Nemzeti sajtófigyelő 2018. 06. 14.

Orbán: Magyarország és Szlovákia egy sikeres régió két sikeres országa

– MTI, kormany.hu, hirado.hu, 888.hu, Magyar Hírlap, Magyar Idők

Egy sikeres régió két sikeres országának találkozójaként jellemezte Orbán Viktor miniszterelnök a Peter Pellegrini szlovák kormányfővel folytatott keddi budapesti megbeszélését. A két miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján, az Országházban Orbán Viktor azt mondta: a szlovák-magyar együttműködés és a visegrádi négyek (V4) partnersége a közös európai sikerhez járul hozzá. Ha ugyanis vannak sikeres országok, amelyek sikeres régiókat alkotnak, akkor van sikeres Európa – fogalmazott, úgy értékelve, hogy a V4 többé nem a szegény országok szövetsége, hanem olyanoké, amelyeket nagy gazdasági dinamika, óriási fejlődési lehetőség, fegyelmezett pénzügyek, az európai szabályokat betartó kormányok és nagy tervek jellemeznek.. Orbán Viktor végül örömét fejezte ki a szlovákiai magyar közösséget érintő szlovák kormányzati intézkedések - például a kisiskolák ügyében tett lépések, a többnyelvű vasúti táblák és a kisebbségi kulturális alapon keresztül nyújtott támogatások - miatt.

 

 

Potápi: a kormány támogatja a szülőföldön maradó Kárpát-medencei vállalkozásokat

– MTI, Magyar Idők, hirado.hu, Kárpátalja, fidesz.hu, pestisracok.hu, Pannon RTV, Demokrata, Propeller.hu, Szabad Magyar Szó, maszol.ro, boon.hu

A kormány támogatja a szülőföldön boldoguló, családbarát szolgáltatásokat nyújtó Kárpát-medencei vállalkozásokat - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden Mezőkövesden, a Kárpát-medencei fiatal vállalkozók találkozóján. Potápi Árpád János emlékeztetett arra, hogy a nemrégiben kiírt vállalkozásfejlesztési pályázatokra – amelyek idei keretösszege 500 millió forint – 760 pályázat érkezett. Az államtitkár a Külhoni magyar vállalkozások fejlesztése a Nemzetpolitikai Államtitkárság tematikus éveinek keretében című előadásában rámutatott arra, hogy a régió három nagy problémával, az elvándorlással, az asszimilációval és a népességfogyással küzd, amelyeket szavai szerint egyszerre kell megoldani.

 

Módosítják a kisebbségi nemzeti tanácsokról szóló törvényt Szerbiában

– MTI, Vajdaság.ma, Webrádió, szabadmagyarszo.com

Elkezdődött a kisebbségi önkormányzatként működő nemzeti tanácsokról szóló törvény módosításáról szóló vita a szerb parlamentben, a módosítást követően várhatóan számos olyan hatáskörre vonatkozó pont visszakerül a törvénybe, amelyet az alkotmánybíróság négy évvel ezelőtt alaptörvény-ellenesnek ítélt. Pásztor Bálint, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) frakcióvezetője az MTI-nek elmondta: a szerb alkotmánybíróság 2014-ben hatályon kívül helyezte az akkori törvény bizonyos elemeit, ami 139 szakaszból tízet érintett, viszont a határozat indoklásában kifejtette, hogy bizonyos hatáskörök visszaállíthatók, ha a kérdéses pontokat átfogalmazzák, és ez most megtörtént. Ez elsősorban azokat a hatásköröket érinti, amelyek a kiemelt jelentőségű oktatási és művelődési intézményekhez kapcsolódnak - magyarázta.

 

Erdély

Feljelentést tett a nagyváradi RMDSZ a magyarellenes falragaszok miatt

– maszol.ro

Feljelentést tett a városi RMDSZ-szervezet a nagyváradi törvényszék épületére ragasztott, magyarellenes feliratú plakátok miatt. Mint korábban írtuk, a minősíthetetlen üzenetű falragaszokról a varadinum.ma portál számolt be június 2-án a Facebook-oldalán. Bár ezeket június 4-ére eltávolították, Botházy Nándor, a nagyváradi RMDSZ ügyvezető elnöke nem hagyta annyiban az ügyet: feljelentést tett a rendőrségen. A politikus közölte: „ezek a falragaszok egyértelműen gyűlöletet igyekeznek szítani a magyar kisebbség ellen. Figyelembe véve, hogy adott esetben ezek az üzenetek másokat is felbiztathatnak hasonlók készítésére, nekünk még időben fel kell lépni ez ellen. Az ilyen típusú magatartás nem maradhat jogi következmények nélkül.”

 

A romániai oktatási rendszer szükséges reformját hangsúlyozta Sógor Csaba az Európai Parlamentben

 – transindex.ro

Az oktatás unióbeli korszerűsítéséről fogadtak el állásfoglalást szerdán az európai parlamenti képviselők. Sógor Csaba a romániai oktatási rendszer szükséges reformját hangsúlyozta a vitában. „Teljesen egyetértek az állásfoglalás azon fejezeteivel, amelyek leszögezik, hogy az EU-n belüli oktatási rendszer befogadó és hozzáférhető legyen mindenki számára függetlenül a társadalmi, etnikai és nyelvi háttértől. A tagállamoknak minden szinten hozzáférést kell biztosítania az anyanyelvi oktatáshoz az őshonos nemzeti kisebbségek tagjai számára” – érvelt az EP-képviselő, aki felszólalásában azt nehezményezte, hogy bár mindezt az EU a csatlakozás előtt elvárta, utólag ezt nem kérte számon a tagállamokon.

 

Winkler Gyula: az uniós csatlakozást követően romlott a romániai magyarság helyzete

– transindex.ro

A hatékonyabb kisebbségvédelem érdekében szorosabbra kell fűzni az Európa Tanács és az Európai Unió közötti kapcsolatot, mondta Winkler Gyula hétfő este az Európai Parlament plénuma előtt. Egyperces felszólalások során beszélt az önkormányzati többnyelvűségről szóló bálványosi konferenciáról, hangsúlyozva, hogy több mint egy évtizeddel az uniós csatlakozást követően nemcsak romlott a romániai magyarság helyzete, hanem érezhetően felerősödött a magyarellenesség. Az RMDSZ EP-képviselője kiemelte, azt szeretnék elérni, hogy az ET kisebbségvédelmi gyakorlata kerüljön be az EU joganyagába, ezért a két szervezet között sokkal szorosabb együttműködést szorgalmaznak.

 

Gyere haza program: több fiatal is építene a sepsiszentgyörgyi önkormányzat által biztosított telkekre

 – szekelyhon.ro

Húsz pályázatot nyújtottak be a Sepsiszentgyörgy önkormányzata által meghirdetett Gyere haza programra. A Borvíz utcai 300 négyzetméteres ingyenes telkek igénylésére május végéig lehetett benyújtani az igényléseket. Azok a 18 és 35 év közötti fiatalok kérhettek ingyen telket, akik visszaköltöznének a városba, vagy már Sepsiszentgyörgyön élnek, de nem rendelkeznek saját telekkel. A városháza közleménye szerint a pályázók átlagéletkora 29 év, a kéréseket a napokban bírálják el. A pontszámokat a családi állapot, az eltartásban lévő családtagok száma, az iskolai végzettség és az anyagi helyzet alapján ítélik meg. A legmagasabb pontszámot elért pályázó választhat elsőként telket. Az igénylőknek a ház felépítéséhez szükséges költségek csupán 10 százalékával kell rendelkezniük a szerződés megkötésének idején. A szerződés megkötésétől számított egy éven belül el kell kezdeni az építkezési munkálatokat, a ház felépítésére pedig három év áll rendelkezésükre a fiataloknak.

 

Meleșcanu: Románia fejleszteni akarja kapcsolatait szomszédaival

– MTI, maszol.ro

Románia fejleszteni akarja kapcsolatait valamennyi szomszédjával, Magyarországot is beleértve, senkivel sem akar "háborúskodást és csatározást" - hangoztatta Teodor Meleșcanu román külügyminiszter hétfőn a bukaresti képviselőházban egy Maros megyei képviselő interpellációjára reagálva. A román diplomácia vezetőjét az ellenzéki Népi Mozgalom Pártja (PMP) javaslatára hívták meg a törvényhozásba a "kormány órája" elnevezésű, hétfőnként szervezett meghallgatásra, ahol a képviselők aktuálpolitikai felvetéseire válaszolt. A magyarellenes felszólalásairól elhíresült Marius Pașcan PMP-képviselő azt szerette volna tudni, hogy a román külpolitikát Bukarestből vagy Budapestről irányítják. Pașcan szerint ugyanis a román külügyminisztérium a "homokzsák" szerepét tölti be, szótlanul tűrve a budapesti kormánytagoktól érkező sorozatos támadásokat.

 

 Felvidék

 Megmentik a több mint háromszáz éves bástyát

– MTI, Ma7.sk

Megmenekül az eredeti városi erődítmény több mint háromszáz éves bástyája Füleken. Az INTERREG határon átnyúló projektnek köszönhetően új küldetés kap. Információs pontként szolgálja majd a turistákat, és a kialakított parkoló őrének munkahelyévé is válik. A felújításoknak köszönhetően elkerüli „ikertestvére” sorsát, melyet a szocialista korszakban lebontottak. A Bástya utcai építmény a 17. századi eredeti városi erődítmény része volt. Egészen a 20. századig két ilyen bástya volt a városban. Az egyik közülük a templom közelében állt, és a részleges átépítését követően gazdasági épületként szolgált. Agócs Attila polgármester szerint a múlt rendszerben mindkettőt, mint gabona-, illetve szénatárolót használták. „Ezt bizonyítja a vár alatti bástya tetőnyílása, ami másodlagos jelenség, ezért tervezzük az eltávolítását. A templom melletti bástya a 60-as években a posta építésének áldozata lett. Ezért is olyan fontos, hogy a vár alatti bástya megmaradjon“ – nyilatkozta.

Felvidék

 

A Selye János Egyetemen rendezik meg a Szlovákiai Magyar Közgazdászok Találkozóját

– bumm.sk

A program 2018. június 14-én 13.30-kor kezdődik a plenáris nyitóelőadásokkal. Ennek első részében elemzések hangzanak el a Kárpát-medence régióinak gazdasági helyzetéről, a regionális különbségekről, a lehetséges kitörési pontokról. A második részben szakpolitikai előadásokra kerül sor az eddigi gazdasági stratégiai lépésekről, illetve a lehetséges kitörési pontokról.

 

Csenger Tibor: sok a feladat, de esélyt kaptunk a felzárkózásra

– Felvidék Ma

Csenger Tibor az MKP jelöltjeként második ciklusában megyei képviselő, 2018 januárjában pedig Nyitra megye alelnökévé nevezték ki, ezzel 12 év után lett ismét magyar alelnök Nyitrán. Feladatköre a megye déli régiójának fejlesztésére, valamint az itteni nemzeti kisebbségekre terjed ki, de nagy szerep vár rá az úthálózat fejlesztésében is. Amint a kormányok esetében szokás, az első száz nap után őt is értékelésre kérték.

 

Varga Péter: „A szlovákiai politikumnak tudatosítania kell, hogy a vidék nem elhanyagolható”

– Felvidék Ma

A Magyar Nemzeti Kereskedőház kassai irodája és a Gazda Polgári Társulás által szervezett kassai szakmai fórum témája a mezőgazdaságban, idegenforgalomban és vidéki turizmusban rejlő lehetőségek kihasználása volt. A Magyar Nemzeti Kereskedőház kassai irodája megnyitása óta, azaz 2015-től évente két alkalommal szervez gazdasági találkozót, hogy elősegítse a régió szakmai partnerségeinek kialakítását és naprakész információkkal szolgáljon a vállalkozóknak lehetőségeikről. A június 11-i fórum két célból valósult meg. Elsősorban a mezőgazdasági termelésben működő felvidéki magyar és magyarországi vállalkozók határon átnyúló találkozásának, ismerkedésének, tapasztalatcseréjének biztosított teret. A találkozó másik célja a június 1-jén megnyitott Kisprojekt Alapban rejlő vidékfejlesztési pályázati lehetőségek ismertetése volt. Ezért kaptak meghívást a határmenti térségek önkormányzatainak képviselői is.

 

Idén is sikeresen lezajlott Zselízen a Csemadok Országos Népművészeti Fesztiválja

– Felvidék Ma

A Felvidéken két nagyobb kaliberű népművészeti fesztivál létezik, a gombaszögi és a zselízi, amely több mint félszázéves hagyományokra tekinthet vissza. Az utóbbi két évvel ezelőtt, az 50. évfordulóján tért „haza” korábbi sikereinek helyszínére, azzal a nem titkolt célzattal, hogy a hajdani élményeket, hangulatot újrateremtsék és újragondolják a festői környezetű Esterházy-parkban. Az idei, 52. fesztivál, ha a „hőskorszakot” látogatószámban nem is, de színvonalában és hangulatában bőven meg tudta idézni, az pedig még több reményre adhat okot, hogy az előző két évhez képest a résztvevők száma növekvő tendenciát mutat.

 

Újabb óvodai csoportokat nyitnának Érsekújvárban

– Új Szó

Hetven gyerek számára nem jutott hely az érsekújvári önkormányzati óvodákban. A városi hivataltól kapott tájékoztatás szerint az elutasított gyerekek közül harmincheten 2016-os születésűek, vagyis még nem töltötték be a harmadik életévüket. A májusi beíratások során 368 gyerek számára kértek óvodai elhelyezést a szülők a hét városi intézmény valamelyikében, 298 gyereket vettek fel. Tavaly 330 szülő igényelt óvodát, de 89 kérelmet elutasítottak. A törvény szerint a városi óvodákba elsősorban azokat a gyerekeket veszik fel, akik már betöltötték a harmadik életévüket, és ha akad még férőhely, a kétévesnél idősebbeket még el tudják helyezni.

Vajdaság

  

Pásztor Bálint: Bővülnek a kisebbségek jogai Szerbiában

- Szerbiai RTV, Pannon RTV

A nemzeti közösségek jogérvényesítése szempontjából fontos törvénymódosító javaslatokról tárgyal a köztársasági parlament. Valamennyi a helyi önkormányzati és államigazgatási minisztérium hatásköréhez tartozik. Köztük van a nemzeti tanácsokról szóló jogszabály módosítása is. A képviselők tárgyalnak még a helyi közösségek helyzetéről és a bankkormányzó megválasztásáról is. Utóbbi posztra Jorgovanka Tabaković mostani kormányzót jelölték. Bővülnek a kisebbségek jogai Szerbiában. Ezt mondta felszólalásában Pásztor Bálint. A Vajdasági Magyar Szövetség - Demokratikus Cselekvés Párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője szerint a mostani változások a kisebbségi jogérvényesítés szempontjából fontosak.

 

A képviselők anyanyelvükön is felszólalhatnak a parlamentben

- Pannon RTV

Több téma volt napirenden a szerb köztársasági parlamentben. Közöttük van a nemzeti tanácsokról szóló, valamint további négy, a nemzeti közösségi jogérvényesítés szempontjából fontos törvényjavaslat. Az ülést követően módosulhat az anyakönyveztetésről szóló törvény. A változtatásnak köszönhetően biztosítják, hogy az anyakönyvek elektronikusak legyenek. Egyébként május óta az anyakönyvek mintegy 80 százalékát már elektronikus formában tárolják az országban. Amennyiben a szülő igényli, az anyakönyveztetésnél ezentúl a nemzeti hovatartozást is bejegyzik, ami a részarányos foglalkoztatás során lehet kedvező a nemzeti közösség tagjaira nézve.

 

Mezőkövesden tartották a Kárpát-medencei fiatal vállalkozók találkozóját

Vajdaság

- Pannon RTV

A három napos rendezvényre több mint 200 fiatal vállalkozó érkezett a régióból, akik üzletfejlesztési előadásokon, műhelymunkákon vehettek részt. A találkozót Potápi Árpád János nyitotta meg. Mezőkövesd adott otthont a Kárpát-medencei fiatal vállalkozók találkozójának. A nagyváradi Kovács Boróka gyógytornászattal foglalkozik. Vállalkozásában jelenleg egyedül tevékenykedik. Azért érkezett a mezőkövesdi rendezvényre, hogy minél több ismeretet szerezzen arról, hogyan tudná fejleszteni vállalkozását.

 

Iskolák és óvodák állapotáról tárgyalt Nyilas Mihály Zentán

- Pannon RTV

Oktatási intézmények vezetőivel és a községi képviselőkkel találkozott ma Zentán Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár. Az iskolák és óvodák állapotáról tárgyaltak. A találkozó alkalmával az iskolák fejlesztéséről, és a tartomány által nyújtott támogatásokról is szó esett. Urbán Zsuzsanna, igazgató, Stevan Sremac Általános Iskola, Zenta: „Például a felnőttoktatás kapcsán nyertünk laptopot és kivetítőt.

Kárpátalja

 

Brenzovics László: senki ne hagyja magát megfélemlíteni

– karpatalja.ma, Kárpátalja

Általános megdöbbenést és felháborodást váltott ki a kárpátaljai magyarság körében az a minapi hír, mely szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Ukrajna területi integritása megsértésére irányuló tevékenység finanszírozása miatt eljárást indított az „Egán Ede” Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány ellen. A nehéz gazdasági körülmények között élő lakosságot a szülőföldön való megmaradásában és boldogulásában támogatni hivatott alapítványnál határozottan visszautasították a vádakat. „Felháborítónak tarjuk, hogy az Európai Unióba tartó Ukrajna az Unióból érkező támogatásokban az ország területi integritásának veszélyét látja. Az esetet a magyar közösség elleni újabb támadásként értékeljük” – szögezték le nyilatkozatukban.

 

Népzenei és néptánctábor kezdődött Nagydobronyban

–Kárpátalja

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány által szervezett I. Nagydobronyi népzenei és néptánctábor június 11-én kezdődött meg. Az eseménynek a Nagydobronyi Református Líceum és a Nagydobronyi Népművészeti Tanoda ad otthont. A június 15-ig tartó tábor 58 gyereknek nyújt lehetőséget arra, hogy közelebb kerüljenek a népzene világához.

 

Gazdagodott a benei katolikus egyházközség

– Kárpátalja

Jézus szíve szoborral gazdagodott a benei római katolikus egyházközség. Emellett a magyar kormány támogatásával megújult a közösségi ház és a plébánia is. A 9 millió forintos támogatásból felújították az épület tetőszerkezetét, elkészítették a közösségi ház külső vakolását, kültéri konyhával és egy 150 főt befogadó pavilonnal bővítették a komplexumot, egy játszóteret és egy röplabdapályát is létrehoztak.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog