Nemzeti sajtófigyelő 2018. 07. 11-2

Kelemen Hunor: a közigazgatási törvénykönyv fontos lépés a nyelvi charta alkalmazása felé

– MTI, maszol.ro, Erdély Ma, transindex.ro

A kisebbségi vagy regionális nyelvek európai chartájának romániai alkalmazása felé tett fontos lépésként értékelte Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a közigazgatási törvénykönyv hétfői parlamenti elfogadását. A magyar közmédiának nyilatkozó politikus elmondta: létezik ugyan "egy jó ratifikációs szöveg", de Romániában nem alkalmazzák a chartát. A - központi és helyi közigazgatásról szóló jogszabályokat egységes keretbe foglaló - közigazgatási törvénykönyvbe most bekerült egy olyan előírás, amely a Románia által ratifikált nemzetközi egyezmények és szerződések betartására kötelezi a közigazgatási intézményeket és alkalmazottakat. Az RMDSZ reményei szerint ez hivatkozási alapot biztosít a jogvitákban, és a magyarság ezentúl a charta előírásaira is építhet az anyanyelvhasználatban.

 

 

Mátrai Márta: közös nyelven lehet közös sorsot építeni

– MTI, Híradó.hu, Magyar Idők, Magyar Hírlap, Webrádió, ECHO TV

Soha ne adják fel a reményt, hogy közös nyelven közös sorsot építhetnek! - mondta az Országgyűlés háznagya az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 23. Kárpát-medencei magyar nyári egyeteme résztvevőinek a keddi megnyitón Budapesten. Mátrai Márta rámutatott: a világban sokféle nyelven lehet közelíteni a tudomány világához, de a közös tudományos nyelvünk a magyar. Akik magyar nyelven, a magyar észjárás szerint tanulnak, kitartó szorgalommal és igyekezettel, azok előtt nyitva áll a világ, még a legmagasabb elismerés megszerzése sem lehetetlen - utalt a magyar Nobel-díjasokra. Hozzátette: "nekünk, szétszóratott" magyaroknak bizonyos szempontból az anyanyelvünk a hazánk. Benne van megfogalmazva múltunk, érzéseink, gondolatvilágunk minden jellemzője. Soha ne adják fel a reményt, hogy közös nyelven közös sorsot építhetnek! - kérte a fiatalokat, majd a miniszterelnök nemzeti összetartozás napjához kötődő szavait idézte, miszerint "a jövőt magyar nyelven írják".

 

Erdély 

 

Közös tiltakozás: Kárpát-medencei magyar ifjúsági szervezetek jogtiprónak tartják Bekéék elítélését

– MTI, Krónika, maszol.ro, Magyar Idők, Magyar Hírlap

Közös nyilatkozatban fejezte ki megrendülését és értetlenségét kilenc Kárpát-medencei magyar ifjúsági szervezet Beke István és Szőcs Zoltán elítélése miatt kedden. Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI), a Fidelitas, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), a Magyar Ifjúsági Értekezlet (Miért), a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT), a Minta Ifjúsági Szervezet, a KMKSZ Ifjúsági Szervezet, a Via Nova – Új út és a VMSZ Ifjúsági fórum lapunkhoz eljuttatott állásfoglalásában jogtiprónak minősítette a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két aktivistájára terrorizmus miatt kirótt, öt-öt éves letöltendő börtönbüntetést. Mint az ifjúsági szervezetek közleményükben írták: megdöbbentő, hogy „a székely terroristaperként elhíresült koncepciós eljárás” után másodfokon, koholt vádakkal több évre elzárják a családjuktól, barátaiktól, közösségüktől nemzettársainkat, főképp, mikor alapfokon már felmentették őket.

 

Közigazgatási törvénykönyv: a PMP etnikai enklávét és nemzetárulást emleget

Erdély

– maszol.ro, Krónika

A Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői a Nemzeti Liberális Párt (PNL) segítségét kérik, hogy megtámadják az alkotmánybíróságon a nyelvi jogokat is bővítő közigazgatási törvénykönyvet. A hétfőn este bejelentett kezdeményezés érvényesítéséhez, amelyhez a független képviselők is csatlakoztak még négy aláírás hiányzik. Dan Barna, az USR elnöke szerint a közigazgatási törvénykönyv „feudális állammá” alakítja Romániát. Marius Paşcan PMP képviselő arra hívta fel a figyelmet: a törvénykönyv arra kötelezi a prefektusokat, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbség számaránya meghaladja a 20 százalékot kötelezővé tegyék anyanyelvük használatát az állami intézményekben. A képviselő „szörnyűségesnek” nevezte, hogy a közintézményekbe való felvételi vizsgát esetleg a kisebbségi nyelv ismeretétől teszik függővé, s így „román állampolgárok nem vehetnek részt ezen”. „Ha a PNL nem csatlakozik a kezdeményezéshez, a törvénykönyv életbe lép, és effektív felrobbantja a román közigazgatást, hosszútávon pedig megvalósul az RMDSZ régi álma, etnikai alapon létrejön az ország közepén egy enklávé, azaz létrejön az úgynevezett székelyföld” - nyilatkozta Paşcan.

 

Magyar–román árvízvédelmi projekt indult a Maros határvízi szakaszán

– MTI, Krónika, Erdély Ma, maszol.ro, Nyugati Jelen

Közös magyar–román árvízvédelmi projekt indult a Maros határvízi szakaszán uniós támogatással, több mint 800 millió forintból – közölte az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese kedden Szegeden. Kádár Mihály a projektet bemutató rendezvényen elmondta, a tervek szerint 2020 őszére megvalósuló beruházások célja az árvízi biztonság növelése a Maros közös érdekeltségű szakaszán.

 

Lepontozott háromszéki dolgozatok: a romántanár szerint nem számított a nemzetiség

– szekelyhon.ro, Krónika

Részrehajlás nélkül javították a magyar gyerekek dolgozatait Maros megyében, a román tanárok a javítókulcsok alapján osztályoztak, nem tartották szempontnak, hogy magyar anyanyelvű az érettségiző diák, vagy sem – válaszolta a szekelyhon.ro érdeklődésére Rațiu Bogdan román szakos tanár. Nem szempont, hogy ki milyen nemzetiségű, vagy milyen anyanyelvű, a lényeg az, hogy jól tudjon írni, pontosan használja a nyelvet, helyesen fogalmazzon. Az érettségi dolgozatokat javító tanárokat csak ez érdekelte, a javítókulcsot használva értékelték a munkákat, adták a jegyeket – mondta el az érettségi dolgozatokat javító bizottság tagja.

 

Diszkriminációt kiált a román érettségivel kapcsolatban a Székely Figyelő Alapítvány

– szekelyhon.ro

A magyar érettségizők hátrányban vannak a románokkal szemben, hiszen több vizsgát kell tegyenek a diploma megszerzéséért, és sokaknak éppen azért nem sikerül a vizsgájuk, mert az anyanyelven kívül román nyelvből is érettségizni kell. Ez diszkrimináció – szögezte le Árus Zsolt, a nemrégiben alakult Székely Figyelő Alapítvány illetékese, aki arra buzdítja a mostani érettségin románból sikertelenül vizsgázókat, hogy tegyenek panaszt Strasbourgban, az emberjogi bíróságon.

 

Kierőszakolná” a román jelképek iránti tiszteletet a honatya

– szekelyhon.ro

Közleményben adott hangot felháborodásának Gheorghe Baciu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) bodzafordulói szenátora, amiért a kormánypárt leszavazta a büntetőkönyv módosítására vonatkozó javaslatait. A politikus azt szerette volna, ha újra bűncselekménynek minősítik a román nemzeti jelképek nyilvános megsértését. Mint a szenátor emlékeztet, a román lobogó, a nemzeti ünnep, a himnusz, vagy címer megsértése 2014-ig bűncselekménynek minősült, ám utána kikerült a büntetőtörvénykönyv hatálya alól. Baciu most szerette volna ezt „korrigálni”, mert – megfogalmazása szerint – a román nemzeti jelképek tisztelete „mesterséges lélegeztetésre” szorul.

 

Szélesíti a hatóságokkal folytatott magyar nyelvű kommunikációt az új közigazgatási törvény

– Krónika

A Regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájának romániai alkalmazása felé tett fontos lépésként értékeli az RMDSZ az új közigazgatási törvénykönyv parlamenti elfogadását. A képviselőházban hétfő este megszavazott, a román ellenzéki pártok által az etnikai autonómia irányába vezető lépésként értelmezett kódex egyebek mellett a kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozza, pontosítva például a hatóságokkal folytatott anyanyelvű kommunikációt. Korodi Attila képviselő a Krónikának elmondta, nem kizárt, hogy az államfő visszaküldi a törvényt a parlamentnek, ahol ősszel ismét meg kell majd védeni.

 

Mátis: Erdélyre és a Partiumra is érdemes kiterjeszteni a gazdaságfejlesztési programot

– Krónika

Több mint 500 sikeres pályázatot támogatott a magyar kormány a Mezőség területén beindított kísérleti program keretében – vont mérleget Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gazdasági bizottságának elnöke a Felsőszinevéren megszervezett Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem gazdaságfejlesztés témájú panelbeszélgetésén. A szakértő az EMNT tegnapi közleménye szerint úgy vélekedett, a programot érdemes kiterjeszteni Erdélyre és a Partiumra is. A program eredményeiről és tapasztalatairól Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács gazdasági bizottságának elnöke elmondta: ha a román pénzügyminisztériumban összeadnák, hogy a program mit jelentett a román államnak, akkor kiterjesztenék idővel egész Erdélyre és a Partiumra is. Az előadáson kiderült, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt abban bízik, hogy a közeljövőben lesz kiterjesztése a gazdaságfejlesztési programnak, ugyanakkor a kiterjesztéssel egy időben az illetékesek figyelembe veszik az erdélyi magyar közösség társadalmi és politikai sokszínűségét. „Remélem, hogy az egész Erdélyt lefedő gazdaságfejlesztési programot irányító testületben helyet fog kapni mindhárom erdélyi magyar politikai párt, ugyanakkor a történelmi egyházak, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Partiumi Keresztény Egyetem, illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács képviselői is” – hangsúlyozta Mátis Jenő.

 

Felvidék

 

Találkozunk Martoson

– Demokrata

Fontosnak tartottam, hogy évről évre legyen az általunk szervezett fiatalságnak egy értékes kikapcsolódást nyújtó program, egy nyári szabadegyetem, egy hely, ahol minden esztendőben összejöhetünk – mondta a Demokratának Gubík László, a Martosi Szabadegyetem főszervezője, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke.

(A cikk teljes terjedelmében a Demokrata 2018. július 11-i számában olvasható.)

 

A zselízi szlovák tagozat a helyi magyar gimnázium részévé válik

– ma7.sk

A nyári szabadságidény előtti utolsó, maratoni hosszúságú ülését tartotta július 9-én a Nyitra Megyei Önkormányzat. A magyarlakta járásokat is érintő döntésekről Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártja megyei frakcióvezetője adott tájékoztatást. „A Nyitra Megyei Önkormányzat végérvényes határozatával megszüntette az önálló zselízi szlovák gimnáziumot, a szlovák tagozat a helyi magyar gimnázium részévé válik. A megszűnő szlovák intézmény valamennyi ingó és ingatlan vagyonát átruházzák a kétnyelvűvé váló magyar gimnáziumra. A vegyes tannyelvű oktatási intézmény ezentúl a szlovák gimnázium eddigi épületében fog működni“ – ismertette Farkas Iván a fontos oktatásügyi határozatot.

 

Szemeten festékkel fújták le a pár hete kihelyezett magyar utcanévtáblákat

– Felvidék Ma

Nagy sikerként könyvelte el Szemet község magyar lakossága, hogy két héttel ezelőtt magyar utcanévtáblákat is kihelyeztek a faluban, melyeket azonban egy héttel később festékszóróval csúfítottak el.

Felvidék

 

Megnyitotta kapuit a XXI. Mécs László Szabadegyetem

– ma7.sk

Kezdetét vette Jászón az immár XXI. alkalommal megrendezett Mécs László Szabadegyetem, amely a hét folyamán gazdag programmal várja az érdeklődőket. A rendezvény megnyitóján Mihályi Molnár László író, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmányának alelnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd megjegyezte, bár hivatalosan ez a szabadegyetem 21. évfolyama, a folyamatok mintegy 40 évvel ezelőtt kezdődtek. Hozzátette, nem véletlenül szerepel a rendezvény megnevezésében Mécs László neve, hisz épp száz évvel ezelőtt szenteltek pappá Jászón.

 

Vajdaság

 

Muzslya: Még tart a kollégiumi iratkozás

– Vajdaság MA

Ismerkedés a muzslyai Fiúkollégiummal - Stefan Josimov szüleivel és a két nevelőtanárral

A nagybecskereki középiskolákban tegnap és ma zajlott a beiratkozás első köre, a muzslyai Emmausz Fiúkollégiumban ugyancsak várták az érdeklődőket, de a kollégiumi iratkozás július 16-án zárul. Ettől eltekintve egészen az új tanév végéig fogadják a leendő kollégistákat, ugyanis az elmúlt tanévben mintegy 25-en fejezték be középiskolai tanulmányaikat, és így legalább ennyi szabad férőhelyet tudnak biztosítani az érdeklődő fiúknak, akik a nagybecskereki középiskolák valamelyikében nyertek felvételt, hallottuk Gerdof Zsolt nevelőtől.

 

 Kárpátalja

Házkutatást tartottak egy szélsőséges ukrán nacionalista vezetőnél a romák elleni egyik támadással összefüggésben

– MTI, szon.hu, karpatalja.ma

Házkutatást tartottak kedden Szerhij Mazurnak, a C14 (Szics) szélsőséges ukrán nacionalista szervezet koordinátorának Kijev környéki otthonában, a híradások szerint ez az akció összefüggésben állt a romák elleni egyik támadás ügyével. A Boriszpil településen lévő lakásban tartott házkutatásról a szervezet aktivistái a Facebookon tettek közzé bejegyzéseket fotókkal és videofelvételekkel. Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint az egyik bejegyzés alapján a rendőrök Mazurt tájékoztatták arról, hogy garázdasággal gyanúsítják. Az UNIAN hírügynökség a közösségi oldalon közzétett egyik videón elhangzottakra hivatkozva azt jelentette, hogy a férfit a rendőrök a még tavasszal Kijevben történt romatábor elleni támadás miatt "vették elő".

 

Harminc fiatalt delegált a KMKSZ ISZ az Itthon, Fiatalon, Szülőföldön Akadémiára

– Kárpátalja

Kárpátalja

Július 5–8. között Kisvárda nemcsak a LESZ Fesztnek adott otthont, hanem az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) által harmadik alkalommal megrendezett Itthon, Fiatalon, Szülőföldön Akadémiának is. Az eseményen mind magyarországi, mind pedig határon túli fiatalok részt vettek. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ) idén 30 tagot delegált az akadémiára.

 

Minden jegy elkelt a Munkács–Budapest járat első útjára

– karpatalja.ma

Bár a tervek szerint csak augusztus elsején indul első útjára a Munkács és a magyar főváros között közlekedő vonatjárat, de már minden jegyet eladtak rá – közölte a pmg.ua hírportál július 8-án. Jelenleg még tart az épületek és a szerkezetek üzembe helyezése. A vasúti munkásoknak rövid idő alatt kell elvégezniük Munkács és az államhatár közötti szakasz előkészítését, a munkácsi állomástól mintegy 500 méterre épülő új vágányt pedig a szabványos 1435 mm-es nyomtávhoz igazítva kell kiépíteniük. Továbbá zajlik az elavult alátámasztások és rögzítések cseréje is.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog