Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 10. 10.

Elutasították a Szacsvay Imre-iskola épületének visszaszolgáltatását

2018. október 8. – MTI, Krónika, maszol.ro

Jogerős ítéletben elutasította a Bihar megyei törvényszék a nagyvárad-olaszi római katolikus plébánia keresetét, amelyben visszaigényelte a római katolikus egyház által épített ingatlant, amelyben ma a Szacsvay Imre Általános Iskola működik.

A plébánia a peres eljárás során annak megállapítását kérte, hogy a katolikus püspökség által alapított Szent László Koldusápoló és Fiúgyermek Menedékház Egyesület jogutódja, ennek nyomán pedig az épület restitúcióját kezdeményezte. A hírt, miszerint az egyház mégsem kapja vissza jogos jussát, a nagyváradi önkormányzat jelentette be pénteken, jelezve egyúttal, hogy a döntéssel elhárult a felújítás akadálya, így hamarosan hozzálátnak például az iskolaudvar leaszfaltozásához, illetve a homlokzatfelújításához.

 

Kelemen Hunor a referendum kudarcáról: nincs miért ujjal mutogatnunk egymásra

2018. október 8. – maszol.ro, transindex.ro, Nyugati Jelen

Az RMDSZ elnöke azzal magyarázza az alacsony részvételt a referendumon, hogy a választók a népszavazás tárgyát nem érzékelték alkotmánymódosítás útján megoldandó, sürgős problémának. Kelemen Hunor szerint fölösleges most a referendum kudarcának felelőseit keresni. A politikus az Agerpresnek nyilatkozva értékelte hétfőn az alkotmánymódosító referendumot. Szerinte az urnáktól való távolmaradáshoz hozzájárult az is, hogy a választók túlzottan átpolitizáltnak éreztek egy alapvetően politikamentes témát, másrészt mindkét oldalról manipulálni próbálták a közvéleményt, aminek szintén taszító hatásavolt.

 

Szakmai hétvégét szervez a Miniszterelnökség külhoni magyar egyetemistákszámára

2018. október 8. – MTI, kormany.hu, OrientPress, Webrádió

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága "Érték-választás - helyünk és szerepünkavilágban"címmelszakmaihétvégétéstovábbképzéstszervez2018.december7-

9. között külhoni magyar főiskolai és egyetemi hallgatók számára. Az érdeklődők mától október 31-ig nyújthatják be jelentkezésüket az eseményre. A konferenciára olyan, a magyar nemzetet érintő közéleti, aktuálpolitikai kérdések iránt fogékony külhoni magyar főiskolai és egyetemi hallgatók jelentkezhetnek, akik szülőföldjükön tervezik jövőjüket. A háromnapos program során a résztvevők pozitív gyakorlatokkal és sikeres életpályákkal találkozhatnak, mindeközben pedig megerősíthetik a Kárpát-medencei magyar ifjúságot összekötő szálakat.

 

Erdély

Román-magyar konferenciát szerveznek Kolozsváron

2018. október 8. – Erdély Ma, Krónika

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Reconstructio Egyesület október 12-én (pénteken) 13 órától Kolozsváron, a Vallásszabadság Házában szervezi meg hagyományosnak számító román—magyar konferenciáját Centenáriumaink. Hogyan tovább a román—magyar kapcsolatokban? címmel. Az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

Érvénytelen a referendum: megszólalt a Magyar Polgári Párt

2018. október 8. – MTI, maszol.ro, szekelyhon.ro, Nyugati Jelen

A Magyar Polgári Párt (MPP) szerint a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatásáról szóló hét végi népszavazás érvénytelensége nem kérdőjelezheti meg a család intézményét és annak szerepét a társadalom szövetének megőrzésében. Az MPP az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében nyomatékosította: a család az élet legtermészetesebb közössége, a társadalom legősibb eleme, amely önmagában hordja célját és igazolását, alapját pedig egy férfi és egy nő házassága képezi. A párt szerint a család nem minősíthető vissza sem valamilyen szerződéses érdektársulásra, sem magasabb rendűnek nevezett társadalmi célt szolgáló, annak alávetettegységgé.

 

Székely István: a székelyföldiek józanabb gondolkodásúak, mint azt a politikaielit gondolta

2018. október 8. – maszol.ro

Mi okozta az alacsony részvételt, kik jöttek ki jól, kiknek okoz fejtörést a referendum érvénytelensége? Erről és az RMDSZ szerepvállalásáról Székely István politológust, a szövetség ügyvezető alelnökét kérdezték.

 

Székelyföldön a szervezetlen pityókatermesztés rontja a gazdák kilátásait

2018. október 8. – maszol.ro

Kiszámíthatatlan termelési és piaci körülmények és az óriási áringadozások keserítik meg a székelyföldi pityókatermesztők életét, hangozott el a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) sepsiszentgyörgyi vándorgyűlésének mezőgazdasági témájú szekcióülésén.

 

Makkai Gergely nem érti, miért támadják a dél-koreai utazása miatt

2018. október 8. – transindex.ro

Lemondásra szólította fel az RMDSZ Maros megyei szervezete Makkai Gergelyt, Marosvásárhely RMDSZ-es alpolgármesterét, amiért közpénzen utazott el Dél-Koreába. Az ázsiai utazást Makkai Gergely az idén kezdeményezte, a delegáció 4 személyből állt, amelynek Bakos Levente marosvásárhelyi városi tanácsos is tagja volt. Makkai 2017 júniusa óta tölti be a marosvásárhelyi alpolgármesteritisztséget.

 

Népszavazás végeredménye: 21,1%-os részvétel, 91,56%-os az igenek aránya

2018. október 8. – MTI, transindex.ro, maszol.ro, Krónika, Nyugati Jelen

 

A szavazati joggal rendelkezők 21,10 százaléka járult az urnák elé a család meghatározásáról szóló alkotmánymódosító népszavazáson - közölte hétfő délután a Központi Választási Iroda (BEC) a referendum végeredményét. A közzé tett adatok szerint mind a 19.040 szavazókörzetben sikerült megszámolni a szavazatokat. A 18.279.011 szavazati joggal rendelkező személy közül 3.857.308-an jelentek meg az urnáknál, ami 21,10 százalékos részvételnek felel meg. Az érvényes népszavazáshoz legalább 30 százalékos részvételi arányra lett volna szükséges. A hagyományos család alkotmányba iktatása mellett szavazott 3.531.732 személy,amiazigenszavazatok91,56százalékostöbbségétjelenti.Anemvoksokszáma

 

249.412 volt, ami 6,47 százaléknak felel meg. Emellett 76.111 érvénytelen voksot isszámoltak.

 

Befektetőre vár több Hargita megyei önkormányzat is

2018. október 8. – szekelyhon.ro, Krónika

Alacsony az érdeklődés a befektetők részéről arra vonatkozóan, hogy beruházzanak különböző Hargita megyei településeken. Az önkormányzatok is a magántőke bevonása helyett inkább uniós, vagy kormányprogramok finanszírozásaira pályáznának, hogy fejlesszenek.

 

„Nincsenek nyertesek és vesztesek” – a három erdélyi magyar pártvezető anépszavazás eredményéről

2018. október 8. – Krónika

A Krónikának nyilatkozó három erdélyi magyar pártelnök közül Kelemen Hunor azzal magyarázta a hétvégi népszavazást övező érdektelenséget, hogy a választók nem tekintették lényeges próblémának a család meghatározását. Biró Zsolt szerint az eredmény figyelmeztetés az egyházak és a közösség vezetői számára, míg Szilágyi Zsolt azt emelte ki, hogy a magyarság nem érezte magáénak akérdést.

 

Identitáskérdés a nyelvtanulásban

2018. október 9. – Krónika

Mi áll annak a több generációra visszanyúló problémának a hátterében, miszerint sok székelyföldi magyar fiatal az iskolai tanulmányai befejeztéig sem tudja megtanulni a román nyelvet? – erre a kérdésre kerestük a választ Murányi Péter nyelvtanár segítségével, aki szerint nem a hagyományos iskolai nyelvoktatás a legjobb mód a tanulásra. A szakember szerint az iskolában tanult néhány szabály a jéghegy csúcsának sem felel meg.

 

Autonómiasértéses vádak az RMDSZ-en belül

2018. október 9. – Krónika

Jogkörök megnyirbálásával, az ellenőrzési és felülbírálási jog kikövetelésével, azaz a működési autonómia semmibevételével vádolja a marosvásárhelyi RMDSZ a szövetség megyei szervezetét. Vass Levente és Kali István vásárhelyi vezetők szerint az intézkedések veszélyes precedenst teremthetnek, míg Péter Ferenc megyei elnök úgy véli: számos ügy megyei, sőt országos jelentőséggel bír, ezért nem lehet csak a városi szervezetre bízni. A felek ugyanakkor esélyt adnának a párbeszédnek.

 

Találékonysággal „kezelt” tankönyvhiány

2018. október 9. – Krónika

A tankönyvek egy része egy hónappal a tanévkezdés után sem érkezett még meg azokba az általános iskolákba, amelyekben magyar nyelven zajlik az oktatás, noha az ellátottság tekintetében valamivel jobb a helyzet, mint az előző években. Vannak azonban tanintézetek, ahol nem is reménykedhetnek abban, hogy kapnak bizonyos tankönyvekből, a pedagógusok pedig alternatív megoldásokat keresnek: fénymásolnak, munkafüzeteket, kivetítőket használnak, a kiadványok elektronikus változatait vetítik a tanórán.

 

Makkai Gergely fizetett, nem mond le

2018. október 9. – Krónika

Egyelőre nem mond le tisztségéről Makkai Gergely, Marosvásárhely RMDSZ-es alpolgármestere, aki tegnap megtérítette azt az összeget, amelyet a város költségvetéséből – a szövetség által ellenzett – dél-koreai útjára fordítottak. A politikus a Marosvásárhelyi Rádiónak elmondta: arra hivatkozva próbálják eltávolítani a tisztségéből, hogy dél-koreai utazásával felháborodást váltott ki a marosvásárhelyiek körében, ő azonban nem érzékeliezta felháborodást. Hozzátette: várja, hogy írásban szólítsák fel a lemondásra, és támasszák alá a felszólítást, addig azonban tovább végzi munkáját, és vállalását mandátuma végéig szeretné folytatni.

 

Gyertyás tüntetés a börtön előtt

2018. október 9. – Krónika

 Gyertyás tüntetésre hívják a csíkszeredai börtön elé pénteken mindazokat, akik szívükön viselik a terrorvád miatt elítélt Beke István és Szőcs Zoltán sorsát. A felhívásban emlékeztetnek, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két aktivistáját száz napja börtönözték be. „Jelenleg Csíkszeredában töltik a jogtalan úton kiszabott szabadságvesztésüket, amelyet az azt kiszabó bíróság törvénytelen módon mind a mai napig nem indokolt meg. Az ügyük során folyamatosan tapasztalható jogsértések tetőzéseként még mindig nincs bírósági indoklás arra vonatkozóan, hogy Zoltánt és Istvánt miért ítélték el, illetve miért szabtak ki 5-5 év letöltendő börtönbüntetést nekik. Ez nemcsak törvénytelen, hanem egyenesen szembeköpi a jogállamiságot” – áll a felhívásban.

 

 Felvidék

Szakképzési műhelyeket alakítottak ki a dunaszerdahelyi magánszakközépiskolában

2018. október 8. – Ma7.sk, bumm.sk, Új Szó

A dunaszerdahelyi Neratovicei téri Magyar Tanítási Nyelvű Magán Szakközépiskola szaktantermei strukturálisan átalakultak. A szakképzésről szóló törvénymódosítás

Felvidék

megszüntette a gyakorlati képzési központokat, a szaktantermek így az iskola részévé váltak. Vízkeleti László igazgatóhelyettes elmondta: a törvény lehetővé tette szakképzési műhelyek kialakítását az iskolában. A pincér-szakács, cukrász, cukrász-szakács, illetve a közétkeztetés, hotelakadémia, vendéglátóipar, fodrászat és idegenforgalom szakon tanuló diákok is itt végezhetik majd el a szakmai gyakorlatot. Vízkeleti elmondása szerint az iskola a Magyar Kormány által nyújtott támogatásból újította fel a gasztronómiai szaktantermet. Egyszersmind rámutatott, hogy csökken a szakképzést nyújtó oktatók száma, valamint az ún. hiányszakmákra jelentkező diákok száma is.

  

Nem fogadták el az utcanevekre vonatkozó rendeletet, mert rosszul fordítottákle azokat magyarra

2018. október 8. – Ma7.sk, bumm.sk

Rozsnyó város képviselőtestületének tagjai nem fogadták el a legutóbbi, utcanevekre és más közterületek elnevezésére vonatkozó általános érvényű rendeletet (VZN). Mivel az ajánlott utcanevekkel kapcsolatban több képviselő is a nemtetszését fejezte ki, Karol Kováč képviselő javaslatára végül az ügyet levették a napirendről. A rendelettel szemben főleg Beke Zoltán képviselőnek voltak fenntartásai, aki szerint a város minden lakóját érinti, mégsem volt elektronikus formában közzétéve, ami nem helyes. „Nem minden utcanév van úgy lefordítva magyarra, ahogy azt a mai napig használják. A hivatalos fordítást egy komáromi fordító készítette, aki – mivel nem lakik Rozsnyón – nem tudhatta, hogy az adott utcaneveket valójában hogyan használják nálunk magyarul.”– magyarázta Beke.

 

Szepsiben hatan indulnak a polgármesteri székért

2018. október 8. – Ma7.sk, bumm.sk, Új Szó

A Kassa-vidéki járásbeli Szepsiben hatan indulnak a polgármesteri székért a novemberi helyhatósági választásokon, négyen közülük függetlenek. A város honlapján közzétett információk szerint hivatalosan a jelenlegi polgármestert, Slavomír Borovskýt, Silvia Harsányiovát, Oliver Kovácsot, Juraj Scirankát (mind függetlenek), valamint Bráz Tibort (KDH, SaS, OĽaNO, Sme rodina - Boris Kollár, NOVA) és Petráš Irént (MKP) regisztrálták polgármesterjelöltként.

 

Négy kihívója lesz a jelenlegi polgármesternek Dunaszerdahelyen

2018. október 8. – Ma7.sk, bumm.sk, Új Szó

Öten indulnak a polgármesteri székért Dunaszerdahelyen. A novemberi helyhatósági választásokon négy független jelöltre, illetve az MKP jelöltjére lehet majd szavazni. Újra jelöltette magát a jelenlegi polgármester, a jogász végzettségű, 51 éves Hájos Zoltán (MKP). A kihívói a 47 éves Dakó Sándor (független), projektmenedzser és városi képviselő, a 46 éves Hakszer Roland (független), sportmenedzser, az 55 éves Horváth Zoltán (független), a jelenlegi alpolgármester és a 45 éves Herceg Andrea (független), a munkaügyi hivatal képzési koordinátora.

 

Összejött a Mátyusföld a királyrévi Alma-és kacsafesztiválon

2018. október 8. – Ma7.sk

Kitűnő hangulatban zajlott le a királyrévi Alma-és kacsafesztivál október első szombatján. Mátyusföld legkedvesebb őszi fesztiváljához az égiek is kegyesek voltak, ragyogó őszi napsütés kísérte a látogatókat egész nap. A fesztivál nyitása előtt a templomkertben lévő kopjafánál az egybegyűltek lerótták tiszteletüket az aradi vértanúk emléke előtt és elhelyezték a kegyelet koszorúit. Berényi József, Nagyszombat megye alelnökemondott ünnepi beszédet.

 

Tizenkét képviselőjelöltet indít az MKP Érsekújvárott

2018. október 8. – Felvidék Ma

Az idei önkormányzati választásokkal kapcsolatban az MKP Érsekújvári Helyi Szervezete az elmúlt időszakban két taggyűlést tartott. A taggyűlés 12 képviselőjelöltet szavazott meg és megbízta az elnökséget, hogy döntsön a polgármesterjelölt személyével kapcsolatosan. Az elmúlt választási időszak kedvező eredményei indokolták, hogy az elnökség megkezdje a tárgyalásokat Klein Otokár polgármesterrel. A tárgyalások során mindkét fél kifejezésre juttatta további együttműködési szándékát Érsekújvár hosszútávú fejlődése érdekében – fogalmazott sajtóközleményében Nagy Dávid, az MKP helyi alapszervezetének elnöke, Érsekújvár alpolgármestere. Az MKP Érsekújvári Helyi Szervezete pozitívan értékeli az elmúlt négy év eredményeit. Érsekújvárban sikerült megteremteni a békés együttműködést, a város elindult a fejlődés útján. Ez megmutatkozott a városvezetés, illetve a városi testület munkájában is – jegyezte meg az alpolgármester.

 

Hagyományőrzők és éneklőcsoportok találkoztak Marcelházán

2018. október 8. – bumm.sk

A nótakedvelők és hagyományőrző csoportok összejövetelére ismét megtelt a marcelházi kultúrház. Október 6-án délután hat csoport fellépése tette színessé a marcelházi délutánt. A Csemadok Alapszervezete sokadik alkalommal rendezte meg Szomszédolás című rendezvényét. Gál Csilla, helyi elnök szerint az összejövetel célja a szakmai tapasztalatcsere, egymás munkájának a megismerése és segítése, az együttműködés megerősítése.

 

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepeli a Királyhelmeci Gimnázium

2018. október 8. – Felvidék Ma

Fennállásának 70. évfordulóját ünnepeli idén a Királyhelmeci Gimnázium, erről a jeles eseményről díszünnepély keretében emlékeztek meg az intézmény meghívott vendégei, pedagógusai, diákjai és a szülők. Ténai Mária beszédében felidézte az intézmény elmúlt 70 évének legfontosabb mérföldköveit. Mint fogalmazott: „Ez a folytonosság ékes bizonyítéka annak, hogy gimnáziumunk, ahogy elődeink is, képes túlélni politikai hullámveréseket, gazdasági kríziseket, képes megújulni, és folytatni azt a hagyományt, amely intézményünket híressé tette.” Elmondta, hogy a folytatáshoz bölcsesség, hit, összefogás, és elsősorban magas színvonalú szakmai munka kell, a tanárok, diákok és a szülők részéről egyaránt.

 

 

Vajdaság

Pásztor István elítéli az albán fiatalok elleni támadást

2018. október 8. – Vajdaság.ma

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke a legélesebben elítélte ma az albán nemzetiségű fiatalok elleni támadást, amely szombatról vasárnapra virradó éjjel történt Újvidéken. Pásztor felszólította az illetékes állami szerveket, hogy derítsenek fényt a részletekre, s találják meg, állítsák elő és a törvénnyel összhangban büntessék meg azokat, akik felelősek ezért a súlyos incidensért.

 

Szakmai fórumot tartott az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete

2018. október 8. – Pannon RTV

Szakmai fórumot tartott hétfőn este az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete Szabadkán. A rendezvényen háromféle munkafüzetet nyújtottak át az iskolákat képviselő pedagógusoknak. Közel 1500 munkafüzetet osztottak ki az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének jóvoltából a szabadkai Pedagógusházban magyar, illetve szerb anyanyelvű általános iskolás diákok részére.

 

Vajdaság bemutatkozott a Régiók és városok rendezvényen

2018. október 8. – Pannon RTV

Vajdaság is bemutatkozott a Régiók és városok európai hete elnevezésű rendezvényen Brüsszelben. Vajdaságot Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke és Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke képviselte. Đorđe Milićević kiemelte, a hagyományos rendezvény remek alkalom arra, hogy bemutassák Vajdaság erősségeit. Pásztor István kiemelte, Vajdaság visszatérő vendége a rendezvénynek, ami által már számos kapcsolat épült ki tartomány és más európai régiók között.

 

Magyarcsernyén új játszótérnek örülhettek az óvodások

2018. október 8. – Pannon RTV

Magyarcsernyén ma ünnepélyesen átadták az óvoda játszóterét, amelyet a magyar kormány támogatásának köszönve, a Magyar Nemzeti Tanács koordinálásával sikerült megépíteni. A magyar kormánynak köszönhetően került kiépítésre az új óvodai játszótér Magyarcsernyén. Az óvoda nemrég egy magyar sarkot is kapott. Fazekas Erika, óvónő, Magyarcsernye:

„Nagyon örülünk ennek az új játszótérnek, nagy szeretettel fogadtuk. Már előre is föl voltunk készülve rá. És alig várták a gyerekek is, hogy megérkezzen a játszótér. Nagyon nagy szükségünk volt rá, hiszen a gyerekeknek nagyon fontos a mozgás, és most adódott egy ilyen lehetőség, hogy a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából ez megvalósult.”

 

Nyolcszázhúsz éves Adorján

2018. október 8. – Magyar Szó

Szombaton rendezték meg az adorjáni falunapot, melyre művelődési műsorral és ünnepi szentmisével várták az érdeklődőket. A megnyitón jelen volt Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere, Nyilas Leonov Anita, a VMSZ községi szervezetének elnök asszonya, Adorján két testvértelepülésének, Cserszegtomajnak és Balatonszállásnak a képviselői, valamint a Magyar Összefogás jelöltjei: Bajusz Koncz Ágnes, Erdődi Edvina, Sárközi István és Teslić Zoran.

 

Másodlagos kérdés a nyelvi kisebbségek védelme az unióban

 

Kárpátalja

2018. október 8. – karpatalja.ma

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága (CULT) egyetért abban, hogy az unióban élő nyelvi kisebbségek védelmére uniós és nemzetközi jogszabályokra van szükség – mondta az Európai idő adásában Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő. A CULT szeptember végén nagy többséggel fogadta el az EP-képviselő véleményét az EU-ban élő nemzeti és nyelvi kisebbségek védelmének minimumszabályairól.

 

„Lehetek én a híd…” — VI. Bethlen-nap Huszton

2018. október 8. – karpatalja.ma

Hatodszor idézte meg Bethlen Gábor erdélyi fejedelem alakját és a vidék aranykorát a Pro Cultura Subcarpathica október 7-én Huszton. A civil szervezet idei utolsó fesztiválját ökomenikus istentisztelet előzte meg a helyi római katolikus templomban, majd benépesült a városközpont: ingyenes kézműves foglalkozásokkal – hímzés, szövés, gyöngyözés, bőrözés, fafaragás, horgolás, pólófestés, dekupázs, stb. – magyaros ételekkel, méz- és pálinkakülönlegességekkel és zamatos borokkal várták a helyszínre látogatókat.

 

Mert ez a nép még mindig él – megemlékezés a Rákóczi-főiskolán

2018. október 8. – karpatalja.ma

Az 1848-as forradalom és szabadságharc megtorlásaként 1849. október 6-án, a bécsi forradalom évfordulóján végezték ki Aradon azt a 13 honvédtisztet, akiket az utókor aradi vértanúkként tart számon. Ugyanezen a napon Pesten agyonlőtték gróf Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét. Erről a gyásznapról emlékezett meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RFKMF), valamint a II. RFKMF Felsőfokú Szakképzési Intézete október 8-án.

 

Műhelymunkát szerveztek Máriapócson Szent László emlékezetéről

2018. október 8. – karpatalja.ma

Örökség, ami összeköt – Szent László emlékezete Közép-Európában címmel szervezett kétnapos műhelymunkát a Hierotheosz Egyesület és a Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Önkormányzat szeptember 4–5. között Máriapócson. A kétnapos program korábbi műhelymunkák folytatásaként valósult meg, melyek mind Szent László életét és korát voltak hivatottak feldolgozni.

 

Diaszpóra

Magyar mise és magyar kiállítás a Vatikánban az üldözött keresztényekről

2018. október 8. – MTI, karpatalja.ma

A magyarok hallatják a hangjukat és imájukat egész Európában - mondta Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi püspök a Szent Péter-bazilikában bemutatott magyar misén hétfőn, amellyel egy időben megnyílt a Kereszt-tűzben című magyar kiállítás a közel-keleti keresztélyüldözésről. A magyar nyelvű misét a Szent Péter-bazilika főoltára mögötti úgynevezett Katedra-oltárnál mutatták be a Magyarok Nagyasszonya október 8-i ünnepe alkalmából, amely a Szent Péter-bazilika altemplomában található Magyarok Nagyasszonya magyar kápolna búcsúnapja is.

 

Nemzetpolitikai Sajtószemle nyomán

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog