Nemzeti sajtófigyelő 2018. 06. 12.

Mikes Kelemen leveleinek 19. századi díszkiadása került az OSZK gyűjteményébe

– MTI, Webrádió,

Mikes Kelemen Törökországi levelek című művének 1906-os díszkiadása került az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) gyűjteményébe. A Mikes-levelek unikális, bőrkötetes díszkiadása az Egyesült Államokban élő Simon Kázmér felajánlásának köszönhetően érkezhetett vissza Magyarországra - mondta Schőberl Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) főigazgatója a kötet hivatalos átadóján hétfőn, Budapesten. Hozzátette: Magyarország alaptörvénye állami feladattá teszi a magyar kulturális értékek megóvását, országhatároktól függetlenül. Az OSZK szakmai segítségével működő Mikes Kelemen-program ezért a diaszpóra magyarság nyomtatott értékeinek felkutatását, összegyűjtését és hazahozatalát szolgálja.

 

 

Közigazgatási törvénykönyv: számos módosító javaslatot tett az RMDSZ

– maszol.ro, transindex.ro, Nyugati Jelen, Krónika

Az RMDSZ több tíz módosító javaslattal járult hozzá az új közigazgatási törvénykönyv jobbításához, kezdeményezéseik zöme a kisebbségek nyelvi jogainak bővítését, az önkormányzatok erősítését, a valós decentralizációt, a közszolgáltatások javítását és a prefektus hatalmának alkotmányos keretek közé vonását célozták. "Ezen elvek egyike sem újkeletű, több mint húsz éve megfogalmazott igényeink ezek, amelyeket mindig szem előtt tartottunk, valahányszor alkalmunk volt a döntéseket alakítani. A közigazgatási törvénykönyv parlamenti különbizottsági munkálatai során sikerült elfogadtatnunk javaslataink többségét. A jogszabály, amely ma a szenátus asztalára került, tartalmazza a számunkra fontos elveket, ezért az RMDSZ támogatta a szenátusban" – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője hétfőn, a közigazgatási törvénykönyv plénumi szavazását követően. A szövetség közigazgatási szakpolitikusa kifejtette, a közigazgatási törvénykönyv eddigi munkálatainak egyik legfontosabb megvalósítása a kisebbségi jogok jelentős kiterjesztése.

 

MNT: 77 általános iskola kap ajándék könyveket

– Vajdaság.ma, Pannon RTV

Kétmillió dinár értékben ajándékozza meg a vajdasági magyar iskolákat Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A vakáció előtt minden magyar tannyelvű iskolához eljuttatja a Magyar Nemzeti Tanács az értékes könyvcsomagokat. Az adományok házi olvasmányokat, gyermekirodalmi, ismeretterjesztő és szépirodalmi kiadványokat tartalmaznak.

 

Erdély

 Magyar Anna ET-raportőr: álmainkhoz képest kevés, lehetőségeinkhez mérten száz százalékos

– maszol.ro

Magyar Anna főraportőrrel az Európa Tanács bálványosi fórumán beszélgettek arról, mit is gondol Dan Tanasă blogger és Cătălin Ivan európai parlamenti képviselőnek a konferencia hangulatához enyhén szólva sem illő megnyilatkozásáról. A regionális és kisebbségi nyelvek európai chartájának fő jelentéstevője a dokumentum elfogadásának 20. évfordulóján készített európai szintű kimutatást arról, mennyire tartják be az ET tagállamai ezeket a nyelvi jogokat.

 

Civileknek és szakembereknek indítottak képzéssorozatot

– maszol.ro

Értékfeltárás a helyi közösségekben és szervezeti hatékonyságnövelő tréning témákban szakmai képzéseket szervezett a Nemzeti Művelődési Intézet, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség június 8–10. között a szamosújvári Téka Alapítvány székelyén. Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke a képzéssorozat első állomását követően rámutatott: kulturális programok általi társadalomszervezés a Szövetség kiemelt feladata, hiszen ezzel nem csupán a nemzeti identitás megőrzését, továbbadását segítik elő, hanem a helyi közösségek kohézióját, összetartó erejét is növelik.

 

Nem nézhetjük Romániában magyar kommentárral a világbajnokságot

– transindex.ro, Marosvásárhelyi Rádió

Nem nézhetjük magyar kommentárral az oroszországi világbajnokságot Romániában, közölte a hírt a Marosvásárhelyi Rádió. A rádió megkeresésére arról számolt be az MTVA sajtosztálya, hogy a 2018-as FIFA labdarúgó-világbajnokság magyar nyelvű, M4 Sporton futó közvetítéseit csak Magyarország területéről lehet majd fogni, a határon túli közvetítések geokódolva lesznek.

 

Felépítik a „Facebook-logó” emlékművet Gyulafehérváron

– transindex.ro, Nyugati Jelen

George Ivașcu kultúrminiszter Június 6-án aláírta annak az emlékműnek a megépítéséről szóló szerződést, amelyet Gyulafehérváron fognak felállítani a Nagy Egyesülés 100. évfordulója alkalmából, írja a Romania-Insider. A Mihai Buculei által tervezett alkotás a tervek szerint 22 méter magas lesz, 1350 tonnát nyom majd és 10,2 millió lejbe kerül. Az emlékmű négy keresztet ábrázol, melynek felső szárai hátrahajolva összetalálkoznak.

 

A kisebbségi lét nem csak reprodukció

– transindex.ro

Erdély

Tanulmánykötet jelent meg a romániai magyar kisebbség életének alakulásáról 1990 és 2015 között. A könyv egyik szerkesztőjével, Bárdi Nándor történésszel beszélgettek annak nem mindennapi tartalmáról.

 

Megkezdte tevékenységét a Hunyad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete

– Nyugati Jelen

A Hunyad Megyei Magyar Gazdák Egyesülete nemrég kapta meg jogi személyiséget, célja a szászvárosi, bácsi és a lozsádi magyar gazdák tevékenységét támogatni, szervezett formában megerősíteni a mezőgazdasággal foglalkozók képviseletét. A gazdaegyesületet az RMDSZ Hunyad Megyei Szervezete is támogatja, a közeljövőben együttműködési megállapodást is aláírnak, amely alapján az RMDSZ kommunikációs és szervezési infrastruktúrájával segíti a magyar gazdák összefogását.

 

Kihívás előtt az iskolák és a vállalkozók: itthon tartani a végzősöket

– szekelyhon.ro

Mind országos, mind helyi szinten hatalmas a szakemberhiány, ezért egyre több vállalkozó már a frissen végzetteket is alkalmazná, vállalva a betanításukat, azonban így sem jutnak munkaerőhöz. Csak Udvarhelyszéken évente több száz diák kerül ki a szakközépiskolák padjaiból, de minden jel arra mutat, hogy jó részük külföldön keresi a boldogulást, mert itthon nem fizetik meg őket.

 

A lelátókon felcsendülő székely himnusz miatt panaszkodik a bodzafordulói szenátor

– szekelyhon.ro

Elégedetlen Gheorghe Baciu Kovászna megyei szenátor azzal a móddal, ahogy a kormány tagjai kezelik a parlamentben felvetett kérdéseiket. Ezúttal a futballmérkőzéseken előforduló bekiabálások kapcsán nem kapott kielégítő választ.

 

Hargita megyei településen végeznek szűrővizsgálatokat magyarországi orvosok

– MTI, maszol.ro, szekelyhon.ro

Felvidék

E héten a székelyföldi Csíkszentdomokoson végez szűrővizsgálatokat egy Bács-Kiskun megyei orvoscsoport - közölte hétfőn a Hargita megyei önkormányzat sajtóosztálya. A Kecskemétről érkezett szakorvosok a helyi Márton Áron Általános Iskola tornatermében alakítottak ki fülkéket EKG-, neurológiai, reumatológiai, sebészeti, belgyógyászati, radiológiai, urológiai, bőrgyógyászati, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti és gyerekgyógyászati vizsgálatokra. A szűrővizsgálatokon a szomszédos települések lakói is részt vehetnek.

 

Felvidék

 

Péntekig lehet jelentkezni az SZMPSZ nyári egyetemeire

 

– Ma7.sk

 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége július 9-13. között Komáromban és Rimaszombatban tartja hagyományos XXVII. Jókai Mór és II. Rákóczi Ferenc Nyári Egyetemét. A rendezvény megnyitó ünnepségeire hétfőn 12,30 órától a Komáromi Jókai Színházban, illetve a rimaszombati Csillagházban kerül sor. Fekete Irént, az SZMPSZ komáromi központi irodájának vezetőjét a június 15-én éjfélig tartó jelentkezési határidő kapcsán a nyári pedagógus-továbbképzések kulisszatitkairól kérdezték. „Nyári egyetemeinkre közel egy hónapja kizárólag elektronikus formában, az SZMPSZ www.szmpsz.sk honlapján vagy facebookos oldalán keresztül június 15-én éjfélig lehet jelentkezni. Azonkívül minden hazai magyar tannyelvű iskolába elküldtük az ahhoz szükséges elektronikus jelentkezési lapot“ – hangsúlyozta Fekete Irén.

 

Szlováknyelv-oktatás: A kulcs a tanár kezében van

– Ma7.sk

Az elmúlt hetekben sok vitát váltott ki a szlovák parlament által elutasított szlováknyelv-oktatásra vonatkozó ellenzéki törvényjavaslat, mely az államnyelvet idegenként tanította volna a nemzetiségi iskolákban. Hogy a kérdés igencsak sürgető, arra elég bizonyíték, hogy a statisztikák szerint öt magyar diákból egy megbukik a szlovák írásbeli érettségin. Albert Sándor, a Selye János Egyetem alapító rektora, oktatásügyi szakember kissé furcsállja, hogy miközben jelenleg egy szlováknyelv-oktatási módszer tesztelése folyik három kiválasztott magyar iskolában, törvényjavaslat került a parlament elé.

 

Több magyar ovis lesz szeptembertől Füleken

– Ma7.sk

Füleken is lezajlottak az óvodai beíratások. A nógrádi városban két vegyes tannyelvű óvoda várta a gyermekeket. A Daxner Utcai Óvoda magyar és szlovák csoportokkal működik. A magyar tagozatot jelenleg 82 kisgyermek látogatja. Az idei eredmények alapján 23 gyermeket írattak be szüleik a magyar, és 22-t a szlovák csoportba, így szeptemberben 4 magyar és 4 szlovák csoporttal kezd az intézmény. A férőhelyeknek megfelelően az óvoda teljes kapacitással működik. Idén összesen 34 gyermek ballagott el.

 

A gyermekáldozatokra emlékeztek Nagymagyaron

– Felvidék Ma

Június 11-én Nagymagyaron koszorúzással egybekötött megemlékezést tartott a Magyar Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szövetség (MAGYISZ) és a Carissimi Nonprofit Alap. A magyar alapiskola falán lévő emléktáblát, mely a Felvidék gyermekáldozatainak állít emléket, négy évvel ezelőtt avatták fel a MAGYISZ kezdeményezésére. Azóta minden évben megemlékeznek az ártatlan áldozatokról. A Felvidéken ez az első, és máig az egyetlen emléktábla, amely az 1940-es évek gyermekáldozataira emlékeztet. A holokauszt gyermekáldozatainak és azoknak a gyermekeknek állít emléket, akiket az 1940-es évek vészterhes időszakában üldöztek és akik a megpróbáltatásokba belehaltak.

 

Bugár jelölése a gyengeség és kétségbeesés megnyilvánulása

Felvidék

– Ma7.sk

Az elmúlt hét híre nyilvánvalóan az volt, hogy Bugár Béla köztársaságielnök-jelölt lesz. S bár voltak, akik a Bugár jelöltségéről szóló jóval korábban kiszivárgott információkat kétségekkel fogadták, mondván, a mindig biztosra játszó Bugár, nem megy bele az ilyen bizonytalan kimenetelű játékba, az az igazság, hogy nem igazán volt más választása. Ez ugyanis az utolsó esélye, hogy megpróbálja megmenteni a pártját, s úgy-ahogy megtartsa a már egyébként sem makulátlan arcát.

 

 

Vajdaság

 

Harminc pár kapott támogatást falusi ház vásárlására Vajdaságban

– Vajdaság.ma

A Nemi Egyenjogúsági Intézet pályázatának köszönhetően harminc pár vásárolhat valamelyik vajdasági faluban házat háztáji gazdasággal. A negyedik alkalommal meghirdetett pályázatra 234 pár jelentkezett, s a nyertes pályázók ma írták alá a vissza nem térítendő eszközökről szóló szerződést. A szerződéseket Predrag Vuletić tartományi szociálpolitikai, demográfiai és nemi egyenjogúsági titkár és Dijana Milović, a Nemi Egyenjogúsági Intézet igazgatója adták át.

 

Tanévzárót tartottak a tordai Ady Endre Általános Iskolában

– Pannon RTV

Az iskolaépületen idén jelentős munkálatok folytak. Újrameszelték a tantermeket, áttértek a földgázzal való fűtésre, szigetelték az épületet és felújították az iskola épületében működő óvodát is. A népességfogyás különösen érzékenyen érinti a kistelepülések iskoláit. A bánáti Tordán más a helyzet: a tanulók száma stabil, közben az iskolában folyamatosan javulnak a tanulási feltételek – hangzott el Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár mai látogatásán.

 

Kárpátalja

 

Hazahívogatta a fiatalokat a II. KMKSZ ISZ horgászverseny

– karpatalja.ma

2018. június 9-én második alkalommal került megrendezésre a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének (KMKSZ ISZ) horgászversenye. A megmérettetés igazán gyümölcsözőnek ígérkezett, hiszen míg a 2017-es versenyen huszonnyolcan vettek részt, az ideire már hatvannégy horgász jelentkezett.

 

A gyerek a család lelke, mosolya és szíve

– Kárpátalja

Ez évben is megrendezésre került a gyereknap a beregszászi járási Jánosiban június 10-én. Az eseménynek a Barna György Stadion adott otthont. A gyereknapot Torisnya Szilvia, a jánosi kultúrház igazgatója nyitotta meg üdvözölve a jelenlévőket, majd köszönetet mondva Barta István polgármesternek és a Jánosi Polgármesteri Hivatalnak a rendezvény szervezésében és lebonyolításában nyújtott segítségért, továbbá a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ) helyi alapszervezetének a közreműködéséért.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog