Nemzeti sajtófigyelő 2018. 06. 08. II

A magyar oktatást érintő aktuálpolitikai kérdésekről tájékoztatták Navracsics Tibor EU-biztost Marosvásárhelyen

– Krónika, maszol.ro, transindex.ro, Bihari Napló

A romániai magyar oktatás helyzetéről, az RMDSZ oktatási törekvéseiről tájékoztatta csütörtökön Marosvásárhelyen Navracsics Tibort, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosát Kelemen Hunor szövetségi elnök azon a zártkörű fórumon, amelyen Valentin Popa oktatási miniszter és a szövetség több szakpolitikusa is részt vett – tájékoztat az RMDSZ közleménye. Az RMDSZ-es európai parlamenti képviselők meghívására Marosvásárhelyre érkező biztosnak Kelemen Hunor elmondta: több éves huzavona után nagy esély mutatkozik arra, hogy kormányrendelettel hozzák létre a marosvásárhelyi római katolikus iskolát a következő hetekben. Nyitottság mutatkozik erre a kormánypártok részéről, a szövetség pedig, ahogyan eddig, mindent megtesz azért, hogy érvényt szerezzen a marosvásárhelyiek jogos követelésének, hogy már idén szeptembertől elkezdődhessen a tanítás – mondta az Agerpres által idézett Kelemen.

 

 

Támogatja az oktatási miniszter a MOGYE és a Petru Maior egyesülését

– MTI, maszol.ro

Az egyetemi autonómia részének tekinti, és támogatja Valentin Popa tanügyminiszter a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) és a Petru Maior Egyetem egyesülését. A miniszter a Navracsis Tibor EU-biztossal és Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel tartott közös sajótájékoztatón az MTI kérdésére kifejtette: a két egyetem szenátusa döntött az egyesülésről, és a miniszter véleménye nem befolyásolhatja az egyetemi autonómia elvét. Azt a reményét is megemlítette azonban, hogy ne legyenek szociális feszültségek az egyetemegyesítés kapcsán. „Itt a pillanat, hogy továbblépjünk a személyes gőgön, és találjuk meg a megoldást” – jelentette ki a miniszter. Újságírói kérdésre, hogy az egyetemi autonómia felülírja-e az oktatási törvény előírásait, Valentin Popa nemmel válaszolt. Hozzátette azonban, hogy az oktatási törvény csak javasolja, és nem írja elő, hogy a multikulturális egyetemeken önálló struktúrákba kell szervezni az egyes nyelveken zajló oktatást.

 

Megerősödött a magyarságtudatunk – Szlovénia magyar képviselője a Mandinernek

- Mandiner

Ha a baloldali pártok tartják magukat az ígéretükhöz, akkor nem lesz jobboldali kormány Szlovéniában – mondja Horváth Ferenc, a szlovéniai magyar kisebbség parlamenti képviselője a Mandinernek. Horváth úgy véli, a mindenkori képviselőnek mindig jó viszonyt kell ápolnia a kormánnyal, az apró magyar közösség megmaradása pedig csak a Muravidék elmaradottságának csökkentésével garantálható.

Erdély

 

Navracsics: a turizmus, az oktatás, és a kreatív ipar nyerhet a kulturális örökség európai évéből

– MTI, maszol.ro, transindex.ro

A kulturális örökség hasznosításáról szervezett fórumot az RMDSZ Marosvásárhelyen, ahol Navracsics Tibor európai biztos arról beszélt, hogy milyen célkitűzéseket fogalmaztak meg, amikor 2018-at az Európai Kulturális Örökség Évének nyilvánították. Az Európai Bizottság sportért, kultúráért, ifjúságért és oktatásért felelős biztosa Winkler Gyula és Sógor Csaba európai parlamenti képviselők meghívására látogatott el Marosvásárhelyre.

 

Összesen 30 ezer lejre büntették a Román Labdarúgó Szövetséget, a Bukarest Dinamót és a Poli Iași-t

– transindex.ro

Összesen 30.000 lejes pénzbírság kifizetésére kötelezte a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentése nyomán az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) a Román Labdarúgó Szövetséget és két futballklubot, a Bukarest Dinamót és a Politechnica Iași-t. A 4359/28.08.2017-es iktatószámú panasz alapján az Országos Diszkriminációellenes Tanács a 449/2017-es számú ügyben, a 164/25.04.2018-as számú határozatában a következő szankciókat alkalmazta: 10.000 lejes bírság a Román Labdarúgó Szövetségnek, 10.000 lejes bírság a S.C. Dinamo 1948 București klubnak és 10.000 lejes bírság a Club Sportiv Municipal Studențesc Politehnica Iași Egyesületnek. Mindezek mellett az érintetteknek 30 napos időtartamra közzé kell tenniük internetes portáluk kezdőoldalán a határozat kivonatát.

 

Román UNESCO-nagykövet: a Verespatak-dosszié továbbra is az UNESCO-nál van

– transindex.ro

A Verespatak-dosszié továbbra is az UNESCO-nál van, az lenne a természetes, ha a román állam és a Gabriel Resources vállalat közötti per lezárulását követően folytatódna a világörökségi felterjesztéssel kapcsolatos eljárás - jelentette ki Románia UNESCO-nagykövete, Adrian Cioroianu az Agerpesnek nyilatkozva. Állítása szerint csak a per idejére függesztették fel Verespatak felterjesztését a világörökségi listára.

 

Családi forgatag a nagyváradi Szent László Napokon

– Krónika

Zsongás, pezsgés, jó hangulat lesz úrrá a június 18–24. között zajló 6. Szent László Napok utolsó előtti napján a nagyváradi várkertben: a családi napon a szervezők gazdag programokkal, igazi fesztiváli forgataggal várnak minden korosztályt.

 

Erdély

A román és a magyar nyelv ismeretének előnyeire világítanak rá Háromszéken egy ifjúsági programban

– szekelyhon.ro, Krónika

A fiatalok számára gyakorlati haszonnal járó programsorozatot szervez Kovászna megyében a Háromszéki Ifjúsági Tanács (Hárit) és az Identitás és Párbeszéd (Identitate și Dialog) elnevezésű sepsiszentgyörgyi egyesület a centenárium apropóján. A két szervezet a román és a magyar nyelv ismeretének fontosságára kívánja felhívni a fiatalok figyelmét. Zágonban, Gelencén, Illyefalván és Bardócon a románnyelv-ismeret előnyeiről beszélnek a meghívottaknak, míg Szitabodzán a román ifjakkal találkoznak, akiknek a magyarnyelv-tudással járó pozitívumokat ecsetelik.

 

Érthetetlenek Tanasă akciói

– Krónika

Egyre nehezebb a magyarellenes feljelentéseiről ismert Dan Tanasă által folytatott, az általa észlelt állítólagos visszaélések miatt elkezdett küzdelmet megérteni – jelentette ki Benkő Erika Kovászna megyei parlamenti képviselő, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője. A politikus annak kapcsán beszélt erről a szervezet hírlevelében, hogy Tanasă nemrég óriási botrányt csapott az Európa Tanács és a Kovászna megyei önkormányzat által Bálványosfürdőn szervezett nemzetközi konferencián, ugyanis állítása szerint a szervezők ellopták az általuk hozott promóciós anyagokat és brosúrákat. A hivatásos feljelentő a rendőrséget is kihívta, ennek nyomán már a bűnvádi eljárás is elindult ismeretlen tettes ellen. Benkő Erika minderről a nemzetközi közvéleményt is tájékoztatta a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálaton keresztül.

 

Felavatták a csíkszeredai Szent Ágoston Fejlesztőközpontot

– Székelyhon.ro

Ünnepélyes szalagvágással jelképesen is birtokba vehették csütörtökön a Gyulafehérvári Caritas csíkszeredai Szent Ágoston Fejlesztőközpontját mindazok, akik számára elsősorban épült: a fogyatékkal élők. Az egykori kápolnából átépített új központban ugyanakkor a fogyatékkal élők mellett gyermekek számára is nyújtanak fejlesztő foglalkozásokat, illetve tervezik, hogy az időseknek is biztosítsanak szolgáltatásokat. A Szent Ágoston Fejlesztőközpont nevet kapta a csíkszeredai Szent Ágoston-plébánia régi kápolnájából átalakított foglalkoztató központ, amelynek avatóünnepségét csütörtökön tartották.

 

 

Felvidék

 

Vörös Szabolcs lett az MKP komáromi járási elnökségének új tagja

– Ma7.sk

Június 6-án tartotta időszerű havi ülését a Magyar Közösség Pártja (MKP) komáromi járási elnöksége, amely 15 tagja közül 11-en voltak jelen a tanácskozáson, illetve több fontos napirendi pontot vitattak meg. „Aktuális ülésünk egyik fontos napirendi pontja a járási elnökség új összetételének megvitatása volt. Mivel Fekete Ferenc, az MKP komáromi helyi szervezetének volt elnöke korábban párttagként nem regisztráltatta magát újra, ezért a járási elnökségből is kiesett. Helyére a dunamocsi Vörös Szabolcs került” – tájékoztatta portálunkat Becse Norbert járási pártelnök.

Felvidék

 

Közülük kerülhet ki az MKP köztársaságielnök-jelöltje, június végén eldől, ki lesz a befutó

– Ma7.sk, bumm.sk, Felvidék Ma, Új Szó

A Magyar Közösség Pártja nyilvánosságra hozta, kiket indítana a jövő évi köztársaságielnök-választáson. Négy név van a kalapban, a párt Országos Tanácsa június 23-án dönt arról, ki lesz a befutó. „Szlovákia 2019-ben köztársasági elnököt választ. Az állam szerves részét képező nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok szempontjából is fontos, ki fog az ország élén állni, ezért a Magyar Közösség Pártja Országos Elnöksége kellő felelősséggel állt hozzá ehhez a választáshoz” – írja közleményében az MKP.

 

Ferenc pápa személyesen áldotta meg a felvidéki Esterházy János Zarándokközpont harangját

– Ma7.sk

Beteljesült Paulisz Boldizsár, az alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpont létrehozójának az álma, Ferenc pápa személyesen áldotta meg a Központ kápolnájának új Esterházy-harangját. Paulisz Boldizsár a múlt hét folyamán már elmondta a ma7-nek, nagy erőfeszítéssel dolgoznak azon, hogy a Szent Kereszt Felmagasztalása kápolna új Esterházy-harangját el tudják juttatni június 6-án a Vatikánba, ahol a Szentatya áldását kérik majd. Mivel az alapító betegségből kifolyólag nem indulhatott útnak, így a harangot egy, az Esterházy János Szülőföldjéért Alapítvány tagjaiból álló delegáció, valamint Paulisz Marián, Alsóbodok polgármestere, Paulisz Boldizsár fia vitték el a Vatikánba.

 

Ahol a tehetséget díjazták

– Ma7.sk

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége szervezésében negyedik alkalommal rendezték meg a Felvidéki Tehetségnapot, ezúttal a tornaljai Kazinczy Ferenc Alapiskolában. Az idén olyan iskolai vagy egy-egy iskola mellett működő magyar diákcsoportokat díjaztak, akik tehetségükkel, adottságukkal, munkájukkal kitűnnek társaik közül, egy-egy területen országosan, vagy nemzetközi szinten versenyeken, fesztiválokon kiemelkedő teljesítményükkel bizonyították rátermettségüket.

 

A magyar kormány támogatásával szépül az ipolyviski templom

– Felvidék Ma

Nagyrészt magyar állami támogatásból végezték el az ipolyviski plébániatemplom külső felújítását. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mintegy négymillió forinttal járult hozzá a katolikus templom megszépüléséhez. „Még 2017-ben nyújtottuk be a pályázatunkat az ipolyviski plébániatemplom külső felújítási munkálatainak befejezése céljából. A magyar államtól négymillió forintot kaptunk, emellett  Ipolyvisk önkormányzata, valamint adományaikkal a hívek is hozzájárultak a munkálatokhoz” – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Nyustin-Antal Ágnes, a pályázat kidolgozója. A közel egy éve a községben szolgáló Lormusz János esperesplébános vezette a munkálatokat, melyek két jelentős részből álltak. Egyrészt az épület falainak a  szanációját végezték el, ez valósult meg a magyarországi támogatásából.

Felvidék

 

Agócs már nem független, a Most-Híd tagja lett

– Ma7.sk, bumm.sk

Fülek polgármestere, Agócs Attila csütörtöktől (június7.) a Most-Híd tagja lett. Mai pozsonyi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy már évek óta együttműködik a vegyespárttal és azonosul vele a nézeteit illetően is. Mint megjegyezte, eddig ellenszenvet érzett a politikai pártok iránt, de tudatosította, hogy csakis a pártok révén lehet érvényt szerezni a régiók stratégiai fejlesztésének.

 

Rozsnyói mesés napok

– Felvidék Ma

Vajdaság

A IX. Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Verseny két napján 92 fiatal bizonyította tudását. A rendezvény sikere nyomán a megmérettetés kezdeményezői már a jubileumi tizedikversenysorozatra készülnek. Június 4-5-én tartották a IX. Ipolyi Arnold Országos Népmesemondó Versenyt a régi felvidéki bányászvárosban, Rozsnyón, a történelmi városházán. Az időpont megválasztása is jelzésértékű, hiszen a Nemzeti Összetartozás Napján rendezték. „Rohanó világunkban nagy jelentősége van e versenynek – osztja meg gondolatait a kulturális rendezvény megnyitója, a Csemadok országos elnöke, Bárdos Gyula. – A mesék szeretetére tanít, s megmutatja az ifjú nemzedéknek is, hogy a mondavilágunk egy fantasztikus érték. Álmok, valóságok keverednek e történetekben, igazi kapocs, amely elődeinkkel összeköt.”

 

 Vajdaság

Számítógépes-elektrotechnikus szak magyarul az újvidéki Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskolában

– Vajdaság.ma

Idén is számítógépes-elektrotechnikus szakon tanulhatnak magyar nyelven az újvidéki Mihajlo Pupin Villamossági Szakközépiskolába iratkozó diákok. A magyar tagozatra 30 új tanulót vesznek fel. Az Oktatási Minisztérium által felújított szakon a középiskolások új tanterv szerint, új tantárgyak által és szakképzett tanárok segítségével szerezhetik majd meg a kellő tudást, ismertette a Pannon RTV.

 

Elismerés Bata Jánosnak

– Pannon RTV

Teleki Pál Érdeméremmel tüntették ki a horgosi Bata János tanárt, aki költőként, publicistaként, műfordítóként, illetve az Aracs folyóirat főszerkesztőjeként tevékenykedik. A Bethlen Gábor Alapítvány kitüntetését június 4-én a nemzeti összetartozás keretében adták át, adta hírül a Pannon RTV. A nagyszabású ünnepséget Budapesten a Magyar Írószövetség székházában tartották. A bronzérmet Rieger Tibor szobrászművész készítette, hátlapján a "Merjünk magyarok lenni" Teleki Pál idézet áll.

 

Néptáncot roptak Palicson

– Pannon RTV

Néptánccal, népdallal, citerazenével zárta az évadot a Palics Magyar Művelődési Egyesület.

A tópart közelében lévő Vigadó konferenciatermében kicsik és nagyok léptek fel azokkal a produkciókkal, amelyeket az elmúlt évben tanultak. A néptánc a legnépszerűbb a Palics Magyar Művelődési Egyesületben. A gyerekeknek több korcsoportban van lehetőségük ropni a táncot. Danka Lili hat éve kezdte.

 

 Kárpátalja

Magyarkanizsai „nagyágyúk”

– Magyar Szó

 

A magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont diákjai számos rangos hazai és külföldi tanulmányi versenyen szerepeltek eredményesen. A számítástechnika, a mezőgazdaság, az állategészségügy területén kiemelkedőek a diákok. Az önkormányzat vezetőségének szokása, hogy biztatja és szerény ajándékkal meg is jutalmazza azokat, akik a község hírnevét öregbítik, ez alól pedig a diákok sem képeznek kivételt. Fejsztámer Róbert polgármester, Kávai Szabolcs közoktatással megbízott tanácstag és Vass Zoltán sporttal és ifjúsággal megbízott tanácstag szerdán fogadta a kilenc legeredményesebb tanulót, az iskolaközpont igazgatóját, Sarnyai Zoltánt és az egyik felkészítő tanárt, Tóth Bélát. Amellett, hogy érdeklődően hallgatták a diákok beszámolóit az elért eredményekről, kíváncsiak voltak a továbbtanulási szándékaikra is.

 

Időt nyer a kárpátaljai magyarság

– Kárpátalja

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a Kossuth Rádió 180 perc adásában előrelépésként értékelte a keddi tárgyalásokat az ukrán oktatási minisztérium vezetőivel. A kárpátaljai gazdaságfejlesztési szervezet elleni ukrán támadásokat abszurdnak nevezte, amelyek azt a célt szolgálják, hogy feszült maradjon a viszony két ország között. A KMKSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy már a parlament előtt van az a módosító javaslat, amellyel 2023-ig kitolnák a tavaly elfogadott jogszabály nyelvi cikkének bevezetését, és addig kellene megállapodni.

 

Menesztették az ukrán pénzügyminisztert

– MTI, karpatalja.ma

Az ukrán parlament Volodimir Hrojszman miniszterelnök javaslatára menesztette hivatalából Olekszandr Daniljuk pénzügyminisztert. Az indítványt a 450 fős kijevi törvényhozás 254 tagja szavazta meg. Hrojszman előző nap nyújtotta be a miniszter menesztéséről szóló indítványt a parlamentnek, miután Daniljuk a kormányülésen heves tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a kabinet megint nem tűzte napirendjére egy új helyettese kinevezését, amire már két éve vár.

 

Horvátország

 

Megemlékezés és faültetés az összetartozás jegyében

– kepesujsag.com

Június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának napját a magyar Országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Erről a napról emlékeztek meg a múlt vasárnap Csúzán. Az emlékműsor az első világháborúban elesett csúzai katonák emléktáblájánál Andócsi János HMDK-alelnök beszédével és gyertyagyújtással kezdődött, majd pedig faültetéssel folytatódott a templomdombon, amit a Jókai Mór Kultúregyesület és a Csárdás tánccsoport alkalmi műsora követett a tűzoltóotthon udvarán gyújtott tábortűz mellett.

 

Megyénkbe helyezte ki hivatalát a köztársasági elnök asszony

– kepesujsag.com

Kolinda Grabar-Kitarović köztársasági elnök hivatala a múlt héten négy napig úgymond Eszék-Baranya megyében működött. Itt-tartózkodása alatt több rendezvényen is részt vett, valamint városvezetőkkel, önkormányzati tisztségviselőkkel tárgyalt.

 

Mátyás-vetélkedő a magyar iskolaközpontban

– kepesujsag.com

A Kárpát-medencei Corvin Mátyás Tanulmányi és Rajzverseny utolsó elődöntőjét június 2-án az eszéki magyar iskolaközpontban tartották meg. A Karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a támogatásával, a Bethlen Gábor Alap finanszírozásával, a Mátyás király-emlékév keretében Kárpát-medencei Corvin Mátyás Tanulmányi és Rajzversenyt hirdetett a magyar tanítási nyelvű iskolák számára.

 

Őrvidék

Magyar est Vinkovciban

– kepesujsag.com

Szlavóniai és baranyai egyesületeink táncosai, kórusai, színjátszói léptek fel a Vinkovcei Magyar Kultúregyesület 7. magyar estjén, a szlavóniai város színháztermében. A Vinkovcei Magyar Kultúregyesület azzal a céllal alakult meg évekkel ezelőtt, hogy a magyar hagyományokat ápolja, és hogy összefogja a helyi magyarokat.

 

Kiállítás magyar zsidó olimpikonokról

– volksgruppen.orf.at

Őrvidék

Egykor bajnokaink voltak - Magyar-zsidó sportlegendák, határokon innen és túl címmel nyílik kiállítás a Bécsi Magyar Történeti Intézet és a Collegium Hungaricum közös szervezésében, Bécsben. Budapest rendezi az Európai Maccabi Játékokat 2019-ben, ennek okán is készült el az a kiállítás.

 

Őri Banda nemzetközi népzenetábor“

Diaszpóra

– volksgruppen.orf.at

Az idén is szervez nemzetközi népzenetábort az Őri Banda, a Burgenlandi Magyar Népfőiskola folklórcsoportja, a rendezvényre június 8. és 10. között kerül sor Őriszigeten. A program tervezője Somogyi Attila, a népfősikola és az Őri Banda vezetője.

 

Diaszpórakonferenciát tartottak Washingon DC-ben

– Felvidek.ma

A harmadik Regionális Diaszpórakonferencia résztvevői Magyarország Washington DC-i Nagykövetségének udvarán, az 1956-os Pesti srác szobor előtt, 2018. május 19-én. Az Amerikai Magyar Koalíció egy civil szervezet, melynek fő feladata a magyarságtudat és nemzettudat erősítése, valamint az amerikai magyarok segítése. A koalíció szervezője az Egyesült Államok különböző helyszínein évente megrendezésre kerülő Regionális Diaszpórakonferenciának. Május 19-én Magyarország Washington DC-i Nagykövetségének új épületében tartották a Harmadik Regionális Diaszpórakonferenciát. A konferencián közel 40 amerikai magyar közösségi vezető vett részt a déli és a washingtoni térségben működő diaszpóraszervezetet képviselve.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog