Nemzeti sajtófigyelő 2018. 09. 06.

Potápi: az óvodafejlesztések is hozzájárulnak a demográfiai válság megoldásához

– MTI, Lokál, fidesz.hu, Somogy Online, Ma7.sk

A kormány bízik abban, hogy az óvodafejlesztések is hozzájárulnak a Magyarországra és a Kárpát-medencére jellemző “mély demográfiai válság” megoldásához – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán a Bonyhádi Varázskapu Bölcsőde és Óvoda felújított váraljai tagintézményének átadásán. Potápi Árpád János emlékezetett: országszerte, így Tolna megyében is, továbbá az egész Kárpát-medencében zajlanak óvodafelújítások, illetve újak is épülnek. Az itthoniakat európai uniós forrásból, a határon túli intézmények modernizálását a központi költségvetésből finanszírozzák – ismertette a térség fideszes országgyűlési képviselője. Potápi Árpád János szerint ezek a beruházások is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a következő években minél több család vállaljon minél több gyermeket.

 

 

Meggyalázták Széchenyi István szobrát Szatmárnémetiben, a polgármester hatósági fellépést sürget

– MTI, Krónika, maszol.ro, transindex.ro, Bihari Napló, Nyugati Jelen

Ismeretlen tettesek meggyalázták szerdára virradóra a Szatmárnémeti főtéri parkjában március 15-én felavatott Széchenyi István-szobrot. Az elkövetők egy román trikolórt festettek fel az egész alakos szobor talapzatára, valamint a következő román nyelvű szöveget: „Ez itt Románia”. Kereskényi Gábor, a megyeszékhely polgármestere közölte, mély megdöbbenéssel értesült a történtekről, szerinte a szobor talapzatára felírt szöveg magyarellenes üzenet, szélsőséges támadás nemcsak a város magyarsága, hanem az egész szatmárnémeti közösség ellen.

 

Titkosított dokumentum miatt halasztottak Rádulyék perében

– szekelyhon.ro

Ismét halasztottak a Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos, Csíkszereda polgármestere, illetve alpolgármestere ellen folyamatban lévő büntetőeljárás szerdai marosvásárhelyi tárgyalásán. Októberben folytatják. Csíkszereda polgármesterét és alpolgármesterét a 2015. áprilisának végén végrehajtott házkutatások után vették őrizetbe, majd hatósági felügyelet alá kerültek, utána pedig az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Ráduly Róbert Kálmánt háromrendbeli hivatali visszaéléssel és érdekkonfliktussal, Szőke Domokost négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolta meg. A pert 2016 márciusa óta a a Maros Megyei Törvényszék tárgyalja. Az elöljárók alaptalannak tartják és elutasítják az ellenük felhozott vádakat.

 

Erdély

 

Románellenes falfirkákért vettek őrizetbe egy marosvásárhelyi fiatalt

– maszol.ro, szekelyhon.ro

Őrizetbe vett a rendőrség egy 22 éves fiatalt, akit azzal gyanúsítanak, hogy románellenes feliratokat festett fel egy marosvásárhelyi ház falára. A gyanú szerint a fiatalember múlt szombatra virradóra mázolta össze az egyik Posta utcai ingatlan falát és a közelben lévő buszmegállót. Az okozott kár 2000 lej. A marosvásárhelyi fiatalembert kedden vette őrizetbe 24 órára a rendőrség, a bíróság szerdán dönt az előzetes letartóztatásáról.

 

Az erdélyi szülők várják a pénzt: ezt lehet tudni az idei oktatási támogatásról

– maszol.ro

A Szülőföldön magyarul program koordinátorának reményei szerint szeptember folyamán kiderül, hogy mikortól és milyen ütemezés szerint utalják az erdélyi magyar szülőknek és az egyetemistáknak az idei oktatási-nevelési támogatást. Ady-Kovács-Ferenczi Noémit programfelelős elmondta, az utalások elkezdése a budapesti Bethlen Gábor Alapítvány döntésén múlik. „Mi elküldtük az ajánlásunkat a BGA-nak, de még nem kaptunk választ. Budapesten döntenek az utalások ütemezéséről” – magyarázta. Hozzátette, hogy reményei szerint még ebben a hónapban megkapják az értesítést Budapestről, és azonnal tájékoztatják majd róla az érintetteket.

 

Szabó Ödön: a kormányrendelet végrehajtásával nem kell sietniük az iskoláknak

– Krónika, transindex.ro,

Valentin Popa oktatási miniszter továbbra sem veszi figyelembe az RMDSZ érveit azzal a kormányrendelettel kapcsolatban, amely előírja, hogy az elemi osztályokban is szakképesített tanárok tartsák a román nyelv és irodalom órákat. Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ oktatásért felelős szakpolitikusa a Transindexnek elmondta, az elmúlt időszakban többen is bírálták a tanügyminisztériumot, a román nyelv oktatása, illetve a magyar diákok hiányos román nyelvtudása miatt. Emiatt a Diszkriminációellenes Tanácshoz is érkezett feljelentés a tanügyminiszter ellen, aki válaszlépésnek tekinti a múltheti, a Hivatalos Közlönyben is megjelent oktatással kapcsolatos kormányrendeletet.

 

Benkő Erika szerint a magyar gyerekek román oktatása nagyon átpolitizált

– transindex.ro

A magyar közösségnek és a román államnak közös érdeke, hogy az országban élő magyar anyanyelvű gyermekek jól megtanuljanak románul. Jelenleg azonban sajnos az a helyzet áll fenn, hogy a legtöbb magyar gyermek Romániában jobban beszél angolul, mint románul – fogalmazta meg a szerdai, az alsóház plénumában elhangzott politikai nyilatkozatában Benkő Erika képviselő. A képviselő szerint ennek számos oka van, de az egyik legfőbb az, hogy a magyar gyermekek román oktatása nagyon átpolitizált és e tekintetben elsősorban politikai álláspontok érvényesülnek, nem szakmaiak.

Erdély

 

Az RMPSZ szerint sem úgy kellene az elemi osztályos magyar diákoknak tanítani a románt, ahogyan azt a tanügyminiszter elképzelte

– transindex.ro, nyugatijlen.com

A román nyelv magyar elemi osztályokban történő oktatására vonatkozó kormányrendelet visszavonását kéri állásfoglalásában a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ). A szövetség közölte: elfogadhatatlannak tartja az augusztus végén nyilvánosságra hozott törvénymódosítást, mely szerint a kisebbségek nyelvén történő elemi oktatásban a román nyelv és irodalomórát ezentúl felsőfokú végzettséggel rendelkező szaktanároknak kell tartani.

 

Autonómiatervezet: az SZNT a székely közösség véleményére is számít

– maszol.ro, Krónika

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) közvitára bocsátotta annak az állásfoglalásának a tervezetét, melyben az autonómiatervezete parlamenti elutasítása során felhozott érvekre válaszol. Az SZNT a honlapján közzétett dokumentumban megállapítja, hogy a román parlamentben tavaly decemberben benyújtott székelyföldi autonómiastatútum-tervezetét elutasító határozatok a román Törvényhozási Tanács által megfogalmazott érveken alapulnak. Ezért úgy vélte, a törvényszövegek jogharmonizációját vizsgáló parlamenti szerv véleményezése tekinthető a román állam hivatalos álláspontjának.

 

Titkosított dokumentum miatt halasztottak Rádulyék perében

– szekelyhon.ro

Ismét halasztottak a Ráduly Róbert Kálmán és Szőke Domokos, Csíkszereda polgármestere, illetve alpolgármestere ellen folyamatban lévő büntetőeljárás szerdai marosvásárhelyi tárgyalásán. Októberben folytatják.

 

Restaurálnak két újabb nagyváradi palotát

– Krónika

Felvidék

A nagyváradi belváros arculatának újabb két meghatározó épületét restaurálja az önkormányzat. A városháza a héten jelentette be, hogy az önkormányzat épületrehabilitációs programjának keretében megújul a Klobusitzky-palota, valamint az idősebb Rimanóczy Kálmán-palota. Meghökkenést keltett viszont a váradi polgárok körében az önkormányzat döntése, amelynek értelmében a jövőben aváros két évvel ezelőtt felújított főterén, a magyarok által Szent László tér néven ismert helyszínen nem lehet nagyszabású tömegrendezvényeket szervezni.

 

Menyhárt József videóüzenetben válaszol Bugár Béla vádjaira

– Ma7.sk

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke videóüzenetben válaszolt Bugár Béla vádjaira, amelyeket a szombati Népszavának adott interjúban hangoztatott. A Most-Híd párt elnöke a vele készült beszélgetésben felesleges pénzszórásnak minősítette a felvidéki óvodaprogramra és a felvidéki gazdaságélénkítő programra szánt pénzeket.

 

Felvidék

 

Izsai parasztolimpia: kakas-szépségverseny, hagyományőrzők, tréfás versenyek

– Ma7.sk

Múltidéző, humorral fűszerezett parasztolimpiára várja szeptember 8-án 11 órától a játékos kedvű, ügyességüket másokéval szívesen összemérő családok apraját és nagyját Izsa faluvezetése. Azt ígéri, hogy sem értékes díjakból és ingyenes kísérőműsorokból, sem pedig jókedvből nem lesz hiány. "A helyi önkormányzattal tavaly próbálkoztunk először parasztolimpia rendezésével. Fontosnak tartjuk ugyanis a néphagyományok éltetését, illetve azok új köntösben és vicces formában való bemutatását. Továbbá azt is, hogy a községünkből a közeli Komáromba költözött fiatalokat ilyentájt visszacsaljuk a szülőfalujukba.” - tudatta a Ma7.sk portállal Domin István, Izsa polgármestere.

 

Kopjafát ihlettek a táborlakók

– Ma7.sk

Véget ért a gímesi csoda, amelyet a Gímesi Művelődési Tábor és Gólyatábor teremtett. Az utolsó szervezői autó is kigurult a főkapun, amelyen megannyi gólya lépdelt át, hogy élményekkel teli napokkal gazdagodjon. Minden napra jutott a gímesi csodából, beszélgetésekből, előadásokból, játékokból és megannyi érzésből, amelyet csak ez a hely tud kiváltani az emberekből. De ott volt a népművészeti szekción belül az íjászkodás lehetősége, a botolás a jurta mellett, amely közelebb hozott bennünket őseinkhez és kultúrájukhoz.

 

Nagy-jelentés: láthatáron a kisebbségi jogok uniós garanciája

– bumm.sk

Az Európai Unió mind ez ideig ódzkodott a nemzeti kisebbségek jogi meghatározásától. A kisebbségek kollektív jogaihoz való eddigi viszonyulás egy mondatban: ebbe a darázsfészekbe inkább nem nyúlunk. Az uniós jogrend kisebbségekről nem, csak kisebbségekhez tartozó személyekről, illetve ezek jogairól hajlandó tudomást venni és beszélni. A nemzeti kisebbség, mint olyan kérdéskörét az EU a tagállamok illetékességébe utalja. E téren változás jöhet a közeljövőben. Ez egy elvi jelentőségű kérdés, közösségi szinten jutnának jogokhoz a kisebbségek. Ez lenne az egyik alapvető hozadéka a Nagy József (Híd – EPP) európai parlamenti képviselő által előkészített uniós kisebbségi jogminimum jelentéstervezetének, amelyről hétfőn tartott meghallgatást az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) szakértők széles körének a bevonásával.

 

Komoly viták a Kisebbségi Kulturális Alap pályázatai körül

– Felvidék Ma, Körkép

Komoly vitát váltott ki a Kisebbségi Bizottság ülésén a 2018-tól működő Kisebbségi Kulturális Alap tevékenységéről szóló beszámoló. Az ülésen bemutatott hivatalos statisztikák szerint az 1458 szerződésből 356 került megkötésre augusztus végéig, miközben a 851 sikeres magyar pályázatból mindössze 88 pályázat esetében sikerült szerződést kötnie az Alapnak az érintett szervezetekkel, ami az eredményes pályázatok alig tíz százalékát jelenti. Az illetékesek elmondása szerint a KKA-n belüli kapacitáshiány miatt a magyar pályázatok esetében mindössze két személy foglalkozik az adminisztratív jellegű feladatokkal és jelenleg sem lehet tudni, hogy az érintett civil szervezetek az év folyamán mikor juthatnak hozzá a győztes pályázatokra jóváhagyott anyagi forrásokhoz.

 

Vajdaság

 

 

Hamarosan új fényben tündököl a zombori Grassalkovich-kastély

– Vajdaság.ma, Pannon RTV

Zombor város pályázatot írt ki a Grassalkovich-kastély egy részének felújítására és adaptálására, amely a város központjának egyik legrégebbi épülete, és amely a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet védelme alatt áll.

 

A Magyar Nemzeti Tanácsba látogatott Lamberto Zannier

– Pannon RTV

Ismerkedő látogatásra érkezett a Magyar Nemzeti Tanács székházába Lamberto Zannier, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosa és küldöttsége. Hajnal Jenő, a MNT elnöke a szerda délutáni találkozót követően elmondta, hogy az EBESZ az elmúlt években sok időt és figyelmet szentelt egyebek mellett az oktatás terén a tankönyvkiadásra és a szerb nyelv módszertanának kidolgozására is.

 

A Vajdasági Magyar Jogász Egylet közleményben fejezte ki aggodalmát a Végh Enikőt ért támadás miatt

– Pannon RTV

Az ügyvédnőt az újvidéki bíróság épületében támadták meg. A támadó, akinek személyazonossága ismert a rendőrség előtt, ököllel fejbe vágta a nőt, aki az ütéstől a földre esett. A Szerbiai Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint a hivatását végző ügyvéd elleni támadás elkövetője az igazságszolgáltatás akadályozásának bűncselekményét követi el. Súlyos testi sértés okozása esetén akár tíz év börtönbüntetéssel sújthatják.

 

Törökkanizsán húsz elsős örült a tanszercsomagnak

– Pannon RTV

Két kisiskolás Oroszlámoson kezdte el az első osztályt, 18 pedig a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola központi épületében. Összesen 20 kisdiáknak osztotta ki beiskoláztatási tanszercsomagját a Magyar Nemzeti Tanács Törökkanizsa Községben. Két kisiskolás Oroszlámoson kezdte el az első osztályt, 18 pedig a törökkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola központi épületében. A tanszercsomagok szinte mindent tartalmaznak, amire a diákoknak szükségük van az iskolakezdéshez.

 

Tanszercsomag az Ökumenikus Segélyszervezettől

– Pannon RTV

Vajdaság

Rászoruló gyerekek iskolakezdését segíti a magyarországi Ökumenikus Segélyszervezet. Iskolakezdés együtt elnevezéssel adományt gyűjtöttek, a befolyt pénzből pedig tanszercsomagokat állítottak össze. A segélyakció nemcsak az anyaországra, hanem a határon túlra is kiterjed – hangzott el a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában.

 

Zenta város napját ünneplik az elkövetkező napokban

– Pannon RTV

A szervezők megannyi színes programmal készültek a lakosoknak és az idelátogatóknak. Az ünnepségsorozat már kedden elkezdődött. Hétvégén is gazdag programokkal várják az érdeklődőket. Pénteken és szombaton a Fő tér nagyszínpadán bemutatkoznak a helyi és a községbeli tánc- és hagyományőrző csoportok, emellett különféle rendezvények és koncertek várják majd az odalátogatókat Zentán.

 

Megújul a tornaterem

– Magyar Szó

Nagy munkálatok kezdődtek Gunarason, a Dózsa György Általános Iskola tornatermében. Az igen rossz állapotban lévő épületrész gondot okozott az iskolának, azonban most tartományi támogatásból sikerül megfelelő állapotba hozni. A tornaterem igen régi, még 1970-ben épült, számolt be lapunknak Csikós Hermina, az iskola igazgatónője.

 

Szüreti napok Palicson

– Vajdaság.ma

Terménykiállítás, borkóstoló, első ízben kézműves sörök fesztiválja és számos kísérőrendezvény: dióhéjban ez a szombaton kezdődő 29. Palicsi Szüreti Napok programja. A szervezők, a Palics Park Kft. és az Észak-Vajdasági Földműves Egyesület igyekeztek az idén is megszervezni a korábban már népszerűvé vált programokat, de újdonságokkal is várják a polgárokat.

 

Kárpátalja

 

Isten éltesse a nagymamákat és nagypapákat! – nagyszülőprogram a KMNE-nél

– karpatalja.ma

Először 1978-ban ünnepelték meg a nagyszülők napját szeptember első vasárnapján az USA-ban, azóta a világ több országában méltatják. Ezen a napon a megszokottnál több figyelemben részesülnek a nagyszülőkre. A nap apropóján a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete programot szervezett a nagyszülők számára szeptember elsején. Az alkalom a beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi Házban kezdődött a Gogola István pszichológus által tartott foglalkozással. A nagyszülők érdeklődéssel figyelték a csapatépítő, ismerkedős játékokat.

 

A tanárok a legfontosabbat, a jövőt készítik elő

– Kárpátalja

Kárpátalja

Míg a főiskola hagyományosan a beregszászi református templomban, az intézmény Felsőfokú Szakképzési Intézete immár másodszor tartotta a római katolikus templomban, a város legősibb templomában tanévnyitó ünnepségét. Ezúttal ötödik tanévét kezdte meg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézete, ahol öt szakon 326 diák kezdhette meg tanulmányait, közöttük 101 tanuló az első évfolyamon.

 

Emlék a Pálóczi Horváth családnak

– Kárpátalja

Az Ungvárhoz közeli Bátfán közösségi házat alakítottak ki a község XIV. században épült református temploma és 1825-ben már állt parókiája között található egykori magtárépületből. A szeptember 2-án ünnepélyesen felavatott Pálóczi Horváth Közösségi Ház falán emléktáblát lepleztek le, Pálóczi Horváth Mária és Pálóczi Horváth Simon emlékére. A testvérpár a XIX. század első felében jelentős mecénásként támogatta a református egyházat, valamint az oktatást és a tudományos életet. A családot nem alapított két testvér a bátfai református templom alatt található kriptában lett eltemetve, a Pálóczi család más tagjaival együtt.

 

Ünnepélyes oklevélátadás falusi vendéglátóknak

– Kárpátalja

Hétfőn, szeptember 3-án Ungváron a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székházában került sor a Jó gyakorlat a falusi turizmusban című tanfolyam oklevélátadására. Mint ismeretes, áprilisban a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) közreműködésével tanfolyam indult a zöldturizmusban tevékenykedők számára. A foglalkozások Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán zajlottak hétvégenként.

 

Minden tanévkezdés hajóba szállást jelent”

– Kárpátalja

Szülőföldünkön négy, diákjaik számára keresztyén szellemiségű nevelést és magas szintű oktatást nyújtó középfokú tanintézetet működtet a Kárpátaljai Református Egyházkerület: a Nagydobronyi Református Líceumot, a Nagyberegi Református Líceumot, a Técsői Magyar Tannyelvű Református Líceumot, valamint a Tiszapéterfalvai Református Líceumot. Ez utóbbi valójában a közigazgatásilag Tiszapéterfalvával összevont Tivadarfalván működik, s így a kárpátaljai református líceumok közös tanévnyitó ünnepségére is a tivadarfalvai református templomban került sor.

 

Kárpátaljai gyerekek táboroztak Liechtensteinben

– karpatalja.ma

A Liechtensteini Vöröskereszt meghívására 16 kárpátaljai gyerek és kísérőik táborozhattak a miniállamban augusztus 6-24. között. A közel háromhetes nyaralás kedvezményezettje és helyi szervezője a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat volt.

 

 

Muravidék

 

Községi díj a bagonyai Karitásznak

– Népújság

Moravske Toplice Község Tanácsa keddi ülésén úgy döntött, hogy a község 22. ünnepének alkalmából a elismerő oklevéllel tünteti ki Recek Brankót a sport szervezése területén kifejtett tevékenységéért. Községi elismerésben részesül Šušlek Bojan Kisfaluból, a községi díjat pedig – ami 500 euró pénzjutalommal is jár – a bagonyai Karitász kapja.

 

A 4. Bográcsgulyásfőző Verseny Kisfaluban

– Népújság

A kisfalui Harang Művelődési és Turistaegyesület vasárnap szervezte meg a 4. Bográcsgulyásfőző Versenyt. A tűzoltóotthon előtti sátorban élőzenével és gulyással várták az érkezőket, a füves területen pedig a versenycsapatok foglalhatták el helyüket. Családias, baráti hangulatban telt a délután.

 

Legyen a tudás jó barát

– Népújság

Hétfőn – a kis elsősöknek alkalmi programokkal – zökkenőmentesen elkezdődött az új tanév a Muravidék nemzetiségileg vegyesen lakott területén is. Az öt kétnyelvű általános iskolában összesen mintegy nyolcszáz tanulót, közülük 91 elsőst köszöntöttek.

 

Jókedv csordultig

– Népújság

Itt a szüret! Nem csak a hagyományos lendvai szüreti felvonulás, mely minden évben több ezer látogatót vonz a városba szeptember első szombatján, de a szőlőhegyeken is folyt már a hétvégén az utóbbi években már megszokott korai szüret.

 

 

Diaszpóra

 

Rejtőzködő irodalom Bécsben

– volksgruppen.orf.at

Kalandos felfedezőúttal egybekötött kiállításmegnyitóval kezdte meg az őszi évadot a Collegium Hungaricum. REJTŐzködő irodalom címmel a magyar ponyvairodalom legnagyobb mesterének eredhetünk nyomába. Kalandos rejtvények között kutathatjuk a rejtői regényvilág szövevényét, szerzőjük alakját, Korcsmáros Pál képregény adaptációk 60-70-es évekbeli és felújított variánsait.

 

Szent István napi megemlékezés Sydney-ben

– Magyar Élet

Augusztus 19-én vasárnap ünnepi szentmisével kezdődött államalapító Szent István királyra való megemlékezés a Szent Erzsébet Otthon kápolnájában Szondi Jenő atyával. Ezt követően finom ebéddel várt a Délvidéki Magyar Klub, majd ebéd után kezdődött a magyar műsor.

(A cikk teljes terjedelmében a Magyar Élet 2018. szeptember 6-i számában olvasható)

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog