Benedek Elek-emléktáblát avattak Torján


Tamás Sándor, Beke Boróka és Éltes Barna leleplezik az emléktáblát . A szerő felvétele

A Benedek Elek emlékének szentelt rendezvénysorozat szombat délután Torján, annak karatnai falurészén kezdődött, ahol a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja és Kovászna Megye Tanácsa fehér márvány emléktáblát helyezett el a Karatnai Református Egyházközség parókiájának homlokzatán. Ezzel nemcsak az egykoron itt nyaraló Benedek Eleknek, hanem anyai nagybátyának, Benedek Ignác (1826–1892) református lelkésznek is emléket állítottak.

Kézdivásárhely: az aradi vértanúkra emlékeztek

Kézdivásárhelyen a hagyományokhoz híven a kantai Nagy Mózes Elméleti Líceum udvarán a Vetró András által készített domborművek előtt az 1849. október 6-án Aradon kivégzett tizenhárom vértanú és a Pesten ugyanezen a napon kivégzett gróf Batthyány Lajos egykori miniszterelnök emléke előtt tisztelegtek.

Kézdivásárhely: ne korlátozzák létterünket az autók

Egy közösség emberekből áll azok építették a várost maguknak a főterünket is őseink maguknak és nekünk építették, nem az autóknak. Nem elfogadható, hogy naponta többször egy ilyen kis városban forgalmi dugó alakuljon ki, az úttesten átkelni a gyalogosnak a sok autó miatt csúcsforgalomban embert megpróbáló mutatvány.

Kézdivásárhely: Tiltatkozik a kantai tantestület és a szülői közösség

A magyar elemisták románoktatását módosító kormányrendelet ellen tiltakozik a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum tanári közössége és az iskola tanulóinak szülői közössége. Csütörtökön petíciót fogalmaztak meg, amelyben kiemelték: az elemi oktatást és az ott tanítók munkáját érintő határozatokat a romániai magyar oktatás elsorvasztását célzó próbálkozásnak vélik. A tiltakozó beadvány aláírói felkérik a megyei tanfelügyelőséget, a megyében oktató tanárkollégákat és a Háromszéken tanuló diákok szülői közösségeit, hogy tiltakozásukat aláírásukkal támogassák.

„Büszke vagyok erre a városra, büszke vagyok erre a tájra” (Pro Urbe díj Kézdivásárhelyen)

Dr. Szőcs Géza (b), Bokor Tibor

A kézdivásárhelyi Vigadó dísztermében Augusztus 30-án húsz év kihagyással adományoztak Kézdivásárhely város második legrangosabb kitüntetését, a Pro Urbe díjjat dr. Szőcs Géza nyugalmazott pedagógusnak a Tegyünk Kézdiszékért egyesület javaslatára. Ezzel a kitüntetéssel adózott a város vezetése emberi nagyságának és a városért kifejtett sokoldalú munkásságának.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog