Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Kusfstein magyar foglyai — a Kossuth rádió műsorában

Kétrészes műsorral jelentkezik A Hely október 5-én és 6-án, az aradi vértanúk napján, a nemzeti gyásznapon. A magyar történelem igen rossz emlékű helyszínére, Kufsteinbe látogat a stáb, felidézve az e falak között rabságot szenvedett magyarok emlékét.


 MTI Fotó: Jászai Csaba.

 

  Kufstein vára a magyar történelem keserű emlékeit idézi fel. A rettegett Császártorony máig a zsarnokság jelképe. A Habsburg Birodalom és az Osztrák-Magyar Monarchia különböző országaiból idehurcolt politikai foglyok, ezen belül számos magyar szenvedéseinek színhelye volt. Csak néhány nevet kiragadva, itt raboskodott az 1700-as években: a magyar nyelv megújítását szívén viselő Kazinczy Ferenc, Szentjóbi Szabó László és Batsányi János magyar költők.

A műsor második részében a 1848-49-es forradalom és szabadságharc foglyainak sorsával ismerkedhetnek meg a rádióhallgatók. Szó esik Teleki Blanka grófnőről és Leövey Kláráról, a nők taníttatásáért tett erőfeszítéseikről; valamint Czuczor Gergely, nyelvtudósról és nem utolsó sorban, az egyetlen köztörvényes elítéltről, Rózsa Sándorról.

Akik figyelemmel követik az izgalmas műsor epizódjait, azt is megtudhatják, hogy melyik cellában ki, mikor és meddig volt fogva tartva. A Hely vendéglátója Deák Ernő,  bécsi magyar történész-újságíró.

 

 

Adás: Kossuth rádió, 2018. október 5- 6., 11.07-11.30.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog