Hétvégén is Határok nélkül a Kossuthon!


Balázs-Piri Soma, a Virtuózok kicsik versenyének győztese 

Búcsú Máriaföldén – megújulhat Tamáshida háromhajós bazilikája – új kötet jelent meg nemrégiben a Marosvécs mecénásáról, Kemény Jánosról – Balázs-Piri Soma, a Virtuózok kicsik versenyének győztese szülőfalujában, a horgosi Bartók-ünnepen lépett fel.

 

Az egykori német közösség hagyományait felelevenítve, néhány éve minden szeptember elején, Szűz Mária születésének napja közeledtével tartják a máriaföldi templombúcsút. A szerb határ melletti romániai településről is tömegesen vándoroltak ki a németek, így ma a katolikus gyülekezet többségét a magyarok alkotják. A búcsú alkalmával találkoznak a testvértelepülések képviselői, a környező falvak, városok hagyományőrző csoportjai folklórbemutatóval színesítik a programot.

Befejezték a tamáshidai XIII. században épült háromhajós bazilika restaurálás előtti állagfelmérését. A partiumi romtemplom ritkaság a térségben, ahol nagyon kevés Árpád-kori templom maradt meg, így okkal remélhetik, hogy helyreállítását követően idegenforgalmi látványossággá válik.

A marosvécsi mecénás címmel jelent meg Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál Erdély sorozatának legújabb kötete báró Kemény Jánosról. A kötetről és a marosvécsi kastélynapról is többet tudhatunk meg Benkei Ildikó riportjából.

A ma Szegeden élő, délvidéki, horgosi származású Balázs-Piri Soma tavasszal megnyerte a Virtuózok tehetségkutató „kicsik korcsoportjának” versenyét. A fiatal zongorista nemrégen szülőfalujában adott szabadtéri koncertet, a horgosi Bartók-ünnepen.

 

Adás: Kossuth rádió 2018. szeptember.08, szombat 18.30-19.00.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog