Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 10. 06.

Szijjártó: Magyarország válaszlépésként kiutasít egy ukrán konzult

2018. október 4. – MTI,kormany.hu, fidesz.hu, Magyar Idők, Origo, Pannon RTV, Vs.hu, Hirado.hu, Hír Tv, Magyar Hírlap, 888.hu

Ukrajna intézkedésére tett arányos válaszlépésként Magyarország kiutasít egy ukrán konzult - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten. Arra reagált, hogy délelőtt az ukrán külügyminisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánította a beregszászi magyar konzult, akinek 72 órán belül el kell hagynia az ország területét. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország a jó kapcsolatokban érdekelt minden szomszédos országgal, de az elmúlt hónapokban Ukrajna folyamatosan élezte a konfliktust Magyarországgal.

Kiemelte: az Ukrajna területéről kiutasított magyar konzul semmilyen jogszabály ellen nem vétett. Csütörtökön bekérették a tárcához a budapesti ukrán nagykövetet, és közölték vele, hogy 72 órán belül el kell hagynia Magyarországot egy, a budapesti ukrán nagykövetségen dolgozó konzulnak - közölte. A miniszter ténynek nevezte, hogy titkosszolgálati akció kertében készült egy néhány napja nyilvánosságra került videofelvétel Magyarország beregszászi külképviseletén, ami a diplomácia minden írott és íratlan szabályával szembe megy. Közölte azt is: az ígéretek ellenére az ukrán parlament csütörtökön mégis elkezdte a magyarokat szintén hátrányosan érintő nyelvtörvény tárgyalását, miután már egy szintén a kisebbségekrehátrányos oktatási törvényt fogadott el.

 

Kettős állampolgársági vita - Klimkin lezárt ügynek tekinti a magyar konzulkiutasítását

2018. október 4. – MTI, Híradó, Webrádió, Krónika, maszol.ro, PestiSrácok, kárpátalja.ma, Kárpátinfo

Lezárt kérdésnek nevezte a beregszászi magyar konzul kiutasítását csütörtökön Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, hozzátéve, hogy már csak a konzul távozásának "technikai megvalósítása" maradt hátra, továbbá a konzultációk Magyarországgal arról, miként valósul meg a jövőben a konzuli szolgáltatások teljes "spektruma" Ukrajnában. Az ukrán tárcavezető erről Kijevben beszélt, a Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel együtt tartott sajtótájékoztatón."Ebben az esetben ez egy teljesen alapvető kérdés számunkra. A konzuli szolgálatról szóló bécsi egyezmény Magyarország általi megsértésének kérdése, hiszen képzeljék el, ki gondolta volna, hogy magyar konzulok a magyar konzulátuson magyar útleveleket adhatnak ki ukrán állampolgároknak. És ez megtörtént, ráadásul nem burkoltan, igen úgy, a konzul bizonyos instrukciókat ad az ukrán iratokkal való manipulációkra. Ezért ez elvi kérdés számunkra" - fejtette ki a külügyminiszter hozzátéve, hogy "ezen a kérdésen már túlhaladtak"."Egyúttal hangsúlyozom viszont, hogy nagyon keményen és következetesen kell előmozdítanunk nemzeti érdekeinket Kárpátalján. Nem szabad nyomást gyakorolnunk a mi magyar közösségünkre, mert ez éppen a mi magyar közösségünk, amelynek segítséget kell nyújtanunk" -hangoztatta.

 

Potápi Árpád János: a feszült magyar-ukrán viszony nem befolyásolja a magyarkormány kárpátaljai támogatáspolitikáját

2018. október 4. – MTI, kormany.hu, fidesz.hu, Magyar Idők, Origo, Lokál, Mandiner, Demokrata, Magyar Hírlap, Pannon RTV, PestiSrácok, Echo Tv, kárpátalja.ma

A jelenlegi feszült magyar-ukrán viszony nincs hatással a kárpátaljai magyar közösség anyaország általi támogatására, a magyar kormány továbbra is ki fog állni a kárpátaljai magyarság mellett - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Beregszászon, ahol magyar kormánytámogatással felújított Tanítók Házát és magyar óvodát adott át. A pedagógusközpont ünnepélyes avatásán Potápi Árpád János elmondta, a magyar kormány támogatásának megvalósításához az kellett, hogy a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetségnek (KMPSZ) és a beregszászi polgármesteri hivatalnak legyen egy közös célja. Jelezte, a nemzetpolitikai államtitkárság 48 millió, a kárpátaljai kormánybiztosság 5 millió forinttal járult hozzá e cél megvalósulásához. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években a magyar kormány nagyon sok kárpátaljai támogatási programot valósított meg. Hozzátette: Magyarország jelentős támogatást nyújtott a többségi nemzethez tartozóknak is mind Kárpátalján, mind Ukrajnában, megemlítve a sebesült ukrán katonák magyarországi gyógykezelését, a kelet-ukrajnai konfliktus által érintett gyermekek magyarországi üdültetését és Tarasz Sevcsenko ukrán nemzeti költő beregszászi szobrának a felállítását.

 

Az ukrán parlament megszavazta első olvasatban a nyelvtörvényt

2018. október 4. – MTI, Mandiner.hu, Origo, euronews

Az ukrán parlament csütörtökön első olvasatban elfogadta az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslatot. Az előterjesztést - amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportálszerint 77képviselő nyújtottbe a 450 fős ukrán törvényhozás 261 tagja támogatta szavazatával. A törvényjavaslat az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetése szerint kimondja, hogy Ukrajnában az egyetlen állami és egyetlen hivatalos nyelv az ukrán. Az államnyelv nyilvános elhanyagolása, illetve megsértése büntetőjogi felelősséget von maga után, amelynek büntetési tétele a pénzbírságtól egészen a három évig terjedő szabadságvesztésig terjedhet. Az előterjesztés egyebek mellett kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát az oktatási intézményekben és az oktatásban egyaránt. A tervezet szabályozza az ukrán mint államnyelv használatát a társadalmi élet nyilvános szférájában, de hatásköre nem terjed ki a vallási szertartásokra és a magánbeszélgetésekre.

 

Erdély 

Izsák Balázsnak és Dabis Attilának kedvez a főtanácsnoki véleményezés azEurópai Bizottság elleni perükben

2018. október 4. – MTI, Krónika, Erdély Ma

A felperes Izsák Balázsnak és Dabis Attilának kedvez az Európai Unió luxemburgi bírósága főtanácsnokának a véleményezése abban a perben, amelyet az Európai Bizottság ellen     indítottak a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezésük bejegyzésének az elutasítása miatt. Paolo Mengozzi főtanácsnokot a másodfokon eljáró bíróság kérte fel az ügy megvizsgálására. A főtanácsnok terjedelmes véleményezését – melyben Izsák és Dabis fellebbezésének az elfogadását javasolja – csütörtökön hozta nyilvánosságra honlapján az Európai Bíróság. Mengozzi azt javasolta, hogy a bíróság helyezze hatályon kívül az Európai Törvényszéken alapfokon hozott ítéletet, és semmisítse meg az Európai Bizottság 2013 júliusában hozott határozatát, melyben az EB elutasította a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét.

 

Asztalos: a románoktatást szabályozó rendelet nem alkotmányellenes

2018. október 4. – maszol.ro

Cáfolta az Országos Diszkriminációellenes Tanács vezetője, hogy alkotmányellenes a magyar diákokat hátrányos helyzetbe hozó előírást hatálytalanító sürgősségi rendelet. Asztalos Csaba a Titu Maiorescu Egyetem jogi karának dékánja, Gabriel Ispas kijelentéseire reagált. Az egyetemi oktató az edupedu.ro portálnak azt nyilatkozta: amellett, hogy a rendelet sürgőssége nincs megalapozva, ebben a tanévben nem is lenne szabad alkalmazni. Az oktatási törvény 5. paragrafusa ugyanis előírja: a jogszabály bármilyen jellegű módosítása az elfogadását követő tanév első napján lép hatályba.

 

Makkai Gergely alpolgármester a lemondatásáról: „Viszonthallásra!”

2018. október 4. – maszol.ro, transindex.ro, Krónika

Az RMDSZ Maros megyei szervezetének Területi Állandó Tanácsa (TÁT) csütörtöki ülésén kielemezte Marosvásárhely magyar alpolgármesterének tevékenységét. A testület arra kérte Makkai Gergelyt, hogy távozzon tisztségéből – közölte a megyei szervezet sajtóirodája. „A Marosvásárhelyen hozott politikai döntések jelentősége túlmutat a városon, országos hatása van az itteni politikai cselekvéseknek. Hangsúlyos elégedetlenség fogalmazódott meg egyrészt a közvéleményben, másrészt az RMDSZ-en belül, az alpolgármester és a frakció tevékenységét illetően. A TÁT mindent figyelembe véve arra kéri Makkai Gergelyt, mondjon le alpolgármesteri tisztségéről” – idézte Péter Ferencet, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnökét a közlemény. „Köszönöm, viszonthallásra!” – válaszolta Makkai Gergely a Maszolnak arra a kérdésére, hogylemond-e.

 

Elkezdődött az Őszi Vásár, vasárnapig áll a bál

2018. október 4. – szekelyhon.ro

„A székelyudvarhelyi, udvarhelyszéki vállalkozások több mint két évtizede, 26 éve az Őszi Vásárral szimbiózisban élnek. A vásár nemzetközivé nőtte ki magát, több száz kiállítót és több ezer látogatót vonz. Ez a magas szám arról tanúskodik, hogy térségünk vállalkozóinak jövőbe vetett bizalma egyre csak növekszik” – hangsúlyozta Gálfi Árpád városvezető. Az eseményen jelent volt Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Konzulátusának főkonzulja is, aki az anyaország és Erdély, illetve Székelyföld közötti gazdasági kapcsolatokfontosságáról beszélt.

„Az Őszi Vásár lehetőséget teremt arra, hogy a minőségi magyarországi termékekpiacot  találjanak itt, Székelyföldön, és ugyanennyire fontos az is, hogy a székelyföldi termékek, vállalkozások megjelenhessenek az anyaországi piacon. Az ilyen rendezvények közvetlen hasznukon túl viszont nagy szerepet töltenek be a személyes kapcsolatépítésben, a nemzeti kohézió erősítésében is” – fogalmazott. 

Közgazdász Vándorgyűlést tartanak Sepsiszentgyörgyön: kié lesz a 21. század?

2018. október 4. – maszol.ro, szekelyhon.ro

A vállalatok versenyképességének növeléséről, az üzleti környezet változásairól, a pénzvilág átalakulásáról és a technológia fejlődésének követéséről tanácskoznak Sepsiszentgyörgyön a romániai magyar közgazdászok. Pénteken és szombaton a Székely Mikó Kollégiumban, mintegy 30 előadóval és több mint 250 résztvevővel zajlik a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) legjelentősebb szakmai rendezvénye, a Közgazdász Vándorgyűlés.

  

Forradalom nélkül megtorlás – Stefano Bottoni történész az erdélyi `56-ról

2018. október 4. – maszol.ro

1956 Romániában egy nagyon mély, rendszerszintű átalakulás volt. A román kommunista rendszer átállt egy nemzetibb vonalra, és ez sokkal elfogadhatóbbá tette a román tömegek számára. Ez volt ez egyik fő oka annak, hogy noha Romániában nem volt forradalom 1956- ban, hozzávetőleg ugyanannyi embert börtönöznek be az ötvenes évek végén, a hatvanas évek elején, mint Magyarországon. Az 1956-os események erdélyi következményeiről tart előadássorozatot 30. és október 5. között Erdélyben Stefano Bottoni, az MTA BTK Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

 

„Előre eltervezett, ördögi terv” – újabb csapást mértek a magyar tanítókra

2018. október 4. – Krónika

Valentin Popa volt oktatási miniszter nem csupán egyetlen, végül „kivédett” csapást mért a magyar oktatásra: egy júliusi, „jól titkolt” rendelettel megvonta a kisebbségi tanítóktól a pluszórákért járó többletjuttatást – erősítették meg a Krónikának főtanfelügyelőségi vezetők, illetve pedagógusok. A fondorlatos „csavarokat” tartalmazó intézkedés azt a jól ismert célt szolgálja, hogy a többet dolgozó magyar tanítók ne keressenek többet, mint a románok. A szakszervezet szerint az oktatási törvénnyel is szembemegy az igazságtalan, diszkrimináló miniszteri rendelet, bíróságra kerülhet az ügy.

 

A MOGYE magyar tagozatának vezetőivel továbbra sem egyeztetnek azegyetemek összevonásáról

2018. október 4. – transindex.ro

A MOGYE magyar oktatói múlt héten döntöttek úgy, hogy felfüggesztik a mandátumuk gyakorlását, tiltakozásképpen a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti valamint a Petru Maior egyetemek összevonása ellen. Az egyetem múltheti szenátusi ülését követően nem voltak újabb tárgyalások a felsőoktatási intézmények egyesülése ügyében, annak ellenére  sem, hogy ezt a MOGYE oktatói folyamatosan kezdeményezik. Szabó Béla tagozatvezető a Transindexnek elmondta, annak ellenére, hogy további tárgyalásokat szeretnének folytatni az egyetemek összevonásának megakadályozása érdekében, nem történt irányukba semmilyen megkeresés.

 

A vállalkozók fóruma is az Őszi Vásár

2018. október 4. – szekelyhon.ro

A vállalkozókkal ott kell találkozni, ahol a vállalkozók laknak – jelentette ki Szakács-Paál István, a székelyudvarhelyi Hargita Business Center igazgatója, mintegy indokolván a Príma Press Kft. szervezte 26. Őszi Vásár részeként megtartott gazdasági konferencia helyszínváltozását. A hazai és külföldi vállalkozások fórumát idén ugyanis az udvarhelyi vállalkozói inkubátorházban tartották csütörtök délután.

 

Molinók miatt is perel Dan Tanasă Csíkban

2018. október 5. – Krónika

 

 

Nem kerülték el a magyar jelképhasználat ellen hadjáratot indító egyesület figyelmét a csíkszeredai városháza tanácstermében kihelyezett kihúzható molinók sem, amelyeket a kényszerűségből eltávolított magyar, székely, illetve városlobogók helyett állítottak fel: Dan Tanasă „hivatásos feljelentő” szervezete újabb pert kezdeményezett. Füleki Zoltán alpolgármester szerint kiállítási darabokról van szó, a bíróságnak pedig észre kellene vennie a különbséget.

 

Felvidék

 

Magyar Közösség Pártja: húsz esztendőm hatalom

2018. október 4. – Ma7.sk

Milyen szívesen írná le a krónikás a fenti József Attila-idézetet most, 2018-ban, a felvidéki magyar politika súlyát mérlegelve! Mert ha hatalma nem is, de meghatározó ereje most is lehetne a szlovákiai politikában egy, a magyar közösség érdekeit képviselő közös, egységes magyar pártnak. Mert a húszéves évforduló – hangozzék bár ünneprontásnak – nem egyértelműen felfelé ívelő sikertörténet megállója, sokkal inkább egy továbbgondolásra sarkalló pillanat. A húsz évnek, futballhasonlattal élve, minimum két félideje volt.

 

Az I. világháborúban elesett helyi és az aradi hősökre emlékeztek Izsán

2018. október 4. – Ma7.sk

Az I. világháború hőseinek emlékére 1925-ben állított, s a magyar kormány támogatásával a centenárium alkalmából felújított emlékmű újraszentelése, valamint az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulójáról való megemlékezés zajlott október 4-én Izsán. A méltóságteljes rendezvény a helyi római katolikus templomban ünnepi szentmisével kezdődött, s az 1848/49-es hősök faragott emlékoszlopánál a Himnusz közös eléneklésével zárult. Az ünnepi szentmisét celebráló és az emlékművet újraszentelő Szabó Miklós atya hangsúlyozta: az I. világháborúban elhunyt izsai hősök azért ontották a vérüket, hogy utódaik

 egy jobb, szeretetteljesebb világban élhessenek. Ezért leszármazottaiknak mindenkor úgy kell viselkedniük, hogy a háború áldozatai a túlvilágon büszkék lehessenek rájuk.

  

Perbetén református bölcsődét és óvodát szeretnének nyitni

2018. október 4. – Felvidék Ma

Egy adományként felajánlott telken építené fel a magyar kormány támogatásával a Perbetei Református Egyházközség azt az épületkomplexumot, amelyben egyházközségi alapítású magyar nevelési nyelvű bölcsődét és óvodát működtetne. Az egyházközség presbitériumában már korábban felvetődött a gondolat, hogy az üresen álló, egykor oktatási célt szolgáló épületet ismét élettel töltsék meg, s a szükséges felújítások után bölcsőde és óvoda működjön benne. Kezdetben egy kisebb projektben gondolkodtak, a presbiterek később mégis arra az elhatározásra jutottak, hogy ennek a célnak a megvalósítására nagyobb épületre lesz szükségük.

 

 Vajdaság

Nyolcadik alkalommal rendezik meg az Önkormányzati Szabadegyetemet

2018. október 4. – Körkép

Október 11. és 13. között immáron nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az Önkormányzati Szabadegyetem a Pro Civis szervezésében Nagymegyeren. A szabadegyetem fő programjai október 12-én zajlanak, amikor felszólal majd többek között Szilágyi Péter magyar nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos, Grezsa István kormánybiztos, és Menyhárt József (MKP)pártelnök.

 

Nagybecskerek: Hagyományosan koncerttel emlékeztek az aradi vértanúkra

2018. október 4. – Vajdaság MA

A nagybecskereki Emmanuel kamarakórus szervezésében ma tartották meg tizenhatodik alkalommal az aradi vértanúkra való megemlékezést, Légy híve rendületlenül... címmel. A rendezvény keretében megkoszorúzták Lázár Vilmos, honvédtábornok, aradi vértanú emléktábláját, amelynél 2005 óta róhatják kegyeletüket a közösség tagjai, illetve 2012 óta ugyanott egy Lázár Vilmos-dombormű is helyet kapott a nagybecskereki székesegyházban, a keresztkútnál.

 

Nemzetközi levéltári konferencia Zentán

2018. október 4. – Vajdaság MA

Levéltárak és a Nagy Háború címmel szervezett nemzetközi konferenciát a zentai Történelmi Levéltár és a község önkormányzata a városháza dísztermében. Az első világháború befejezésének 100. évfordulója alkalmából megtartott konferenciára Szerbia, Magyarország és a Bosznia Szerb Köztársaság területéről is érkeztekelőadók.

  

Kárpátalja

Brenzovics: a magyar konzul nemkívánatos személlyé nyilvánítása tovább élezia feszültviszonyt

2018. október 4. – MTI

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerint az egyik beregszászi magyar konzul nemkívánatos személlyé nyilvánítása tovább élezi a Magyarország és Ukrajna közötti feszült viszonyt. Brenzovics László az M1 aktuális csatornának nyilatkozva csütörtökön azt mondta: ez a lépés beleillik a jelenleg is folyamatban lévő magyarellenes propaganda-hadjáratba. Megjegyezte továbbá, hogy Ukrajnában az állampolgárság ügyenemrendezett. Furcsának nevezte, hogy nemcsak Magyarország, hanem számos más ország adott ki állampolgárságot ukrán állampolgároknak, "de ezekről a propagandagépezet nem szól". Az ukrán külügyminisztérium csütörtökön közleményben jelezte: nemkívánatos személlyé nyilvánítottak egy beregszászi magyar konzult, akinek 72 órán belül el kell hagynia az ország területét. Erre reagálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: Ukrajna intézkedésére tett arányos válaszlépésként Magyarország kiutasít egy ukránkonzult.

 

Brenzovics: a magánszféra és a templomok területére szorítanák vissza akisebbséginyelvhasználatot

2018. október 4. –karpatalja.ma

– A nyelvtörvénytervezetek közül a legradikálisabb változat került elfogadásra, amely tulajdonképpen a magánélet és a templomok területére szorítja vissza a kisebbségi nyelvhasználatot – nyilatkozta a Pulzus Rádiónak Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke október 4-én, az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslat elfogadását követően.

 

Ökumenikus Segélyszervezet: vasárnapig lehet adományozni kárpátaljaicsaládokjavára

2018. október 4. – MTI, hirado.hu,

A vasárnapi Spar Maratonon zárul az Ökumenikus Segélyszervezet rászoruló kárpátaljai családokat segítő pénzadománygyűjtése - mondta Gáncs Kristóf, a szervezet kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön. A 1353-as adományvonal tárcsázásával konkrét segítségnyújtáshoz lehet hozzájárulni, egy hívás 250 forintot jelent, így számításaik szerint 70 hívásból egy nagyobb család számára egész télre elegendő tűzifát tudnak vásárolni Kárpátalján - fűzte hozzá. Elmondta: a figyelemfelhívó akcióba bekapcsolódik Kovács Koko István, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, olimpiai és világbajnok magyar ökölvívó és Lisztes Krisztián, a szervezet önkéntese, 49-szeres magyar válogatott labdarúgó, akik futómezükön a Ne csak szurkolj, segíts! felirattal buzdítják adományozásra a pálya mellett szurkolókat.

 

Gólyaavató ünnepség a Rákóczi-főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetében

2018. október 4. – karpatalja.ma

Negyedik alkalommal avatott gólyákat a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RFKMF) Felsőfokú Szakképzési Intézete. Az ünnepségre a Rákóczi-főiskola átriumában került sor október 4-én. Idén 101 diák nyert sikeres felvételt a Felsőfokú Szakképzési Intézetbe. Az ünnepség megnyitóján Orosz Ildikó, a II. RFKMF rektora, és Soós Katalin, a II. RFKMF Felsőfokú Szakképzési Intézetének igazgatónője köszöntötte az újdiákokat.

 

 Horvátország

Kreatív alkotócsoport Laskón is

 2018. október 4. – Képes Újság

 A héten Laskóra is megérkezett az a rendkívül érdekes program, amely a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága idei tematikus éve, a 2018 a külhoni magyar családok éve programsorozat részét képezi. A körút keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság a HelloWood csapatával magyar kisközösségeket keres fel a Kárpát-medencében azzal a céllal, hogy a közös építésen, alkotáson, barkácsoláson keresztül erősítse a közösséghez tartozás élményét, s ezáltal magát a közösséget.

 

Huszonhét éve esett el Kórógy

2018. október 4. – Képes Újság

Szombaton gyertyagyújtással és koszorúzással emlékeztek Kórógyon arra, hogy 27 évvel ezelőtt, 1991. szeptember 29-én az utolsó ember is kénytelen volt elhagyni a falut. A település a megszállók szabad prédájává vált. Az idei megemlékezésen részt vett Božo Galić, Vukovár- Szerém megye zsupánja, De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul és Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, magyarságunk parlamenti képviselője.

 

Eszéken és Kopácson jártak a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör tagjai

2018. október 4. – Képes Újság

A zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkörben a 19. századi jeles magyar költő, Petőfi Sándor születésének a 195. évfordulója alkalmából összeállítottak egy műsort, címe „Petőfi Sándor – a költő, forradalmár, nemzeti hős”, mellyel a magyar költészet óriásának életéről és tevékenységéről emlékeznek meg. Az előadást szeptember 29-én Eszéken és Kopácson mutattákbe.

 

Laskói paprikafesztivál: párját ritkítja

2018. október 4. – Képes Újság

Horvátországi viszonylatban a Drávaszögben van a legnagyobb hagyománya a paprikatermesztésnek. A lakosok számát tekintve pedig Laskón termelik a legtöbben. Több száz kiló fűszerpaprikát „sorakoztattak föl” a standokon a termelők az idei paprikafesztiválon is, ahol volt még paprikaminősítés, a legjobb gyomorral rendelkezők a legerősebb paprikák evésében versenyeztek, megtartották a második kétfordulós Baranya Kupa halfőzőversenyt is, de szórakoztató programok is várták az elmúlt hétvégén a Laskóra látogatókat.

 

Diaszpóra

Könyvbemutatóval zárult az Ars Sacra Fesztivál

2018. október 4. – volksgruppen.orf.at

A bécsi Ars Sacra fesztivál szerdán két könyvbemutatóval zárult a bécsi Collegium

Pázmáneumban. Az eseményen Németh Norbert a Szombathelyi Egyházmegye pasztorális helynökének „Isten anyai és atyai arca” című könyvét és Gáspár Adalbert alsóőri plébános által összeállított evangéliumos könyvet ismerhette meg a közönség

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog