Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 09. 07.

Románoktatás: nem tágít a miniszter, nem nyilatkozik a kisebbségi államtitkárság

– Krónika, szekelyhon.ro

Továbbra sem veszi figyelembe Valentin Popa oktatási miniszter az ellenérveket a nagy felháborodást keltő kormányrendelettel kapcsolatban, amely előírja, hogy az elemi osztályokban is szaktanárok oktassák a gyerekeket román nyelv és irodalomból. A Krónika megkereste az ügyben a bukaresti oktatási minisztérium kisebbségügyi államtitkárságát, itt azonban nem kívántak nyilatkozni, állást foglalni az elemiben bevezetett románnyelv-oktatás kapcsán. Kovács Irén államtitkár tanácsosa, Fodor József megkeresésünkre közölte, „az államtitkár asszony elfoglalt, nem ér rá ezzel foglalkozni, számára most a tankönyvek biztosítása jelent prioritást”.

 

 

Autonómiatervezet: az SZNT a székely közösség véleményére is számít

– MTI, maszol.ro

A Székely Nemzetai Tanács (SZNT) közvitára bocsátotta annak az állásfoglalásának a tervezetét, melyben az autonómiatervezete parlamenti elutasítása során felhozott érvekre válaszol. Az SZNT a honlapján közzétett dokumentumban megállapítja, hogy a román parlamentben tavaly decemberben benyújtott székelyföldi autonómiastatútum-tervezetét elutasító határozatok a román Törvényhozási Tanács által megfogalmazott érveken alapulnak. Ezért úgy vélte, a törvényszövegek jogharmonizációját vizsgáló parlamenti szerv véleményezése tekinthető a román állam hivatalos álláspontjának.

 

Folytatódik a Kárpátaljai Magyar Drámai Színház épületének felújítása

– MTI, Magyar Idők, karpataljalap.net

A kárpátaljai ingatlanberuházások keretében folytatódik a Kárpátaljai Magyar Drámai Színház épületének felújítása Beregszászon. A homlokzatot és a tetőt már korszerűsítették, most az épület belső tereiben zajlanak a felújítási munkálatok. Az évek során számos alkalommal voltak felújítások a Kárpátaljai Magyar Drámai Színházban. A Beregszász központjában, a sétálóutcán található intézmény azonban teljes egészében eddig még nem újult meg – hangzott el az M5 kulturális csatorna csütörtöki Kulturális Híradójában.

 

 

Erdély 

Lekésik a tanévkezdést a tankönyvek: három évfolyamon nem kapnak időben segédanyagot, de még így is jobb a helyzet, mint tavaly

– Krónika

 

Több hetet késik a negyedikes, ötödikes és hatodikos diákok magyarra fordított tankönyveinek többsége, ugyanis a kiadványokat csak tanévkezdés után tudja kinyomtatni az állami tankönyvkiadó. A helyzet azonban még így is sokkal jobb a tavalyinál.

 

Hidegzuhanyként érte a magyar pedagógusokat a kormány „meggondolatlan rendelete”

– maszol.ro

A pedagógusok és a magyar politikai szervezetek is ellenzik azt a kormányrendeletet, amely előírja, hogy szaktanárokra bízzák a román nyelv oktatását a kisebbségi nyelven tanuló elemi osztályokban. Egyik napról a másikra hogy válhat a tanító szakképzetlenné, ami a román nyelv oktatását illeti? Hogyan taníthassanak a szaktanárok elemiseket, ha őket nem arra képezték? Miért a tanítókat okolják a gyenge érettségi eredmények miatt? – csupán egy pár példa a számos dillemmából, ami az elmúlt napokban uralta a közbeszédet.

 

Iskolakezdés: tanszertámogatást nyújt az aradi RMDSZ

– maszol.ro

Az RMDSZ Arad megyei szervezete ebben az évben is megszervezi a tanszertámogatási akciót az aradi Pro Identitas Egyesület közreműködésével. A szervezet közleménye szerint azonban a tavalyi évhez képest annyiban változik a támogatási program, hogy azok a gyerekek kapnak iskolatáskát és benne tanszercsomagot Arad megyében, akik a 2018–2019-es tanévben a vidéki magyar iskolák egyikében kezdik meg az előkészítő osztályt.

 

A MIÉRT tanácsai: mit fessenek a gyűlölködők a falakra?

– maszol.ro, transindex.ro

Javaslatokkal segítené azokat a vandálokat a Magyar Ifjúsági Értekezlet, akik az elmúlt napokban gyűlölködésüknek adtak hangot – közölte csütörtökön a MIÉRT sajtóirodája. A közlemény emlékeztet, hogy szerdán Szatmárnémetiben jelent meg magyarellenes felirat a Széchenyi István-szobor talapzatán, amelyre az „Aici e România” („Itt Románia van”) szöveget fújták, múlt szombaton pedig Marosvásárhelyen írtak fel egy ház falára románellenes szöveget. A MIÉRT-nek – különösen a centenárium évében – két javaslata van azok számára, akik a falakon szeretnék hagyni a véleményüket. Szeretnék, ha a két közösség megbecsülné egymást és gyűlölködés helyett az együttműködésre fektetne hangsúlyt. „Nagyszerű magyar és román versek várnak arra, hogy a fordításuk megjelenjen, de mindkét nemzetnek vannak gondolkodói, művészei, politikusai és sokan mások, akik tettek a békés együttélésért, és akik művei megjelenhetnek a falakon” – véli az ifjúsági szervezet.

 

Tamási Zsolt: részünkről a jóhiszeműség megvolt, mai szemmel sem látom, mit tehettünk volna másként

– transindex.ro

"A lexikális tudáson túl kell, hogy valamilyen többletet kapjon a diák, és én úgy érzem, hogy ennek a többletátadásnak a mérését tette lehetővé az az időszak, ami mögöttünk van" - vallja a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum régi-új igazgatója. Iskoláról, pedagógiáról, DNA-perről beszélgettek a transindex.ro-val.

Erdély

 

Mátyás király a hagymafesztiválon

– szekelyhon.ro

Tizedik alkalommal nyitják meg a Madéfalvi Nemzetközi Hagymafesztivált szombaton a Mátyás király uralkodását bemutató vándorkiállítással. A Mátyás Király – mecénás és katona elnevezésű vándorkiállítás megnyitójával kezdődik a X. Madéfalvi Nemzetközi Hagymafesztivál szombaton délután hat órától a Siculicidium-kápolnában. A Magyarság Háza közreműködésével, Székelyföldön először látható anyag korszerű módon kívánja bemutatni Mátyás uralkodását, emléket állítva a királynak, aki egyszerre törekedett naggyá tenni a hazát és munkálkodott annak megvédéséért.

 

6. Digitális Székelyföld Konferencia: Székelyudvarhelyen a digitális világ jelene és jövője

– Krónika

Erdély legnagyobb digitális fóruma innovatív ötletekkel, a digitális tér aktuális trendjeivel és megújult névvel tér vissza ezúttal Székelyudvarhelyre október 18-19. között az IT Plus Klaszter szervezésében. A 6. Digitális Székelyföld Konferencia a régió aktív vállalkozóinak, oktatóinak, önkormányzatainak és szakembereinek találkozópontja, melynek célja Székelyföld fejlesztése és korszerűsítése a technológia új lehetőségei által.

 

Edzések magyarul: nagyváradiakkal bővült a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia

– Krónika

A NAC Labdarúgó Egyesület csatlakozott a Székelyföldi Labdarúgó Akadémiához, így mostantól a magyarországi kormánytámogatással működő intézmény alközpontjaként működik – jelentették be csütörtökön, egy nagyváradi sajtótájékoztatón. „Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy szakmai szempontból a magyarországi Puskás Akadémia által koordinált egységes szakmai irányelveket követjük. Az edzésmunkánk ugyanaz lesz, mint Felcsúton vagy a székely akadémiánál. Van egy online felület, ahol megvannak a különböző korosztályoknak megfelelő edzéstervek” – magyarázta a Krónikának az utánpótlásképzéssel foglakozó Bihar megyei klub edzője, Opre Csaba.

 

A kettős állampolgárság is felmerült Dăncilănak a spanyol kormányfővel folytatott tárgyalásán

– transindex.ro, maszol.ro, Krónika

A gazdasági kapcsolatokról és a schengeni övezethez való csatlakozásról tárgyalt csütörtökön Madridban Viorica Dăncilă román kormányfő Pedro Sanchezzel, a spanyol kormány elnökével - tájékoztat a kormány közleménye, amelyet az Agerpres idéz. A román miniszterelnök köszönetet mondott spanyol hivatali kollégájának a spanyolországi román közösséggel való törődésért, amely a második legnagyobb határon túli román közösség, és felmerült ezek kettős állampolgárságának lehetősége, valamint az ortodox egyház státuszának elismerése.

 

Magyar ünnep a Cenk alatti városban

– Krónika

Immár nyolcadszor szervezik meg a Brassói Magyar Napokat, amely Dél-Erdély legnagyobb kulturális jellegű fesztiváljává nőtte ki magát a programok mennyisége és minősége tekintetében is – mondta el a Krónikának Toró Tamás főszervező. A rendezvénysorozatra, amely a Cenk alatti város főterét is belakja, egész Erdélyből és Magyarországról is érkeznek résztvevők.

 

Biztató hátszél a tehetséges diákoknak

– Krónika

Hátrányos helyzetben élő, magyar nyelvű oktatásban részesülő diákok százai kapnak évek óta ösztöndíjat a Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesületnek köszönhetően. Péntek János, a kolozsvári székhelyű szervezet elnöke a Krónikának adott interjúban elmondta, a programot civilek éltetik, nincs közvetlen állami költségvetési vagy egyházi háttere: magánszemélyek bizalmára és felelősségére épül, a bizalom ereje és értéke tükröződik benne. A nyelvészprofesszor a kezdeti irányelvekről, a gyerekek fejlődéséről, elért eredményeikről, a támogatókkal kialakított személyes kapcsolatokról beszélt a Krónikának.

 

Biró feljelentésre buzdítja a szülőket

– Krónika

A tanügyminiszter bosszújának nevezte csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján Biró Zsolt azt a sürgősségi rendeletet, amelynek egyik cikkelye előírja, hogy a magyar tagozatos elemi osztályokban is román szakos tanároknak kell oktatniuk az állam nyelvét. A Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke leszögezte, alakulata is tiltakozik a nemrég született miniszteri rendelet ellen, szerinte az oktatási miniszter ezáltal „válaszolt” arra a feljelentésre, amelyet a Kovászna és Hargita megyei érettségiző diákok román jegyei kapcsán nyújtott be Borboly Csaba az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD). Mint ismert, a román érettségi dolgozatok újrajavítása után jelentős, esetenként 2-3 jegynyi eltérés is volt az első és a második javítás között. Volt eset Sepsiszentgyörgyön, amikor egy diák első alkalommal 3.80-at kapott, óvás és újrajavítás után 6.95-öt.

 

Példátlan koncepciós per Székelyföldön a 21. század Európájában

– Csóti György – Krónika

A Krónika hétvégi mellékletében Csóti György kifejtette: „A gyulafehérvári egyoldalú román nyilatkozat századik évfordulóján tombolni kezd a román sovinizmus Erdélyben azzal a nehezen titkolható céllal, hogy megfélemlítsék a maradék magyarságot. Két székely fiatalembert, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a román titkosszolgálat által koholt vádak alapján, bizonyítékok nélkül, az ügyvédi védelem megtagadása mellett öt-öt év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek másodfokon jogerősen, holott első fokon bizonyítékok hiányában felmentették őket. A védelem megtagadása az alapvető emberi jogok egyik legsúlyosabb megsértése”.

 

Felvidék

 

Megmaradásunk alapköve a magyar iskola

– Ma7.sk

A kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola első osztályába beíratott gyermekek szülei szeptember 5-én átvehették a Rákóczi Szövetség 2018-as Beiratkozási Ösztöndíj Programjának ösztöndíjait. Az átadáson részt vett Gris Emese Diána, Magyarország Kassai Főkonzulátusának konzulja, Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, Petrovay László, a Rákóczi Szövetség magyar iskolaválasztási programokért felelős igazgatója, Havasi Péter, a Civitas Cassoviensis Polgári Társulás elnöke és a Rákóczi Szövetség több munkatársa. Gris Emese Diána konzul beszédében kiemelte, amikor szülővé válunk, az életünk teljesen megváltozik, a gyermekeink élete, sorsa válik legfontosabbá számunkra. „Az iskolaválasztás, az iskolakezdés minden család számára meghatározó, sorsdöntő lehet, ezért szeretnénk megköszönni önöknek, hogy gyermekük jövőjét a Máraiban, magyar tannyelvű iskolában képzelik el” – fogalmazott, az elsősöknek felhőtlen iskolakezdést, a szülőknek pedig kitartást kívánva.

 

Tematikus játszóparkok épülnek kilenc határ menti településen

– Ma7.sk, Körkép

Szlovákiában és Magyarországon is egyedülálló az az Interreg V - A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében a közeljövőben megvalósuló „Cultplay-projekt”, amelyet az érintett hazai és túlparti települések vezetőinek részvételével szeptember 6-án a komáromi Városházán megtartott sajtótájékoztatón mutattak be a média képviselőinek. A tematikus játszóparkok felépítését célzó pályázat lényege, hogy a Pons Danubii EGTC 9 településén majd egy másik város neves épületének kicsinyített másában játszhatnak és gyarapíthatják ismereteiket a gyerekek. Kiemelt célja pedig a határon átnyúló együttműködés megerősítése.

 

A Függetlenek Komáromért csoport bemutatkozása

– Felvidék Ma

A legnagyobb létszámú, összesen 21 képviselőjelölttel, továbbá polgármester- és alpolgármester-jelölttel indul a novemberi önkormányzati választásokon a Függetlenek Komáromért csoport. Az összetartás erejére helyezik a hangsúlyt, ami Komárom fejlődésének a kulcsa. Csütörtökön délután mutatkozott be a Függetlenek Komáromért csoport, mely függetlenként induló képviselőjelöltek 21 fős összefogása. A csapat vezetője Keszegh Béla jelenlegi alpolgármester, aki novemberben polgármester-jelöltként indul. A csapat rendhagyó módon alpolgármester-jelöltet is bemutatott, megfelelő támogatás esetén Varga Tamás jelenlegi képviselő lesz a poszt várományosa.

 

Alkuszaga van a jelölteknek

– Új Szó

Az összkép arra utal, hogy a Híd és az MKP koordinálta a polgármesterjelöltek indítását. Keddig kell leadni a novemberi önkormányzati választások jelöltlistáit. A Híd és az MKP egyelőre óvatosan nyilatkozik a polgármester-jelöltjeiről, ugyanakkor úgy tudjuk, a pártok abban állapodtak meg, hogy nem támadják egymás jelöltjeit, több helyen koordináltan indulnak. Végre győzött a józan ész, vagy taktikáznak a pártok? Valószínűleg mindkettő, hiszen minden régióban nem tud erős jelölttel, biztos befutóval előrukkolni a két párt. Információnk szerint ezért is állapodott meg az MKP és a Híd abban, hogy ott, ahol az egyik pártnak erős jelöltje van, a másik nem indít ellenjelöltet.

Vajdaság

 

Zenta: Megkezdődtek a városnapi programok

– Vajdaság.ma

Szeptember 11-én van Zenta város a napja, az emlékezetes csata évfordulója, melynek alkalmából minden évben rendezvénysorozattal várnak minden korosztályt. Előadások, zenés produkciók, hőlégballon találkozó, táncbemutatók várják a közönséget. A programokat kedden a zentai képviselő-testületének ünnepi ülésére zárja, ahol kitüntetik a település eminens polgárait.

 

Magyar óvónőre van szükség Székelykevén

– Pannon RTV

Idén 17 magyar gyerek járna bölcsődébe a településen. 2017-ben a Magyar Kormány támogatásával, a Magyar Nemzeti Tanács segítségével felújítási munkálatok folytak a székelykevei óvodában. Tavaly decemberben be is indult az oktatás. Idén szeptemberben óvónőhiány jelentkezett az intézményben. Egy szakemberre lenne szükség, aki a bölcsődében foglalkozna a magyar gyerekekkel. A kicsikre reggel 8 és 12 óra között vigyázna a szakember. A szülök kétségbeesetten várják a megoldást.

 

150 éve szentelték fel a nagybecskereki Székesegyházat

– Pannon RTV

Felszentelésének 150. évfordulóját ünnepli a nagybecskereki Nepomuki Szent János katolikus plébániatemplom - a mai Székesegyház. A hálaadó szentmisét november 24-én mutatják be. Elkezdődött a templom felújítása is. A lehulló vakolat veszélyeztette a járókelőket. A város főterén pedig csütörtöktől 15 pannón lehet megismerni a Székesegyház történetét, melynek a szerzői: Németh Ferenc, Lébhaft Pál és Barna Csaba. A szabadtéri kiállítást október elejéig lehet megtekinteni.

 

Harmadik alkalommal adták át a Példamutató Nagycsalád díját Zentán

– Pannon RTV

 

Ezúttal a helyi Ivković család érdemelte ki. Zenta Község ezzel a díjjal is szeretné ösztönözni a polgárok család- és gyermekvállalását. Az Ivković család négy gyermeket nevel. Legidősebb lányuk 13 éves, a legfiatalabb pedig 3. Róbert a zentai Jézus Szíve templom diakónusa, felesége, Valentina pedig osztálytanító végzettséggel a helyi „Kéz a Kézben” Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezet munkatársa. Elmondták, hogy korábban volt már rá példa, hogy két roma származású gyermeket is neveltek, de őket visszakérte a vér szerinti édesanyjuk.

 

Kárpátalja

 

Az ukrán állam nem törődik a gyerekekkel és a szüleikkel” – Beiskolázás, töméntelen kiadással

– karpatalja.ma

Az a bizonyos iskolatáska nem csak az ismert kedves hangulatú, örökzöld dalban nehéz. Átvitt értelemben ugyanis az „iskolatáska” – a tanszerek, az iskolatáska, a tanuló sportruházatának, sportcipőjének, egyéb ruhaneműinek, lábbelijeinek a beszerzése – vagyis a gyerek beiskolázása is igencsak nehéz, és nagyon megterheli a családi költségvetéseket… A salánki Kész Attila és felesége, Ildikó két iskoláskorú gyermeket nevel: a nagylányuk most kezdte meg a 11., a kisfiuk pedig a 4. osztályt. Velük beszélgetett a Kárpátalja lap munkatársa.

 

Nagyberegen is becsengettek

– Kárpáti Igaz Szó

A Bereg-vidéki településen az idén harminchat elsős gyerek kezdte meg a tanulmányait: 24-en magyar, 12-en pedig ukrán osztályban. A tanévnyitó ünnepségen Géczi Tihamér iskolaigazgató üdvözölte a jelenlévőket. Péter Csaba, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, a KárpátHáz Civil Szervezet kuratóriumának elnöke kitartást, türelmet és eredményes tanulást kívánt a tanulók számára.

 

Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója Ópusztaszeren

– karpatalja.ma

 

Szeptember első napján nyitotta meg kapuit Ópusztaszeren az V. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója. A forgatag végén beszélgettünk Mohácsy Alberttel, a rendezvény szakmai vezetőjével, aki elmondta: Öt udvaron, hangulatos portán három-három zenekar, összesen tehát tizenöt együttes lépett fel, óránként váltva egymást reggel tíztől délután négy óráig.

 

Horvátország 

Hatodik éve oszt beiskolázási csomagokat a pedagógusfórum

– Képes Újság

Idén is kiosztotta beiskolázási csomagját a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF), amelyben a kisdiákok megtalálhattak minden olyan eszközt, ami a zökkenőmentes iskolakezdéshez szükséges. A legfontosabb, hogy a magyar szülők magyar iskolába és óvodába írassák gyermekeiket – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, miután múlt pénteken ünnepélyesen átadta a magyar nyelvű oktatásban részt vevő horvátországi tanulók beiskolázási csomagjait.

Horvátország

 

Ülésezett a HMDK elnöksége

– Képes Újság

Múlt szombaton tartotta soros elnökségi ülését a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) országos szervezete, amelyen a beszámolók mellett az év végéig tartó időszak tevékenységeiről és a 2019-es esztendőre vonatkozó tervekről tárgyaltak.

 

Előrehozott szüreti fesztivál Csúzán

– Képes Újság

Csúzán idén nemcsak a szőlőszüret kezdődött előbb, hanem a szüreti fesztivált is a szokásosnál korábbi időpontra tették a szervezők. A Csárdás Ifjúsági Kultúregyesület és a Jókai Mór Művelődési Egyesület a régi szüreti mulatságok mintájára rendezi meg az eseményt, melynek idén is részét képezte a fogathajtó verseny, a felvonulás, a kultúrműsor és a hegyibabfőző-verseny.

 

A tizedik bellyei várnap

– Képes Újság

Történelmi bemutató, ügyességi várjátékok, gyerekprogramok várták az érdeklődőket múlt szombaton a 10. várnapon Bellyén, a Savoyai-kastély előtti parkban. – Az épület eredetileg vadászkastély volt, ma pedig szinte üresen tátong. Programunkkal az a célunk, hogy új tartalmat adjunk a mind jobban lepusztuló, egykor szebb napokat látott kastélynak – mondta Varga Gábor, a Bellyei járás magyar elöljáró-helyettese, a Savoyai Jenő Hagyományőrző Egyesület tagja.

 

Tanévnyitó az eszéki magyar iskolaközpontban

– Képes Újság

A Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ tanévnyitó ünnepségén beszédet mondott Soltész Miklós, a magyar Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkára. Az eseményen részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője és De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul is.

 

Idén is találkoztak a vinkovcei magyarok

– Képes Újság

A múlt hétvégén a vinkovcei Ács-farmon találkozott a szerémségi kisváros magyarsága. A találkozó ötlet- és házigazdája az Ács házaspár. Ács Marica elmondta, az első összejövetel megszervezésekor a legfontosabb céljuk az volt, hogy megismerjék egymást a városban élő magyarok, és hogy a társalgás, barátkozás révén kimozdítsák kicsit egymást a hétköznapok taposómalmából. A találkozót az évek folyamán kibővítették, és a helyieken kívül Vukovárról, Kórógyról, Čakovciról, Ójankovácról, Be-rakról és a Pécshez közeli Romonyáról is fogadtak vendégeket.

 

Diaszpóra

 

Alkotások a békéről Bécsben

– volksgruppen.orf.at

A béke a témája annak a nemzetközi művészeti projektnek, amelynek munkáiból szeptember 6-án nyílt kiállítás a bécsi Képzőművészeti Akadémia (Akademie der Bildenden Künste) műtermeiben. 70 művész, köztük magyar alkotók is foglalkoztak a fogalommal az első világháború 100. évfordulója kapcsán.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog