Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Bécsújhely a Kossuthon: A Hely hétindító adásában!

Számos magyar vonatkozású történés színhelye volt az Alpok lábánál elterülő Bécsújhely, egykori magyar nevén Német-Újhely városa. Itt zárult le — a város kapitulációjával— Mátyás király ausztriai hadjárata 1487. augusztus 17-én.

Igazságos uralkodónk ekkor ajándékozta a településnek a Corvin-serleget, amely korábban, Frigyes császárral történt békekötése alkalmából készült. A zománcdíszítésű, aranyozott ezüstserleget Mátyás korabeli arcképe mellet őrzik ma is.

 

 

1671-ben ismét jelentős, de tragikus szerepet kapott Bécsújhely a magyar történelemben. Április 30-án az itteni fegyvertárban fejezték le Zrínyi Pétert és Frangepán Ferenc Kristófot.

Később, 1701-ben, az Eperjesen fogságba ejtett II. Rákóczi Ferencet hurcolták ide, ugyanabba a börtönbe, melyből 30 évvel azelőtt anyai nagyapja, Zrínyi Péter a vérpadra került.

A város újabb kori történetéhez tartozik, hogy 1910-ben itt létesült az Osztrák–Magyar Monarchia első pilótaiskolája. Itt szerzett képesítést és tette le pilótavizsgáját a magyar repülés két úttörője: Steinschneider Lilly, aki az első volt a pilótavizsgát tett magyar nők sorában, valamint Petróczy István, az iskola későbbi vezetője.

 

Adás: Kossuth rádió, 2018. október 15, hétfő 11.07-11.30

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog