időszakában hétköznapi témák, keserűségek bukkannak fel: a magas vérnyomás vagy a lábtörés, később egyre nyilvánvalóbbá lesz a kötődés igénye kettejük között.

A Sakk-matt magamnak a 70-es évekbeli csempészáruk, a feketepiac világának napfényt nem ismerő bugyraiba kalauzolja hallgatót.

A Találkozás babosban: párbeszéd egy szállodai szobában, rejtélyes emlékek felidézése.

A Történet két hangra a főszereplő gyermekkori erdőjárására tekint vissza. A régi fenyőóriás - „ágkarján puhán emelt át a távolságon.” - egy már-már egészen eltemetett tragédia képeit idézi fel: a halott tanítónő alakját a hóban.

Az Utószó helyett című elbeszélés főhőse, az egyszeri szegény ember legkisebb fia felkeresi és kardjával legyőzi a hétfejű sárkányt. Ez a népmesékből ismerős toposz (lenne) eddig. Itt azonban rendkívül érdekes „tükör a tükörben” történet közepébe csöppenünk…

A Zelki János szerkesztő-rendező kézjegyét magán viselő sorozat Bertalan Ágnes és Bánfalvi Eszter színművészek hangján szólal meg.

 

Adás: Kossuth, Rádiószínház 2019. február 11-15. (hétfőtől péntekig) 21-30-22.00.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog