Nemzeti sajtófigyelő 2018. 09. 11.

Semjén Zsolt: a kárpátaljai magyarok soha nem követeltek Ukrajnától olyat, amire ne lenne számtalan példa az EU-ban

– MTI, Origo, kormany.hu, Kisalföld, Somogyi Online

A magyar nemzet és így a kárpátaljai magyar nemzetrész soha nem követelt Ukrajnától olyat, amire ne lenne számtalan példa az Európai Unióban (EU), így minden, ami a magyar megmaradás érdekében magyar kérés, az evidencia az EU-ban - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitó ünnepségén hétfőn Beregszászon. Semjén Zsolt a beregszászi református templomban megtartott ünnepségen mondott köszöntőjében hangsúlyozta,ha Ukrajna az EU-ba törekszik, akkor be kell tartania az ott érvényes jogokat, például azt, hogy szerzett jogokat nem lehet visszavenni. Ha valaki be akar kerülni egy klubba, akkor annak szabályait be kell tartania.

 

 

Szijjártó: a határon túli magyarság továbbélésének garanciája az anyanyelvi oktatás fennmaradása

– MTI, Krónika, transindex.ro, maszol.ro, hirado.hu

A határon túli magyar nemzeti közösségek továbbélésének egyik legfőbb garanciája az anyanyelvi oktatás fennmaradása – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újságírók előtt hétfőn, annak kapcsán, hogy Marosvásárhelyen hétfőn tartják a korábban bezárt katolikus líceum tanévnyitó ünnepséget. A miniszter hangsúlyozta: Marosvásárhely visszakapja a magyar katolikus iskolát, amelyhez a magyar közösség joggal ragaszkodott. Szijjártó Péter úgy fogalmazott: tavalyelőtt az egyik legrosszabb pillanat volt a marosvásárhelyi és környéki magyar közösség életében, amikor világossá vált, hogy az iskolát bezárják. Hozzátette: azóta intenzív megbeszéléseket folytattak a román féllel, sok diplomáciai eszközt be kellett vetni annak érdekében, hogy végül megállapodásra jussanak.

 

A horvátországi magyarság helyzetéről tájékozódik az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága

– MTI, Webrádió, Magyar Hírlap, Magyar Idők, hirek.ma.

A horvátországi magyar oktatásról és a gazdaságfejlesztési program eredményeiről tárgyalt ottani magyar egyházak, járások, intézmények vezetőivel az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának küldöttsége, amely Pánczél Károly bizottsági elnök vezetésével a Szlavóniában és Baranyában élő magyarság helyzetéről tájékozódik hétfőn kezdett kétnapos látogatása során. Pánczél Károly a kerekasztal-beszélgetést követő sajtótájékoztatóján a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban (HMOMK) Eszéken elmondta, hogy félévente rendszeresen látogatnak meg határon túli közösségeket. Kiemelte: a magyar kormány 2018-ban - mintegy 40 milliárd forint támogatással - elindított egy Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot. A horvátországi magyarság körében ez hét óvodának a felújítását jelenti - hangsúlyozta.

 

– MTI, Bihari Napló, szekelyhon.ro, maszol.ro, Krónika, Nyugati Jelen

A marosvásárhelyi belvárosi Keresztelő Szent János plébániatemplomban, majd az iskolaudvaron nyitotta meg a tanévet az újraalapított II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium. A tanévnyitó ünnepségen Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke elmondta: nemcsak Maros megyében, hanem egész Erdélyben próbára tette a magyar emberek tűrőképességét a katolikus gimnázium korábbi ellehetetlenítése. “Ezt a próbát nem gyorsfutóknak találták ki. Mi viszont hosszú távra rendezkedtünk be, és bármilyen nehéz is volt, álltuk az elénk gördített akadályokat” – idézte Kelemen Hunort az RMDSZ hírlevele. A magyar szövetség elnöke szerint mindenki számára üzenete van annak, hogy a katolikus iskola ügyében nem sikerült legyűrni a magyar közösséget. Szerinte a közösség megtanulta: “egyetlenegy iskolát sem hagyhat elveszni”, és ez azoknak is üzenet, akik “ma is leselkednek, és csak arra várnak, hogy újból lecsapjanak”.

 

Erdély 

 

Popa: tanítók is taníthatják a román nyelvet, de ez nem lesz az ő kizárólagos feladatuk

– MTI, Krónika, maszol.ro, transindex.ro, Bihari Napló, szekelyhon.ro, Erdély Ma

A román oktatásügyi miniszter szerint a kisebbségi elemi iskolákban továbbra is taníthatják tanítók a román nyelvet, de a román nyelvórák megtartása a tíz nappal ezelőtti törvénymódosítás után nem lesz már az ő kizárólagos feladatuk. Valentin Popa miniszter a magyar közmédiának adott nyilatkozatában beszélt erről hétfőn, miután a csíkszentdomokosi magyar tannyelvű Márton Áron Általános Iskolában megnyitotta a tanévet. A miniszter kijelentette: az intézkedés nem érinti a tanítói normát. A tárcavezető kifejtette, a kisebbségi iskolákban a román nyelvórák megtartását eddig is a norma fölötti óradíjjal fizették, és most csupán annyi változik, hogy kivonták ezeket az órákat a tanítók feladatai közül, és a munkáltatóknak meg kell próbálniuk szakképzett romántanárt keresni az órák megtartására.

 

Diverziókeltés becsengetés előtt: minden irányból cáfolják Paşcan „vízióját”, miszerint kilakoltatnák a marosvásárhelyi Unireát

– Krónika

Újabb magyarellenes uszítással borzolja Marosvásárhelyen a kedélyeket Marius Paşcan, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) képviselője, aki azt állítja, hogy a római katolikus egyház terve kilakoltatni a visszaszerzett iskolaépületből a román tannyelvű Unirea Főgimnáziumot. Vádjait a Státus Alapítvány, és a polgármesteri hivatal illetékesei is határozottan visszautasítják.

 

Erdély

Kemény lépés kért a tanévnyitón az RMDSZ-től Bokor Tibor polgármester

– maszol.ro, szekelyhon.ro

Az RMDSZ és a PSD-ALDE koalíció további együttműködésének feltétele kell hogy legyen a román nyelv magyar elemi osztályokban történő oktatására vonatkozó kormányrendelet visszavonása – véli Bokor Tibor RMDSZ-es kézdivásárhelyi polgármester. Az elöljáró Fejér László Ödön Kovászna megyei szenátorral közösen a tanévnyitó alkalmából tartott hétfőn sajtótájékoztatót. A polgármester kijelentette: aberráció és a kisebbségi jogokat sérti a kormányrendelet, amely szerint a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban a tanítók helyett szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell oktatniuk a román nyelvet. Szerinte aki egy keveset is ért az oktatáshoz, az tudja, hogy egy tanító teljesen más képzést kap, mint egy tanár, akit nem arra készítettek fel, hogy írni, olvasni tanítsa az alsó tagozatos diákokat. „Aki ezt kitalálta, azt kéne továbbképzésre küldeni, akár miniszter, akár államtitkár volt az illető” – mondta az elöljáró.

 

Háromszéken kevesebb diák kezdi a tanévet, mint tavaly

– maszol.ro

Kovászna megyében 33 000 diáknak kezdődik hétfőn az iskola. Ők 309 tanintézményben kezdik az új tanévet, kettővel kevesebbe mint az elmúlt esztendőben, ugyanis a diákok számának csökkenése miatt iskolák szűntek meg. Háromszéken 9 vidéki tanintézménynek nem sikerült megszerezni az egészségügyi működési engedélyét, mivel az épületben nincs folyóvíz. Emellett 56 tanintézménynek nincs tűzvédelmi engedélye. Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő szerint idén jobban ígérkezik a tankönyvek helyzete, hiszen míg az elmúlt iskolai évben az ötödikes diákok tankönyv nélkül kezdtek, most az I. és VI. osztályos tanulók számára 104 tankönyvet sikerült beszerezni, ennek jelentős többsége a magyarul tanuló diákok számára készült.

 

Csaknem száz temesvári tanító indította japánsztrájkkal a tanévet

– Nyugati Jelen

Japánsztrájkot szervezett mintegy száz temesvári alsó tagozatos tanító az első tanítási napon, mivel elégedetlenek azzal a miniszteri rendelettel, amely szerint a nemzeti kisebbségek nyelvén oktató tanítók többé nem taníthatják a román nyelv és irodalom tantárgyat. Három, magyar és német tagozattal rendelkező temesvári iskola csaknem száz tanítója lépett japánsztrájkba hétfőn, a tanév első napján. A pedagógusok fehér karszalagot viseltek az évnyitón. A tanítók amiatt háborodtak fel, hogy augusztus végén megjelent egy olyan sürgősségi rendelet, amely szerint a kisebbségi tagozaton tanító pedagógusoknak többé nincs joguk románórát tartani.

 

Idéntől román tanárok oktatják a kisebbségi elemistákat

– Nyugati Jelen

Mintha nem lenne elég a szokásos tanévkezdési zűrzavar, tankönyvhiány és az iskolák működési engedélyének beszerzése, a kormány augusztus 23-án újabb rendelettel módosította a 2011-es tanügyi törvényt. A rendelet cikkelyei között szerepel, hogy idén ősztől román szaktanár kell tanítsa a román nyelvet a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban. A rendelet alkalmazására vonatkozó minisztériumi átirat ráadásul pénteken érkezett meg a tanfelügyelőségekre – két nappal a tanévkezdés előtt! Az ebből adódó helyzetről Szász-Barra Zsófia, Hunyad megyei informatikai és kisebbségi tanfelügyelőt kérdezték.

Erdély

 

A miniszter megbukott.”

– Bihari Napló

A tanévkezdés kapcsán kérdezték Szabó Ödön parlamenti képviselőt, a képviselőház oktatási szakbizottságának alelnökét.

 

Emlékhely, mely „messzelátszó és messzehangzó”

– Bihari Napló

Bár minden kápolna a helyieknek épül elsősorban, de örömmel látom, hogy felfedezték ezt a történelmi helyet szerte a Kárpát-medencében” – monda a Bihari Naplónak adott interjújában Lezsák Sándor Hegyközszentimrén, a Szent Imre Millenniumi Emlékkápolna és Kilátó avatóján.

 

Japánsztrájk az „alkalmazhatatlan, szakmailag megalapozatlan” kormányrendelet miatt

– szekelyhon.ro

Több székelyföldi magyar tanintézetben is japánsztrájkkal kezdődik hétfőn az iskolai év, tiltakozásképpen a nemrég elfogadott, ám már hatályos kormányrendelet miatt, ami szerint román szakos tanárok tanítják a román nyelvet a magyar kisdiákoknak. Az intézkedés derült égből villámcsapásként érkezett a nyári vakáció utolsó napjaiban.

 

Megszólalt a Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet és mindenkivel egyet értett

– transindex.ro

A Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet is állást foglalt a román nyelv oktatására vonatkozó kormányrendelettel kapcsolatban, amely előírja a román szaktanárok alkalmazását az elemi osztályokban . Az államtitkári kabinet szerint az, hogy a román nyelv oktatása elemi osztályokban, román szaktanárok feladata lenne, nagyon elkeserítő, ezért jogosnak tartják a pedagógusok és szülők felháborodását. A Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet egyetért a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével, illetve a magyar pedagógusok és szülők véleményével, hogy a rendeletben található románórák tanítására vonatkozó cikkely a jelenlegi formában elfogadhatatlan, alkalmazhatatlan, átgondolatlan és szakmaiatlan.

 

Kovács Irén államtitkár: a tanügyminiszter „bosszúja” a románnyelv-oktatási rendelet

– maszol.ro

Erdély

Valentin Popa miniszter a kisebbségi oktatásért felelős államtitkárság tudtával, de beleegyezése nélkül, sőt határozott ellenkezése ellenére fogadta el a román nyelv oktatásáról hozott vitatott rendeletét, amely miatt Erdély-szerte tiltakozással kezdődött a tanév. Kovács Irén Erzsébet államtitkárral beszélgettek.

 

A SRI állítása szerint nem végzett megfigyelői és lehallgatói munkát a Borboly Csaba ellen folyó eljárásban

– transindex.ro, maszol.ro, szekelyhon.ro

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) nem fejtett ki bűnüldözési tevékenységet az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) által indított eljárásban, amelynek nyomán hivatali visszaéléssel vádolták meg Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnököt- írja az Agerpres hírügynökség A törvényszéknek adott írásbeli válasz értelmében a SRI nem végzett megfigyelői, illetve lehallgatói munkát, és semmiféle tevékenységet nem fejtett ki a szóban forgó dossziéval kapcsolatban. Borboly Csaba ügyvédje, Sergiu Bogdan a bírói testület előtt azt mondta, hogy a DNA marosvásárhelyi irodájának egy korábbi átirata ellentmond a SRI mostani válaszának. A védelem ugyanakkor kérte a bíróságot, hogy az forduljon az alkotmánybírósághoz, hogy a nemzetbiztonsági okokból történt lehallgatások tartalmát ne lehessen automatikusan felhasználni a büntetőjogi perben.

 

Japánsztrájkkal kezdődött az iskola az aradi magyar és német tannyelvű iskolákban

– maszol.ro, szekelyhon.ro, Krónika, Erdély Ma

A hétfői tanévnyitón az aradi Csiky Gergely Főgimnázium pedagógusai is csatlakoztak ahhoz az országos megmozduláshoz, amelyen a magyar és német tannyelvű iskolák tanárai fehér karszalagot viselve tiltakoznak a kormányrendelet ellen, amely előírja, hogy az elemi tagozatos nemzetiségi osztályokban is romántanároknak kell tanítani a román nyelvet és irodalmat. Spier Tünde igazgató kijelentette: a tanfelügyelőség jelöli majd ki a szaktanárokat, ők egyelőre nem tudják, kik lesznek azok, de kétségét fejezte ki azt illetően, hogy az amúgy felkészült általános és középiskolai romántanárok jobban boldogulnak majd az elemiben, mint a tanítók, akiknek erre szól a szakképesítésük. „Annak idején, amikor az előkészítő osztályt bevezették az iskolai keretek közé, az addig az első négy osztályban dolgozó tanítóknak is kellett egy kurzust végezniük, hogy az előkészítősökkel is foglalkozhassanak. Akkor ez most érvényes kéne legyen a romántanárokra is” – érvelt az iskolaigazgató.

 

Fehér karszalaggal, de bizakodóan indult a tanév Déván

– Nyugati Jelen

A kisebbségi oktatást negatívan érintő kormányrendelet a Dévai Téglás Gábor Elméleti líceumban is beárnyékolta a hétfői tanévkezdést – a pedagógusok fehér karszalaggal jelezték tiltakozásukat, a felszólalók többsége is hangot adott felháborodásának. Az általános hangulatot azonban a bizakodás és évkezdési lendület, tenni akarás jellemezte. 

 

Mi lehet a tanügyminiszter hátsó szándéka?

– Makkay József – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „a centenárium évében nagyon sok hátsó szándék fogalmazódhatott meg a többséggel felhőtlen ünneplésre képtelen magyarsággal szemben. A román nyelven történő tanítás módszere nem új keletű az erdélyi magyar iskolákban. A két világháború közötti időszakban – amikor színmagyar települések polgármesteri hivatalaiban nagy betűkkel tűzték ki, hogy csak románul szabad beszélni – mindent elkövetettek a román nyelvvel való erőszakoskodásra. Az akkori ötletek tárháza végtelen, erről nagyapáink tudnának mesélni. A Ceauşescu-rendszer utolsó évtizede ebből a gyakorlatból elevenített fel néhányat, mai követői pedig szintén ehhez az időszakhoz nyúlnak vissza”.

 

 Felvidék

Kőbe vésték a kövecsesi hősök nevét

– Ma7.sk

Felavatták az első világháború áldozatainak felújított emlékművét Kövecsesen. A magyar állami támogatásból megújult emlékmű átadásán Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja is részt vett. A településen ez alkalomból a hétvégén falunapot is szerveztek, melyen színes műsorral emlékeztek a község első írásos említésének 695. évfordulójára. Az ünnepélyes alkalomból istentisztelet tartottak a község templomában, melyen Rákos Lóránt helyi lelkipásztor hirdetett igét. "Ez év tavaszán szó szerint előástuk a bozótból, sövényből, a ragadványból, omladékból és zuzmók sűrűjéből még a romjaiban is a magyar nép zivataros századaiból üzenő tömböt. Azt a kőtömböt, mely rávilágított arra, hogy igen itt is voltak hazafiak, akik tudták, hogy mit jelent az, hogy küzdeni A Hazáért.”

 

Tizenhárom MKP-s polgármesterjelölt indul a Losonci járásban

– Ma7.sk

A Losonci járásban lezárult a delegáló lapok leadásának folyamata. A négy évvel ezelőtti választásokhoz viszonyítva csaknem megduplázódott a Magyar Közösség Pártja színeiben vagy annak támogatásával induló polgármesterjelöltek száma. A korábbi 8 polgármesterjelölt helyett idén 13 jelölt száll versenybe november 11-én. Marcinkó Zoltán, az MKP losonci járási titkára a jelöltek számát illetően örömét fejezte ki, hisz jelentősen nőtt a párt iránti érdeklődés. „A népszerűség növekedését több faktor okozhatja. Egyrészt az MKP a kampányai során nagy hangsúlyt fektet a kisközségekre. Itt vannak a szavazó bázisaink, rendszeresen együttműködünk a helyi polgármesterekkel. Másrészt a magyarországi támogatásoknak is sokat köszönhetünk. Mind a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program, mind a Baross Alap sikeres pályázatai rendkívül látványos eredményeket hoztak” - nyilatkozta.

 

Koncertek, előadások, családi programok – 250 éves jubileumát ünnepli a csábi plébániatemplom

– bumm.sk

A közép-szlovákiai Csáb közepén díszelgő későbarokk stílusú római katolikus templom negyed évezrede, azaz kétszázötven éve nyújt kapcsolatot ember és Isten között az itt lakóknak és a falun átutazóknak. Ez a kerek jubileum jó alkalom a visszatekintésre, az összegzésre és az ünneplésre. A plébániaközösség a községgel, a helyi Csemadokkal és további civilszervezetekkel közösen többnapos rendezvénysorozattal készül tisztelegni a Szűz Mária Szent Neve Plébániatemplom előtt szeptember 12-e és 16-a, azaz szerda és vasárnap között.

 

Megújult a „Mesevár”, azaz a dunatőkési óvoda

– Felvidék Ma

Ma a csallóközi Dunatőkésen folytatódott a felújított óvodák átadása. A szimbolikus szalagot az óvodásokkal közösen Csiba Mária polgármester, Krüger Irén nyugalmazott tanítónő és Menyhárt József MKP-elnök vágták át. Az átadási ünnepség elején az óvodások kultúrműsorral kedveskedtek a résztvevőknek. A község polgármestere köszönetet mondott nekik, ahogy az őket felkészítő óvónőknek is, és mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez év szeptemberétől már felújított óvodába járhatnak a gyerekek.

 

Vakációbúcsúztató Csallóközkürtön

– Felvidék Ma

Kezdetét vette az új tanév, ám a gyerekek emlékezetében még javában él a nyári vakáció, a gondtalan játszadozás, a családdal közösen eltöltött nyaralás élménye. Bár az időjárás még sokkal inkább a nyárra emlékeztet, mégis lassan búcsúzni kell az egyik legkedveltebb évszakunktól. Ennek okán Csallóközkürtön a Csemadok helyi szervezete szombaton délután nyárbúcsúztatót szervezett a gyerekek és a szülők számára a település központi játszóparkjában. Papp Ilona helyi elnök, valamint Gútai László főszervező ötletei nyomán sok-sok érdekes gyermekjátékra, ügyességi vetélkedőre és kellemes szórakozásra invitálták a kisebb és nagyobb gyermekeket – természetesen a szüleikkel és nagyszüleikkel együtt.

Vajdaság

 

Egynapos barangolások a Délvidéken

– Vajdaság MA, Pannon RTV

A Magyar Nemzeti Tanács, a Magyar Kormány Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával kirándulhatnak a vajdasági harmadikosok. Az újvidéki József Attila és a Petőfi Sándor Általános Iskola, a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola és a dreai kihelyezett tagozat magyar harmadikosai látogattak a városba a Barangolás a Délvidéken elnevezésű program keretében, amit harmadik éve szervez meg az MNT.

 

2,6 milliárd euró infrastrukturális befektetésekre Vajdaságban

– Pannon RTV

2,6 milliárd euró értékben valósulnak meg jelenleg infrastrukturális befektetések Vajdaság területén. Hangzott el ma Újvidéken a tartomány területén megvalósuló infrastrukturális projektek koordinálásával foglalkozó munkacsoport gyűlésén. A Vajdaságban tervezett, illetve megvalósuló infrastrukturális projektek közül jelenleg a Fruška gora közúti folyosó és az Újvidék-Nagybecskerek-Belgrád gyorsforgalmi út kiépítése, valamint a Batrovci határátkelőt és Kuzmint összekötő útszakasz felújítása élvez prioritást, de ezek mellett számos kisebb útszakasz felújítása és kiépítése is tervben, illetve folyamatban van.

Vajdaság

 

A zentai csatáról emlékeztek meg a helyi pravoszláv templomban

– Pannon RTV

Gyászmisén emlékeztek meg a zentai csatáról a helyi pravoszláv Szent Mihály arkangyal templomban. A hívek együtt imádkoztak a csatában elhunytak lelki üdvéért. A pravoszláv atya arra kérte őket, hogy ne feledjék a csatában elesettek emlékét, hiszen ők is a győzelemért harcoltak. A misén jelen voltak az önkormányzat vezetőségének tagjai is.

 

Kárpátalja 

 

Megkezdték az új tanévet a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán

– karpatalja.ma

1422 hallgató számára nyílt meg az új tanév a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (II. RF KMF) szeptember 10-én. A tanévnyitó ünnepségnek hagyományosan a beregszászi református templom adott otthont. Az ünnepség Kárpátalja történelmi zászlóinak felvonultatásával kezdődött, melyeket a főiskola kuruc kori viseletbe öltözött hallgatói vittek be a templomba. Ezt követően Taracközi Ferenc, a Beregszászi Református Egyházközség vezető lelkésze köszöntötte a résztvevőket Isten szavával, Jeremiás könyve 29. részének 4. versével.

 

Tiszapéterfalván és Dercenben lépett színpadra a beregszászi társulat

– karpatalja.ma

Az ördög három arany hajszála című zenés meseelőadást mutatták be a két kárpátaljai magyar nagyközségben a beregszászi színészek. A Magyar Kormány támogatásával felújított tiszapéterfalvi kultúrházban szeptember 6-án gyülekeztek a péterfalvi, tiszabökényi, forgolányi iskola első hat osztályának tanulói, illetve a Péterfalvi Református Líceum első két évfolyamának diákjai, hogy megtekintsék az ismert Grimm-mese alapján készült darabot. Másnap, pénteken a Derceni Kultúrházban a helyi és fornosi gyerekek várták izgalommal a Gyevi-Bíró Eszter által rendezett előadást, amelyre mindkét helyszínen 350-350 gyerek volt kíváncsi.

 

Méltó emlékezés és hagyományőrzés az V. Dobó-napon

– karpatalja.ma

Immár ötödik alkalommal adózott hagyományőrző rendezvénnyel Dobó István emlékének a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet. Idén a programok helyszíne az egri vár hős védőjének szülőhelye, az ungvári járásbeli Szerednye volt. Az ünnepség nyitányaképpen elhangzott Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének híres részlete, Dobó Istvánnak az egri vitézekhez intézett lelkesítő beszéde. Ezt követően Orosz Ildikó, a Pro Cultura Subcarpathica elnöke, Bege Krisztina konzul és Krickij Emerih, Szerednye polgármestere köszöntötte a jelenlévőket.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog