Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

A meseszép Bukovina!

A szombati adásban az egykori Moldvai fejedelemséghez tartozó, majd török uralom alá került, később osztrák koronatartománnyá lett Bukovinába látogat a Hazajáró stábja.

 

 

Ez a terület a Kárpátok külső oldalán fekszik, a vízválasztó gerinceken túl. Megannyi természeti kincset és magyar emléket őriz. A Hazajáró csapata a következő adásban arra vállalkozik, hogy megmássza a Moldva és a Beszterce folyók között emelkedő Ráró és Gyamaló szemrevaló hegyvilágát, bejárja a festett kolostorok vidékét is, ám mindenekelőtt a bukovinai székely falvakat keresi fel. Bükkország gyéren lakott vidékét, ahova Hadik András gróf gyűjtötte össze a Madéfalvi veszedelem elől Moldvába „csángált”székelyeket. De a 20. század vad szelei innen is tovább fútták őket. Szétszóródtak Erdélybe, Délvidékre, a Dunántúlra és még a tengerentúlra is. 75 év múltán már csak emlékük maradt itt, s temetőik töredékei.

„Bukovina, bukovina”… idézi meg a lenyűgöző táj látványa a Magyar Örökség Díjjal kitüntetett mesemondó, népmesegyűjtő, Kóka Rozália és sorstársai hazaszálló emlékeit.

 

Adás: 2018.10.07. Duna World 19:25

2018.10.09. Duna World 16:05

2018.10.13. Duna 07:15

2018.10.17. M5 08:45

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog