Nemzeti sajtófigyelő 2018. 09. 14.

Matl Péter szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás Székesfehérváron

– MTI, Webrádió, feol.hu, M1

Matl Péter kárpátaljai szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtökön Székesfehérváron, a Szabadművelődés Házában. A megnyitón Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy Matl Péter az alkotásain keresztül óvja és segíti a magyar kultúrát. "Művei láttán kétség sem férhet ahhoz, hogy számára elsőbbséget élvez a család- és a haza szeretete, mint azt témaválasztásai is bizonyítják" - fogalmazott. Szilágyi Péter példaként hozta fel "a sokszor meggyalázott, de mindig újjászülető" Honfoglalás emlékművet a Vereckei-hágónál, a Nemzeti összetartozás emlékművét Ópusztaszeren vagy a tárlaton is kiállított Gulág-sorozatot. Rámutatott, hogy lehetetlen lenne mindezeket hit nélkül létrehozni. Köszönetet mondott a művésznek azért, hogy alkotásaival a nemzet tagjait hitében erősíti és bátorítja.

 

 

Az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét kérik számon Junckeren

– MTI, hirado.hu, Magyar Idők, 168óra, karpatalja.ma, propeller.hu, körkép.sk

Az Európai Bizottság (EB) elnökéhez intézett nyílt levélben fejezték ki csalódottságukat Kárpát-medencei magyar európai parlamenti (EP) képviselők, hogy évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker ezúttal sem tett említést az őshonos nemzeti kisebbségekről és nyelvi közösségekről. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csütörtöki hírlevele által ismertetett levél aláírói – Winkler Gyula és Sógor Csaba erdélyi, illetve Csáky Pál felvidéki EP-képviselő – elítélik, hogy az EB intézményrendszere nem foglalkozik a több mint egymillió aláírással támogatott Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezésben megfogalmazott javaslatokkal.

 

A kulturális közösségi mintaprogramról egyeztet Lezsák Sándor Erdélyben

– MTI, Híradó, Magyar Hírlap, Magyar Kurír, szekelyhon.ro, Echo Tv

Az erdélyi kulturális közösségi mintaprogramról egyeztet pénteken kezdődő erdélyi körútja során Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a programot a kormány a határon túli magyar kultúra ápolása, különösen a határon túli magyar közösségek aktivitásának fejlesztése érdekében évente mintegy 1,7 milliárd forinttal támogatja. Lezsák Sándor Gyulafehérváron, Kolozsváron, Csíkszeredán, Szovátán, Gyergyószentmiklóson és a környező településeken egyházi és világi vezetőkkel találkozik és folytat megbeszélést a mintaprogramról. Körútja végén részt vesz az értékfeltáró Gyergyó Kollégium zárókonferenciáján. A Gyergyószentmiklós, majd Gyergyószárhegy központtal működő kutatás során hét egyetem több mint 40 kutatója a Gyergyói-medence 23 települését tárta fel.

 k

Szeptember végétől, ábécésorrendben utalják az oktatási-nevelési támogatást

– Krónika, maszol.ro

Szeptember végén kezdi meg a Szülőföldön magyarul elnevezésű program keretében a nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás, illetve hallgatói támogatás folyósítását a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. Ady-Kovács-Ferenczi Noémi programkoordinátor csütörtöki tájékoztatása szerint az OTP Banknál aktív számlaszámmal rendelkező igénylők kifizetési ütemezése a családnév kezdőbetűje szerint történik.Az oktatás-nevelési támogatás összege egy gyermek után 310 lej, a hallgatók számára 40 lej. Fontos tudnivaló: nem számít, hogy először igénylik a támogatást, mivel ha van megnyitott számlaszám az OTP Banknál, megkapják a támogatást az ütemezés szerint. A program lebonyolítói arra kérik a pályázókat, hogy figyelmesen olvassák el az értesítő leveleket.

 

Erdély

 

Winklerék az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét kérik számon Junckertől

– Krónika, maszol.ro, transindex.ro

Az Európai Bizottság (EB) elnökéhez intézett nyílt levélben fejezték ki csalódottságukat Kárpát-medencei magyar európai parlamenti (EP) képviselők, hogy évértékelő beszédében Jean-Claude Juncker ezúttal sem tett említést az őshonos nemzeti kisebbségekről és nyelvi közösségekről. Az RMDSZ csütörtöki hírlevele által ismertetett levél aláírói – Winkler Gyula és Sógor Csaba erdélyi, illetve Csáky Pál felvidéki EP-képviselő – elítélik, hogy az EB intézményrendszere nem foglalkozik a több mint egymillió aláírással támogatott Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezésben megfogalmazott javaslatokkal. „Ezek a javaslatok az őshonos, történelmi nemzeti kisebbségek kulturális identitásának megőrzésére, az anyanyelv-használati problémákra, az oktatáshoz való hozzáféréssel kapcsolatos gondokra vonatkoznak, a hátrányos megkülönböztetésre, amelyet az őshonos, történelmi nemzeti kisebbségek és nyelvi kisebbségek nap mint nap éreznek” – mutatnak rá az EB elnökének küldött nyílt levélben.

 

Nem talál tervezőt a Székely Nemzeti Múzeum épülete felújításához a Kovászna megyei önkormányzat

– MTI, Krónika, transindex.ro

A Kovászna megyei önkormányzat nem talál tervezőt a Székely Nemzeti Múzeum Kós Károly által tervezett épülete felújításához – közölte csütörtökön Tamás Sándor, az önkormányzat vezetője. A megyei önkormányzat immár kétszer hirdetett közbeszerzést a műemléképület felújítása kivitelezési terveinek az elkészítésére, de egyetlen jelentkező sem akadt – idézte az önkormányzati vezetőt az Agerpres hírügynökség.

 

Porcsalmi Bálint: nem veszek részt egy értelmetlen, kirekesztő és káros népszavazáson

– maszol.ro

Erdély

A család meghatározásához kapcsolódó alkotmánymódosítás jogi értelemben fölösleges és értelmetlen, társadalmi szempontból kirekesztő, politikai szempontból pedig káros, hamis – jelentette ki a Maszolnak adott interjúban Porcsalmi Bálint. Az RMDSZ ügyvezető elnöke közölte: nem vesz részt az október 7-ei népszavazáson, és reméli, hogy a szövetség nem fogja támogatni a referendumot.

 

Markó Béla a román nyelv oktatásáról: nem előrelépés lesz, hanem visszalépés

– maszol.ro, transindex.ro

"Teljességgel elfogadhatatlan az a kormányrendelet, amely előírja, hogy román szaktanárok oktassák a román nyelvet a magyar elemi osztályokban. Ez szakmaiatlan, ennek a rendeletnek nem szabadott volna megszületni. Sajnos, meg kell mondanom, hogy van szemrehányásom saját kollégáimmal szemben is, mert ennek nem szabadott volna megtörténnie" – jelentette ki Markó Béla szerdán este az Erdélyi Magyar Televízió Sajtóprés című műsorában. Az RMDSZ volt elnöke Ambrus Attilával, a Brassói Lapok főszerkesztőjével értékelte a román oktatási miniszter, Valeriu Popa által augusztus végén kiadott rendelkezését, amely hatalmas káoszt és bizonytalanságot okozott a romániai magyar oktatásban.

 

Csoma Botond: mintha a PSD-nek sem lenne érdeke az igazság kiderítése a SRI titkos megállapodásairól

– maszol.ro

Csoma Botond képviselő szerint a pártok a saját politikai érdekeik szerint értelmezik a Román Hírszerző Szolgálat és a különböző intézmények közötti titkos megállapodások kérdését, és így jár el a Szociáldemokrata Párt (PSD) is. A SRI tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság RMDSZ-es tagját a testület munkájáról kérdezték.

 

Nagy a bizonytalanság a magyar iskolákban, a miniszteri körlevél nem segített

– maszol.ro

Nagy nyomás nehezedik az iskolaigazgatókra, hogy a románnyelv-oktatásos rendelet nagy felháborodást keltő cikkelye miatt kialakult helyzetet valahogyan kezeljék. Néhol kiírták a román tanári állásokat, néhol nem, a tanintézmények vezetői kezében pedig lassan nem marad más eszköz a várakozásnál. Meg a reményük abban, hogy a PSD elnöke betartja a szavát, és a kormány visszavonja a pedagógustársadalomból tiltakozást kiváltó előírást.

 

Vincze Loránt az EP-ben: a többséghez kell eljuttatnunk a kisebbségek üzenetét

– maszol.ro

Még mindig sok uniós állampolgár van, aki nem tud a Minority SafePack kezdeményezésről, az a célunk, hogy hozzájuk is eljuttassuk üzenetüket, támogatásukat kérjük. Beszélnünk kell a céljainkról az európai fővárosokban, el kell nyernünk a politikai támogatásukat – mondta csütörtökön Vincze Loránt Strasbourgban, az Európai Parlamentben, ahol a Kisebbségi frakcióközi munkacsoportban mutatta be az európai kisebbségvédelmi kezdeményezéssel kapcsolatos fejleményeket és stratégiai irányt.

Erdély

 

Módosul az alkotmány családra vonatkozó cikkelye. Na és utána mi lesz?

– maszol.ro

Ahelyett hogy tisztázna, még több kérdést vet fel a családra vonatkozó alkotmánymódosító referendum. A parlament - az RMDSZ-es honatyák többségének igen szavazatával – úgy fogadta el a család alkotmányos meghatározásának módosítására vonatkozó törvényjavaslatot, hogy nem vizsgált és tisztázott egy sor kérdést. Az alkotmánybíróság korábban több döntést is hozott a családra vonatkozóan, mindenik döntés leszögezi, hogy a család nem korlátozható kizárólag a házasságra. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke, Asztalos Csaba szerint a referendumnak nem lesz semmilyen jogi következménye. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint nem kellene összekeverni a család fogalmát a házasság fogalmával, mert ennek beláthatatlan következményei lehetnek. Illyés Gergely politológus korábban a Maszolnak elmondta, a referendum egy olyan téma, amellyel a PSD ismét megszabhatja a politika napirendjét, így az elkövetkező egy hónapban a napirend már nem csak a korrupcióellenes harcról fog szólni. Az LMBTQ-szervezetek bojkottra szólítanak fel.

 

Népszavazás a családról: csak legyünk már gyorsan túl rajta?

– transindex.ro

Kedden a szenátus is jóváhagyta a család meghatározására vonatkozó alkotmánymódosító tervezetet. A javaslatot 107 szenátor támogatta, 13-an ellene voksoltak, heten pedig tartózkodtak. A 139 szenátorból 9-en hiányoztak, köztük Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor is. A hét tartózkodó közül pedig három volt az RMDSZ tagja: Novák Csaba-Zoltán, Turos Lóránd és Antal Lóránd.

 

Az elektronikus adatbázis nékül is lehet tudni, hányan iratkoztak a katolikus gimnáziumba

– szekelyhon.ro

Míg Ioan Macarie, a Maros megyei tanfelügyelőség főtanfelügyelője azt nyilatkozta a Realitatea tévécsatornának, hogy hivatalosan nem lehet tudni, hány tanuló kezdte meg a tanévet a katolikus iskolában, addig Tamási Zsolt iskolaigazgatótól megtudta a szekelyhon.ro, hogy 14 osztályba összesen 329 tanuló iratkozott be.

 

Saját kérésére mentették fel Mircea Duşát államtitkári tisztségéből

– szekelyhon.ro

Viorica Dăncilă miniszterelnök saját kérésére felmentette Mircea Duşát a védelmi minisztériumban betöltött államtitkári tisztségéből. A határozat szerdán jelent meg a Hivatalos Közlönyben – írja az Agerpres hírügynökség. Mint arról már beszámolt a szekelyhon.ro, Mircea Duşa lesz Maros megye prefektusa, ezt egy interjúban Vasile Gliga, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Maros megyei elnöke erősítette meg. Akkor azt mondta, hogy Dușa valószínűleg szeptember 15-e után lesz prefektus.

Erdély

 

Emléktábla Tersánszky Józsi Jenőnek

. – Krónika

Háromnyelvű emléktáblát avattak a 130 éve született Tersánszky Józsi Jenő Kossuth-díjas írónak, festőművésznek szülővárosában, Nagybányán. A táblát, amelyen egy Tersánszky-idézet olvasható a város főteréről, a Nagybányai Magyar Napok keretében helyezték el a Platthy-házra, ahol jelenleg a nagybányai RMDSZ székel. Tersánszky szülőházát még az 1980-as években lerombolták, a helyén jelenleg udvar van.

 

Az abnormalitás normalitása

. – Balogh Levente – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „a legkevésbé sem nevezhető semmiségnek mindaz, ami a magyar közösség – illetve a többi kisebbség – oktatása körül az elmúlt időszakban zajlott. Az események arra világítanak rá, mennyire esetleges minden, mennyire nem lehet előre kalkulálni, abban bízni, hogy legalább viszonylagos stabilitás állhat be az oktatásügyben – vagy bármilyen más téren. Hiába született hosszú évek egyeztetése után megegyezés arról, hogy a magyar iskolákban nem a román anyanyelvű diákok számára kidolgozott tanrend szerint oktatják a román nyelvet, ha egy sértett miniszter, aki a szívére vette, hogy feljelentették a tárcát a diszkriminációellenes tanácsnál, amiért az iskolákban képtelenek a magyar diákokat megtanítani románul, egyetlen tollvonással minden eddigi eredményt áthúzhat, és totális káoszt gerjeszthet”.

 

Kolozsvári bölcsészek: a politikai érdekképviselet foglaljon állást a románoktatás ügyében

– Krónika

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar tagozata csatlakozik a kar vezetőségének állásfoglalásához, és aggodalmát fejezi ki az oktatási minisztérium friss döntése miatt, amelynek következtében kizárólag romántanárok oktathatják a román nyelvet a kisebbségi elemi osztályokban. „Ezért szorgalmazzuk, hogy a magyar politikai érdekképviselet határozottan, kompromisszumok nélkül foglaljon állást ebben a kérdésben, és haladéktalanul, minél több adminisztratív és politikai eszközzel, belátható időn belül érje el a rendelkezés visszavonását, illetve nyerjen garanciákat arra is, hogy többé ilyen helyzet ne állhasson elő” – szerepel a BBTE Bölcsészettudányi Karának magyar tagozata.

  

Felvidék

 

Milyen beruházási tervet fogadott el szülőföldünk szemszögéből a szlovák kormány?

– Farkas Iván – ma7.sk

A szlovák kormány ma elfogadta Szlovákia nemzeti beruházási tervét a 2018 és 2030 közötti időszakra. A hosszú távú terv szembetűnő és egyben legsúlyosabb kockázata, hogy 13 éves időtartamra szól. Márpedig Szlovákiában egyszerűen nincs hagyománya a folytonosságnak, amikor az egymást követő, különböző politikai színezetű kormányok folytatnák az elődeik által megfogalmazott stratégiai célkitűzések megvalósítását. Ez alól két kivételt csupán az északi D1-es autópálya építése és az északi vasúti folyosó fejlesztése képez” – írta Farkas Iván.

 

Az MKP saját jelölteket indít és függetleneket is támogat a Komáromi járásban

– ma7.sk

A Magyar Közösség Pártja a november 10-i helyhatósági választásokon a Komáromi járásban 16 saját polgármester-jelöltet indít, további 3 jelölt függetlenként MKP-listán, valamint 1 MKP-tag MKP-Híd-közös listán indul, illetve járási szinten további 3 független jelöltet és a Most-Híd 1 jelöltjét is támogatja a felvidéki magyar párt. Ekképp elmondható, hogy a járás 41 települése közül 24 helyen valamilyen módon jelen van a polgármester-jelöltek MKP-s támogatottsága – tájékoztatta a ma7.sk-t Becse Norbert, az MKP Komáromi járási elnöke.

 

Megfeszített erőkkel dolgoztak a farkasdi óvoda megújulásán

– ma7.sk

Az óvodások ünnepi műsorának kíséretében adták át a felújított óvoda épületét a Vágsellyei járáshoz tartozó Farkasdon. Az intézményt önerőből és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programból nyert támogatásból újították fel.

 

AKO-felmérés: Andrej Kiska államfő a legmegbízhatóbb politikus

– bumm.sk, ujszo.com, korkep.sk

Andrej Kiska államfő a legmegbízhatóbb politikai vezető – az AKO ügynökség felmérése szerint, a megkérdezett polgárok 62 %-a bízik benne. A második helyen Peter Pellegrini kormányfő, a harmadikon pedig Bugár Béla, a Híd párt elnöke, a parlament alelnöke végzett.

 

A Galántai járásban négy polgármestere már biztosan van a Hídnak

– bumm.sk

Csady Zsuzsanna, a párt járási elnöke nem titkolta, hogy egyre nehezebb az embereket rávenni a közéleti szerepvállalásra, ezért is örül annak,hogy 2014-hez képest eggyel több polgármesterjelöltet (11) állít a párt és további két jelölt koalícióban indul, ebből Híd-MKP koalíció Kismácsédon van. Míg négy évvel ezelőtt öt polgármester jutott be a párt színeiben, idén biztos, hogy Feketenyéken, Felsőszeliben, Tallóson és Nagymácsédon hidas polgármester lesz, mert ezekben a községekben nincs ellenjelölt. Az MKP-nak két helyen van biztos polgármestere – Taksonyon és Alsószeliben.

 

Felvidék

Biztos, hogy Jozef Belický lesz Vágsellye polgármestere

– bumm.sk, ujszo.com

Egyetlen polgármesterjelölt indul Vágsellyén a helyhatósági választásokon, aki nem más, mint a jelenlegi polgármester, Jozef Belický.

 

Most már novemberig kampány

– ujszo.com

Kivéve ott, ahol egyetlen polgármesterjelölt van, két magyarok lakta városban is ez a helyzet állt elő. Királyhelmecen és Vágsellyén sem akadt kihívója a jelenlegi polgármesternek, így Pataky Károly (Híd) és Jozef Belický (független) már most győztesnek tekintheti magát.

Vajdaság

 

Határtalanul a Délvidéken

– Vajdaság MA, Pannon RTV

A magyarországi Dunaharasztiból érkezett csütörtökön háromnapos délvidéki kirándulásra 30 hetedikes diák. Ma Szabadkára látogattak, majd pedig Újvidék és Zombor lesz az úti cél. A Határtalanul program keretében került sor a kirándulásra. Velük tartott Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár, aki elmondta, hogy a Magyar Országgyűlés 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjának bevezetésével párhuzamosan hozta meg a döntést, hogy támogatják a magyarországi diákok külhoni kirándulásait is.

 

A nemzeti közösségek anyanyelvű tájékoztatását támogatja a szerb kormány

– Pannon RTV

Közel 22 millió dinárral támogatja a nemzeti közösségek anyanyelvű tájékoztatását a szerb államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium. A szerződéseket ma írták alá Belgrádban. 15 év után tavaly újra megnyitotta a szerb kormány azt az alapot, amelyből a nemzeti tanácsok által javasolt projekteket finanszírozzák. Idén a nemzeti közösségek anyanyelvű tájékoztatásának fejlesztésére kiírt pályázaton egyebek között a Magyar Szó Lapkiadó Kft. és a Hét Nap Lapkiadó Kft. is támogatásban részesült.

 

Szabadkán megnyílt a 16. SISY 2018 Nemzetközi Mérnök Konferencia

– Vajdaság MA, Pannon RTV

Az intelligens mérnöki rendszerek témájában rendezték meg idén Szabadkán a hagyományos konferenciasorozatot, amiről méltán állítható, hogy a határokon átnyúló nemzetközi tudományos együttműködés példaértékű rendezvénye. A hivatalos nevén SISY 2018 - 16th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON INTELLIGENT SYSTEMS konferencián hét országból 60-an vesznek részt. A legtöbben Magyarországról jöttek, 27-en, Romániából 13-an érkeztek, Szerbiából 12-en vannak jelen, Szlovákiából 5 előadó jelezte részvételi szándékát, Észtországból, Kínából és Kanadából pedig egy-egy résztvevő van jelen.

 

 

Horvátország

 

A horvátországi magyarság helyzetéről tájékozódott a magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága

– kepesujsag.com

Szeptember 10-én kétnapos látogatásra érkezett Horvátországba a magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának küldöttsége Pánczél Károly bizottsági elnök vezetésével. A testület a horvátországi magyar oktatásról és a gazdaságfejlesztési program eredményeiről tárgyalt a helyi politikai, önkormányzati vezetőkkel, valamint a magyar egyházak, járások, intézmények vezetőivel.

 

Jubileumhoz méltó magyar nap Eszéken

– kepesujsag.com

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület a hétvégén tartotta meg a 20. Eszéki Magyar Napot, melynek célja most is az, mint a kezdetekben volt: a magyar kultúra és népi hagyományok ápolása és szélesebb körben való megismertetése Eszéken, ahol a lakosság túlnyomó többsége horvát nemzetiségű. A 20. Eszéki Magyar Nap méltó volt a kerek évfordulóhoz. Szombaton került sor a kirakodóvásárra, a felvonulásra és kultúrműsorra a város főterén, vasárnap pedig az eszéki magyar iskolaközpontban rendeztek képkiállítást és színielőadást.

 

Magyarok találkozója Pélmonostoron

– kepesujsag.com

A HMDK pélmonostori egyesülete szervezésében drávaszögi magyar civil szervezetek találkozójára került sor a hétvégén. Matijević Olivér, a HMDK pélmonostori alapszervezetének alelnöke elmondta, hogy a tavaly ünnepélyes keretek között átadott új székházzal hatalmas lehetőséget kapott a szervezetük, számos program megvalósítását tervezhetik.

 

A magyar konyha napja a horvát fővárosban

– kepesujsag.com

A Zágrábi Magyar Intézet és a zágrábi magyar nagykövetség szervezésében másodszor tartották meg a magyar konyha napját. Az esemény vendége Baja volt, így a bajai halászlé, a bajai borok és a zene sem hiányzott a programból.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog