Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 07. 11-1

 

Elfogult lenne a magyarokkal szemben az igazságszolgáltatás?

 

 – transindex.ro

 

Horváth Anna pere, Bánffy-erdők, Batthyaneum, „székely terroristák”. Van összefüggés? Stefano Bottonit, Fancsali Ernőt, Kádár Hunort, Porcsalmi Bálintot és Székely Istvánt kérdezték.

 

Erdély

 

Mit kínál Budapest és Bukarest a fiatalok számára? Erről beszélgettek a Vibe Kolin

– maszol.ro

Az erdélyi magyar közösség számára, Budapest és Bukarest által kínált lehetőségekről beszélgettek a Vibe Koli Budapest-Bukarest. Dupla lehetőség című előadásán. A kerekasztal-beszélgetés első részében Antal Géza, a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnöke annak fontosságát hangsúlyozta, hogy egy erdélyi fiatal számára egyformán adottak a Bukarest és Budapest által kínált lehetőségek is. Egyforma mértékben élhet a pályázati lehetőségekkel, közösségi rendszerekhez és rendezvényekhez férhet hozzá. Emiatt elmondható, hogy egy erdélyi magyar fiatal talán előnyösebb helyzetben van, mint a vele egykorú román nemzetiségű társai – fűzte hozzá Antal Géza. Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki RMDSZ elnöke többek között arról beszélt, hogy meglátása szerint a román és a magyar kormány számára egyaránt fontos Erdély és az erdélyi magyar közösség. „Ez számunkra egy előny” – fogalmazott.

 Erdély 

A sorozatos tüntető diákmúltjával vág vissza a rektor

 – szekelyhon.ro

Az amerikai, illetve az orosz nagykövetség előtt tiltakozott szombaton a marosvásárhelyi orvosi egyetemen uralkodó magyarellenes hangulat miatt a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület (RMOGYKE). Közben a tanintézmény rektora, Leonard Azamfirei is reagált.

 

Erdély

 

Esőben is népszerű szebeni magyar ünnep

 

2018. július 10. – Krónika

 

A hétvégi árvizek, felhőszakadások, a megyére kibocsátott narancssárga riasztás ellenére rengetegen látogattak el a Nagyszebenben immár kilencedszer szervezett Hungarikum Napokra – összegezte a környék magyarságát és más nemzetiségűeket is megszólító, négynapos rendezvénysorozat főszervezője. Serfőző Levente azt mondta, ahhoz képest, hogy milyen esős volt az idő, meglepően sokan érdeklődtek a Hungarikum Napok iránt.

 

 

 

 

Kárpátalja

 

Németh Zsolt: Ukrajna “magának köszönheti”, hogy Magyarország megvétózza a NATO-Ukrajna tanács összehívását

 

– karpatalja.ma

 

Magasabb szintre emeli a politikai kapcsolatokat a két ország között, hogy másfél év után ismét betöltötték a budapesti amerikai nagyköveti posztot, David B. Cornstein elfoglalta állomáshelyét – mondta Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke hétfőn telefonon az MTI-nek, miután Budapesten találkozott az amerikai diplomatával. Németh Zsolt kitért arra is: a nagykövettel érintették az ukrán helyzetet a NATO-csúcstalálkozó összefüggésében. Úgy fogalmazott: Ukrajna “magának köszönheti”, hogy Magyarország megvétózza a NATO-Ukrajna tanács összehívását. A vétót akkor kerülhette volna el – folytatta -, ha teljesítette volna azokat a feltételeket, amelyeket Magyarország megfogalmazott és mind a Velencei Bizottság, mind az amerikai partnerek támogattak, nevezetesen, hogy Kijev öt évre függessze fel az oktatási törvény alkalmazását.

 

 

Őrvidék

Népzene és nyelvtábor a Balatonon

 - Volksgruppen

Sikeres volt a Burgenlandi Magyarok Népfőiskolájának a nyári szünettel megkezdődő nyári nyelvi és népművészeti tábora július 2. és 8. között Siófokon. A balatoni táborban olyan iskolások vettek részt, akik már beszélnek magyarul - összesen 23 fős volt a csoport. A népfőiskola tábora minden évben közkedvelt a burgenlandi magyarság körében. A programban a nyelvgyakorlás és népzenetanulás mellett a Velencei-tó és Székesfehérvár kincseinek felfedezése is szerepelt.

 

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog