Nemzeti sajtófigyelő 2018. 07. 17.

Brenzovics: jelentősen fejlődtek a kárpátaljai magyar vállalkozások a magyar kormány támogatásának köszönhetően

– MTI, Magyar Idők, karpataljalap.net, Erdély Ma, gondola.hu

A nehéz ukrajnai helyzet ellenére az utóbbi néhány évben sikerült igen jelentős előrelépést elérni a kárpátaljai magyar vállalkozások fejlesztése terén, köszönhetően a magyar kormány „példátlan mértékű” támogatásának – jelentette ki Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője szombaton a Nagyszőlőshöz közeli Tiszapéterfalván, az V. Turul Expo kiállítás nyitórendezvényén. A KMKSZ elnöke kifejtette, a kárpátaljai magyarság megmaradásának is előfeltétele, hogy meglegyenek létének gazdasági alapjai, amit a prosperáló vállalkozások teremthetnek meg. Ezért is rendkívül figyelemre méltó – tette hozzá -, hogy a nehéz ukrajnai helyzet ellenére sikerült az utóbbi néhány évben igen jelentős előrelépést elérni a kárpátaljai magyar vállalkozások fejlesztése terén. Ezt jól mutatja az idei, Kárpátalja legnagyobb kiállításának számító Turul Expo, amelyen minden korábbinál több vállalkozó jelentkezett termékeivel – mondta.

 

 

Pásztor István: A kárpátaljai magyaroknak tudniuk, érezniük, hinniük kell, hogy a magyar nemzet egységes

– MTI, origo.hu, Szabad Magyar Szó, Erdély Ma, gondola.hu, Pannon RTV

Erről a VMSZ elnöke a Rákóczi-szabadságharc 315 évvel ezelőtt vívott első győztes csatájának emlékére Tiszaújlak határában emelt turulmadaras emlékműnél megtartott megemlékezésen beszélt. A kárpátaljai magyaroknak tudniuk, érezniük, hinniük kell, hogy a magyar nemzet egységes, a nehéz pillanatok, kilátástalannak tűnő helyzetek a megoldás felé visznek, ha egységben létezik a szétdarabolt nemzet - jelentette ki Pásztor István vasárnap a Tiszaújlakon tartott Turul-ünnepségen. A hagyományos megemlékezésen, amelyet a Rákóczi-szabadságharc 315 évvel ezelőtt vívott első győztes csatájának emlékére Tiszaújlak határában emelt turulmadaras emlékműnél rendeztek, Pásztor István felidézte a magyarság szabadságküzdelmeit. Megállapította: a ma élő nemzedékek hálásak lehetnek, hogy a magyar nemzet történelmének alakítói olyan bátor férfiak voltak, mint Rákóczi Ferenc, Bercsényi Miklós és Esze Tamás, akik példával és tanulsággal szolgálnak. "Szeretném, hogy a kárpátaljai magyarok tudják, érezzék, elhiggyék, hogy a magyar nemzet egységes, a nehéz pillanatok, kilátástalannak tűnő helyzetek a megoldás felé visznek, ha egységben létezik a szétdarabolt nemzet" - hangsúlyozta. Hozzátette, az egység nem a határokhoz, hanem a lélekhez, tartáshoz, közös múlthoz kötődő fogalom.

 

Magyarország

 

Következetes magyar külpolitika nélkül súlyosabb helyzetben lennének a külhoni magyarok

– MTI, hiraod.hu, karpatalja.ma

A magyar kormány továbbra is próbálja blokkolni, hogy Ukrajna közeledhessen a NATO-hoz, és az Európai Unióhoz, ugyanis a kijevi parlament továbbra sem módosította a kárpátaljai magyar kisebbséget hátrányosan érintő oktatási törvényt. Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Ma este című műsorában elmondta, súlyos a kisebbségek helyzete Ukrajnában – hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve:ha nem lenne ez a következetes magyar külpolitika, akkor sokkal súlyosabb helyzetbe is kerülhetnének a külhoni magyarok.

 

Búzagyűjtő napot tartottak Tápióbicskén a Magyarok kenyere program keretében

– MTI, ma.hu

Megyei búzagyűjtő napot tartottak a Pest megyei Tápióbicskén a Magyarok kenyere program keretében hazai és határokon túli magyar gyermekeket segítő szervezetek támogatására. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) főszervezésében, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) együttműködésével már nyolc éve működő kezdeményezés keretében a gazdák segítségével országszerte búzát gyűjtenek, majd az abból készült kenyeret szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó, magyarországi és határon túli szervezeteknek juttatják el. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke arról beszélt: "felelősek vagyunk egymásért, felelősek vagyunk azért, hogy mindenki asztalára jusson kenyér és segítenünk kell egymást, hogy mindenki emberhez méltó életet tudjon élni".

 

Erdély

 

Magyar–román határ menti egészségügyi fejlesztések uniós forrásból

– MTI, Krónika

Az Interreg Románia–Magyarország 2014–2020 program keretében több mint 9,4 millió euró összértékű egészségügyi infrastrukturális fejlesztés valósulhat meg európai uniós forrásból négy-négy határ menti megyében – közölte a hajdú-bihari, illetve a bihari beruházásokat bemutató sajtótájékoztatón a két megyei önkormányzat elnöke csütörtökön Debrecenben. Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke és Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke egyaránt azt várja a fejlesztésektől, hogy a határ mindkét oldalán javul a lakosság egészségügyi ellátása. A Bihar Megyei Tanács elnöke elmondta azt is, hogy Bihar megyében 150 ezer magyar él a határ mentén, akiket különösen érintenek az egészségügyi fejlesztések, amelyek közül kiemelte a nagyváradi onkológiai központot érintő beruházást és korszerű műszerekkel történő ellátását, illetve a bihari hegyekben két menedékház egészségügyi felszerelését.

 

Magyar névjegy a román nemzet számára – bemutatták az elmúlt száz évet felölelő dokumentumfilm-sorozat első részét

– Krónika, transindex.ro, maszol.ro

Kilencrészes dokumentumfilm-sorozat készült a magyarság viszontagságos időszakáról az RMDSZ támogatásával. A Magyarok Romániában – száz év története című film első részét Kolozsváron vettették le. Az alkotás szerkesztője és rendezője Vig Emese, a román közszolgálati televízió magyar adásának munkatársa, a tudományos szerkesztő pedig Fodor János kolozsvári történész. A filmben Ablonczy Balázs, Fodor János, Nagy Botond, Gidó Csaba, Egry Gábor, Lucian Nastasă-Kovács, illetve Zahorán Csaba történész szólal meg. Székely István, az RMDSZ társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke, a sorozat ötletgazdája és a filmbemutató házigazdája elmondta: végre olyasmit tárhatnak a nagyközönség elé, amiről 1989 előtt nem lehetett beszélni.

 

A népviselet ünnepét tartják a Kalotaszegi Magyar Napokon Bánffyhunyadon

– Krónika

Népművészeti programokkal, koncertekkel várják az érdeklődőket a hétvégén a Kolozs megyei Bánffyhunyadon rendezendő Kalotaszegi Magyar Napokon.

 

Ilyen oktatási rendszerrel viaskodhatunk akárhány évig, ez lesz az eredmény”

– maszol.ro

A magyar anyanyelvű diákok érettségi átlaga évek óta folyamatosan lemarad az országos átlagtól. A végleges eredmények szerint idén a magyar tanulók 60,83 százaléka vizsgázott sikeresen, míg országosan 69,7 százalékos ez az arány. A lehetséges okokat keresték Szén Jánossal, a csíkszeredai Kós Károly Építőipari Szakközépiskola igazgatójával és Bukur Tamással, a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének elnökével.

 

Meg akarnak tanulni románul a Hargita megyei diákok, csak nem segítik ebben őket

– maszol.ro, Erdély Ma, Krónika

A román nyelv megfelelő oktatásának lehetőségeit, valamint a diákok, a tanárok és szülők erre vonatkozó igényeit felmérő, Hargita megyére vonatkozó reprezentatív közvélemény-kutatást készített a Hargita Megyei Tanfelügyelőség és Hargita Megye Tanácsa közös munkacsoportja, amelyet pénteken ismertettek a sajtóval a csíkszeredai megyeházán. A Hargita megyei diákok és szüleik véleménye szerint a román nyelv megtanulása fontos, és ennek a leglényegesebb haszna az kellene legyen, hogy itthon könnyedén boldoguljanak a mindennapi életben, míg a vizsgákon való sikeres szereplés ehhez képest csak másodlagos.

 

Új honlapot indított az RMDSZ a romániai magyarság száz évéről

– MTI, maszol.ro, Erdély Ma, transindex.ro, Bihari Napló, Krónika

Erdély

A Magyarok Romániában: száz év története című dokumentumfilm-sorozat első részével indította el az RMDSZ a www.ezer100.ro honlapot, amelynek célja bemutatni, mivel gazdagította az erdélyi magyarság az elmúlt évszázadban Romániát. „2018-ban Románia megalakulásának századik évfordulóját ünnepli. Nekünk, erdélyi magyaroknak pedig a kisebbségi lét századik éve. Lehetőségünk nyílik elmondani a román közösségnek, hogy nélkülünk ma kevesebb lenne ez az ország. Hogy itt vagyunk, nem készülünk elmenni innen, itt tervezünk jövőt. Ezt az országot akarjuk jobbá tenni, közösen. Nem elvenni, hanem hozzátenni akarunk Romániához, úgy, ahogyan az elmúlt száz évben is ezt tettük” – olvasható a honlap bemutatkozó oldalán. Az RMDSZ közleménye szerint: a weboldalt azért hozták létre, hogy a szövetség centenáriumi év apropóján szervezett programjait népszerűsítse.

 

Az RMDSZ vezetőségével találkoztak a Nem az én nevemben csoport tagjai

– maszol.ro

Kelemen Hunor szövetségi elnökkel és Porcsalmi Bálint ügyvezető elnökkel találkozott csütörtökön Kolozsváron, az RMDSZ székházában Makkai Bence, Demeter József Szabolcs és Kovács Andrea, mindnyájan a Nem az én nevemben nyilvános Facebook-csoport tagjai, akik – beszámolójuk szerint – egy összefoglalót nyújtottak át az elmúlt időszak civil állásfoglalásaiból. A felek megbeszélték: a későbbiekben is sort kerítenek hasonló találkozókra az aktuális, vitás közéleti ügyekről.

 

Kelemen Hunor: jövőképet, cselekvést, munkát, megoldásokat vár tőlünk a közösség

– maszol.ro, transindex.ro

Mindenütt ki kell állnunk az igazunkért, a román többség és saját közösségünk előtt is – hangsúlyozta a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) besztercei közgyűlésén Kelemen Hunor, aki szerint az RMDSZ az elmúlt időszakban olyan döntéseket hozott, amelyek hosszú távon az össztársadalmi érdeket szolgálják. „A magyar emberek tőlünk várják a jövőképet, a cselekvést, a munkát és a megoldásokat” – mondta közgyűlés hallgatóságának.

 

Farkaslaka az idei Székely Vágta bajnoka

– maszol.ro

A Székely Vágta eddigi versenyeinek legizgalmasabb és legnagyobb meglepetést tartogató döntőjét futotta vasárnap Kézdivásárhely, Lemhény, Farkaslaka és Maksa lovasa. Két korábbi bajnok és két újonc, az utolsó félkörben fej-fej mellett haladva küzdött a Székely Vágta győzelméért. Meglepő eredmény született, nyert az új erő: Tamás Csaba Fiber hátán Farkaslaka számára szerzett bajnoki címet. A vándorszablya visszatér Hargita megyébe.

 

Indul a székely kéziakadémia

2018. július 16. – Krónika

Augusztus elsején beindul az udvarhelyi központú székelyföldi kézilabda-akadémia tevékenysége, a Szejke SK névre keresztelt csapatok a korosztályos bajnokságokban indulnak. Decemberben 441 millió forint magyarországi kormánytámogatást kaptak erre a projektre, de a Székelyudvarhelyi KC-t felszámolták, és nem volt lehetőség a támogatás lehívására. Ekkor lépett közbe a városi önkormányzat, és bevonta az általa létrehozott egyesületet az akadémia megvalósításába.

Erdély

 

Centenárium és egyoldalúság

 – Rostás Szabolcs – Krónika

A Krónika vezércikke szerint „természetesen egyértelművé kell tenni a román állam, a többségi lakosság számára, hogy a magyarság nem akarja elhagyni szülőföldjét, jogaiból pedig nem hajlandó engedni. És persze rettegni, bezárkózni se kell a centenárium évében. A baj ott van, hogy nemigen mutatkozik fogékonyság a párbeszédre a másik oldalról arra a nagy kérdésre, hogy miként látjuk egyenként azt a problémahalmazt, amit Romániának nevezünk, és miként érhetnénk el közösen, hogy valamennyien otthon érezzük magunkat benne. A román politikum és a társadalom többségét lekötik a napi politikai csatározások, valamint a mindennapok gondjainak nyűge, és se energiája, se indíttatása nincs centenáriumozni. A magyarokkal foglalkozni, barátkozni meg végképp nincs kedve. Ilyen körülmények közepette tényleg az marad, hogy önmagunknak készítünk dokumentumfilmet a kisebbségi létformának megágyazó Trianonról, román egyesülésről, amely amúgy roppant alapos, szakavatott és mindenki számára hasznos munka, csakhogy a megszólalók közül az egyetlen román történész mondanivalóján kívül a románok semmit sem értenek belőle. Akárcsak a centenáriumnak szentelt honlapból, amelynek nincs román nyelvű változata”.

 

Felvidék

 

Nő a magyar nyelvű hivatali terminológiát ismerő szakemberek száma

– MTI, Ma7.sk, bumm.sk, Új Szó

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos üdvözli, hogy a kétnyelvű hivatali kommunikáció a célzott főiskolai oktatás által is támogatást nyer. A kormánybiztos arra reagált, hogy a napokban másodszor adták át a diplomákat a magyar nyelv a kétnyelvű hivatali kommunikációban elnevezésű, mesterszintű tanulmányi program végzőseinek a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Karán. „Ez a tanulmányi program az alapszintű magyar-szlovák kétnyelvű ügyvitelszervezés emelt szintű folytatásának tekinthető“ – jegyezte meg Bukovszky. Hozzátette: a tanulmányi program keretében a gazdasági tantárgyak mellett elsajátíthatók a magyar nyelvtudomány, kultúra, irodalom, szónoklattan, illetve a tolmácsolás és fordítás alapjai is. Különleges figyelmet fordítanak a szlovákiai magyar kisebbség nyelvhasználatára jogi és nyelvtudományi szempontból.

 

Jászóra érkezett a Szent Korona mása

– Ma7.sk

A XXI. Mécs László szabadegyetem pénteki és szombati napján a táborlakók Pap Gábor művészettörténész, irodalomtörténész két előadását is meghallgathatták a Szent Koronáról, melynek hiteles másolatát koronaőrök jelenlétében a helyi premontrei apátság Keresztelő Szent János-templomában is megtekinthették.

Felvidék

 

Kirándulás a Vajdaságban

– Ma7.sk

A Csemadok királyhelmeci Hajdók Géza Alapszervezete július 5-e és 8-a között tanulmányi kirándulást szervezett a Vajdaságba, amelyre a tagokon kívül bárki jelentkezhetett, aki érdeklődik a vajdasági magyar emlékhelyek iránt. Takács István elnök semmit sem bízott a véletlenre, ezért egy szegedi egyetemi tanárral, Mihály Péterrel egyeztetve állította össze a programot.

 

Zajlik a Generációk Találkozása fesztivál a Zoboralján

– Ma7.sk, Felvidék Ma

Tizenhatodik alkalommal szervezte meg a Csemadok Nyitrai Területi Választmánya a Generációk Találkozását a zoboralji Alsóbodokon. Pénteken gyermekprogramok és környezetvédelmi tematikájú előadások várták az érdeklődőket, valamint Magyar7 lapunkat is bemutattuk Zoboralja apraja nagyjának.

 

Mátyás király korabeli családi délután Köbölkúton

– Ma7.sk, Felvidék Ma

"E történelmi köntösbe öltöztetett rendezvényünkkel a családot és magyar gyökereinket próbáljuk erősíteni" - mondta el megnyitójában Árvai Renáta. Árvai Renáta férjével Tamással és Nagy Beátával a szervező Helios Spes polgári társulás tagjai, akik az árvák, elesettek és rászorulók megsegítésére áldozzák szabadidejüket. A családok évében fontosnak tartották egy olyan rendezvény megszervezését, amely ráirányítja a figyelmet a család megtartó erejére, a közös szórakozás fontosságára. És hát mi más is lehetne egy családi délután történelmi kerete a Mátyás király emlékévben, mint Mátyás kora és udvara.

 

Magyar vitézek táboroztak Csiliznyáradon

– Ma7.sk

Negyedik alkalommal szervezett nyári gyermektábort a Rákóczi Szövetség Csiliznyáradi Helyi Szervezete július második hetében. Idén az 1848-49-es szabadságharc volt a témája a tábornak. Erről tanúskodnak a csapatnevek is: a Tüzérek, Gábor Áron, a Markotányosok, Petőfi Sándor és Szendrei Júlia csapatokba csaknem 60 gyereket osztottak be a csapatvezetők. Az eddigi három év eredményeképpen a csiliznyáradi Rákóczi tábor nagy népszerűségnek örvend. A meghirdetést követő másfél nap alatt teltházas lett, néhány jelentkezőt, sajnos, nem is tudtak felvenni. A tábor helyszínéül szolgáló épület befogadóképessége nem tette lehetővé, hogy több gyereket fogadjanak.

  

Vajdaság

 

Több utcát újítottak fel a közelmúltban Szabadkán

- Pannon RTV

A makkhetesi Anka Butorac, a kertvárosi Petrinje, a belvárosi Mirko Bogović, valamint Palicson a Rijeka és az Ausztrália utca kapott új aszfaltburkolatot a közelmúltban. Az illetékesek egy megtekintéssel nyugtázták a munkálatok eredményeit. Márki Katalin a 70-es évek óta lakik a makkhetesi Anka Butorac utcában. Elmondta, a salakos, gödrös út eddig sokszor okozott fejfájást a helyieknek. Ha száraz volt az idő, a porral gyűlt meg a bajuk, ha pedig esett, a mély gödrök és az óriási pocsolyák okoztak gondot. Az új burkolat a múlt hónapban készült el az utcában.

 

Öt vajdasági község kap támogatást a tartományi kormánytól

- Pannon RTV

Törökkanizsa, Szécsány, Ópáva, Mitrovica és Újvidék kapott jelentős támogatást. A meglévő projektek jó ütemben haladnak, a kivitelezők betartják a határidőket – mondta a tartományi kormány elnöke. Június végén, a költségvetés módosítását követően kiderült, hogy 329 millió dinárt fordítanak vajdasági nagyberuházásokra, egyebek mellett iskolák és sportcsarnokok bővítésére, valamint ivóvízhálózat-felújításra. Most Törökkanizsa, Szécsány, Ópáva, Mitrovica és Újvidék kapott jelentős támogatást. A meglévő projektek jó ütemben haladnak, a kivitelezők betartják a határidőket – mondta a tartományi kormány elnöke.

 

Alkotói, írói pályázatot hirdet a Pannon Rádió

- Pannon RTV

Amennyiben három mondatban meg tudják fogalmazni, hogy miért jó itthon, és miért nem költöznének külföldre, küldjék el szerkesztőségünknek, az itthonvagy@pannonrtv.com email címre. Alkotói, írói pályázatot hirdet a Pannon Rádió, melynek nem titkolt célja az itthon maradás népszerűsítése. Amennyiben három mondatban meg tudják fogalmazni, hogy miért jó itthon, valamint hogy miért nem költöznének külföldre, küldjék el szerkesztőségünknek, az itthonvagy@pannonrtv.com email címre. A díjazottak pénzjutalomban részesülnek.

 

Eredményes a Pető-módszer Vajdaságban

- Pannon RTV

Kárpátalja

Egynapos intenzív fejlesztő kurzust tartottak Szabadkán a központi idegrendszeri sérülésekkel élő személyek részére. A szűrővizsgálatokat, illetve a fejlesztéseket Zentán folytatják. Ezúttal főként a Parkinson-kórban szenvedő betegeket vizsgálta Csuka Pál, a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának határon túli programkoordinátora.

 

Leégett a nagydobronyi imaház és roma óvoda

– karpatalja.ma, KárpátHír

A Nagydobronyi Református Egyházközség tájékoztatása szerint július 15-én hajnalban leégett a nagydobronyi déli cigánytelepen található imaházuk és a mellette lévő óvoda. A lángok átterjedtek a szomszédos családi házra is, szerencsére a tűzesetben személyi sérülések nem történtek. Az elmúlt időszakban történt romák elleni agresszív fellépések tükrében a helyiek gyújtogatásra gyanakodnak. A tűzoltóság sajtószolgálata az eset kivizsgálásáig nem részletezi a történteket. A helyi járőrszolgálat büntetőeljárást indított szándékos gyújtogatás vádjával.

 

 

Kárpátalja

 

Háromnapos fesztivállá alakul az ISZ Nap

– karpatalja.ma

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ) idén az eddigieknél is nagyobb durranásra készül, ugyanis a szervezet vezetői mertek nagyot álmodni, s ennek eredményeként az eddigi egynapos rendezvény háromnapossá nőtte ki magát. Az ISZ Fesztre augusztus 10–12. között kerül sor Tiszapéterfalván. A fesztiválról az ISZ elnökével, Dobsa Istvánnal beszélgettünk.

 

Vállalkozásfejlesztő tanácsadóközpont nyílt Ungváron

– karpatalja.ma

Szakirányú üzleti, illetve pénzügyi ismeretek bővítésére irányuló, továbbá start-up kezdeményezések információs támogatásával, kis- és középvállalkozásoknak szánt üzleti tanácsadással foglalkozó központ nyílt a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal épületében július 12-én – tájékoztat a pmg.ua hírportál. A központ a hivatal gazdaságfejlesztési és kereskedelmi osztályának a projektje. A tanácsadáson kívül az új üzleti lehetőségekről, regionális és nemzetközi programokról tájékoztatják a hozzájuk fordulókat.

 

Ajándékcsomagot kapnak szeptembertől a kárpátaljai újszülöttek

– karpatalja.ma

Babacsomag néven új program kezdődik idén szeptembertől Kárpátalján – tájékoztatott július 13-án az uzhorod.in hírportál. A Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal szociális osztályának igazgatóhelyettese, Natalija Omeljanyuk elmondása szerint az ajándékcsomag közel ötezer hrivnya értékű lesz, és tartalmazni fogja a kisbabák számára szükséges dolgokat: ruhaneműt, takarót, egyszerhasználatos pelenkákat, cumisüvegeket, popsitörlőt, sampont, teákat, hintőport. A megyénkben szeptembertől minden újszülött kap majd ilyen ajándékcsomagot, melynek pontos tartalma még kidolgozás alatt áll.

 

Kijev az időhúzásra játszik oktatásügyben

– Dunda György – Magyar Idők

Annak ellenére, hogy az erős és változatlan magyar álláspont miatt Ukrajnán egyre nagyobb a nemzetközi nyomás az új oktatási törvény jogfosztó nyelvi cikkelye miatt, Kijevben mégsem hajlanak annak módosítására. A szaktárca ugyan ismét egyeztetett a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek képviselőivel, de érdemi elmozdulás nem történt.

 

Őrvidék

 

A sokszínűség vására Kismartonban

– volksgruppen.orf.at

Igazi vásártérré alakult péntek délelőtt a kismartoni sétálóutca: a heti piac mellett első ízben került megrendezésre a „Sokszínűség vására/Meilen der Vielfalt“. A tartományi kormány nőügyi-, diszkrimináció elleni és egyenlő bánásmódért felelős irodája valamint az integrációs iroda szervezésében 16 egyesület, intézet mutatkozott be, köztük az alsóőri Magyar Média és Információs Központ.

 

Sikeres volt az AMAPED balatoni tábora

– volksgruppen.orf.at

Élményekben és magyar szókincsükben gazdagodva tértek haza az AMAPED diákjai a balatonalmádi nyári táborból. A bécsi magyar oktatási intézmény már korábban is indított táborokat Magyarországra, az idei különlegessége volt, hogy együtt táborozhattak budapesti diákokkal.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog