Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 06. 08.

Potápi Árpád: Nem külügyi kérdés a külhoni magyarság ügye

– Mandiner - Szilvay Gergely

Nem vagyunk akkora nemzet, hogy bárkinek is elengedhetnénk a kezét” – mondja Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár a Mandinernek. Mi a nemzetpolitika? Mire mennek a nemzetpolitikai pénzügyi támogatások? Mit szólnak mindehhez a szomszédos kormányok? Ezekről is kérdeztük az államtitkárt. Potápi Árpád János kiemelte: „Ha egy magyar közösség a világban meg akarja tartani az identitását, akkor nekünk ezt erőnkhöz mérten segítenünk kell. Sokfelé, főleg a diaszpórában a fiatalok már nem tudnak magyarul, de a szórványban is van ilyen, és mégis magyarnak vallják magukat: Dél-Erdély, Csángóföld, sokadik generációs amerikaiak.”

 

 

Közigazgatási törvénykönyv: új jövedelemforráshoz jutnak az önkormányzatok

– maszol.ro, Nyugati Jelen

Az új közigazgatási törvény kidolgozásával megbízott parlamenti különbizottság elfogadta az RMDSZ által megfogalmazott előírást, amely szerint a megyei és helyi önkormányzatoknak is bevételt kell biztosítani a felszíni kitermelésekből származó koncessziós díjakból. A bizottsági vitában Cseke Attila szenátor azzal érvelt, hogy a helyi autonómia elve csak akkor érvényesülhet maradéktalanul, ha az önkormányzatok a jelentős döntési függetlenség és kezdeményezési szabadság mellett megfelelő pénzügyi forrásokkal is rendelkeznek terveik megvalósításához. Eddig a koncessziós szerződésekből származó díj teljes mértékben az állami költségvetésbe került, és az önkormányzatok elestek ettől a bevételforrási lehetőségtől, amelyből fejlesztési munkálatokat finanszírozhattak volna. A törvénymódosítás nyomán az RMDSZ javaslatára a koncessziós díj 40 százalékát utalják annak a megyének a költségvetésébe, amely területén a felszíni kitermelés folyik, 40 százalékot kap az érintett helyi önkormányzat, és a díj 20 százaléka kerül az állami költségvetésbe.

 

Nacionalista tüntetés kísérte a kárpátaljai magyarság képviselőinek kijevi tárgyalását

– karpatalja.ma

Kijevben az oktatási minisztérium épülete előtt szervezett tüntetést június 5-én a Szvoboda (Szabadság) helyi szervezete, amiért szerintük a kormányzat szemet huny a magyar szeparatizmus felett Kárpátalján – derül ki a Zakarpattya Online-nak a nacionalista szervezet sajtószolgálata nyomán közölt tudósításából. A tüntetésre azon a napon került sor, amikor a kárpátaljai magyarság képviselői a tárca szakértőivel az ukrán oktatási törvénynek a magyar nyelvű oktatási rendszert hátrányosan érintő rendelkezéseiről tárgyaltak az épületben.

 

 

Erdély

 

Komolyan vették Dan Tanasát: nyomoz a rendőrség az „ellopott” könyvek után

– maszol.ro, transindex.ro, szekelyhon.ro

Ismeretlen tettes ellen indított bűnvádi vizsgálatot a háromszéki rendőrség a magyarellenes kirohanásairól ismert Dan Tanasă feljelentése nyomán. A román blogger múlt héten az Európa Tanács önkormányzati kongresszusának bálványosi konferenciáján riasztotta a hatóságokat, azt állítva, hogy ellopták a helyszínre kivitt könyveit. Nicoleta Tolvaj Marin Kovászna megyei rendőrségi szóvivő szerint a nyomozás folytatódik, a bűnvádi eljárás esetleges elkezdéséről az ügyészségnek kell döntenie. Az Európa Tanács fórumának nyelvhasználati jogokkal foglalkozó bálványosi esemény szervezői provokációként értelmezték a feljelentést, hiszen Dan Tanasă azért vitte a könyveit, hogy ingyen szétossza, ennek ellenére kihívta a rendőröket, amikor a kiadványok eltűntek.

 

Kelemen Hunor: nem lehet komolyan venni a PNL készülő bizalmatlansági indítványát

– maszol.ro, transindex.ro

Nem tudni, ki lenne a Nemzeti Liberális Párt (PNL) miniszterelnök-jelöltje, sem azt, hogy kik lennének a legfőbb tárcák vezetői, és nekik mi lenne a céljuk, így a készülő bizalmatlansági indítványról sem lehet komolyan beszélni – hangsúlyozta Kelemen Hunor szerdán a Radio France Internationale-nak (RFI) annak kapcsán, hogy a PSD-kormány esetleges megbuktatása esetén mi kerülne a helyébe. Az RMDSZ elnöke nem kommentálta a Nemzeti Liberális Párt bizalmatlansági indítványt előkészítő tüntetését, mint mondta: egy pártnak joga van ahhoz, hogy a politikai napirendjét meghatározza még annak ellenére is, hogy a bizalmatlansági indítványt a parlamentben szavazzák meg. Kelemen Hunor szerint minden bizalmatlansági indítványról szóló beszélgetésnek a jövőbeli tervek ismertetésével kell kezdődnie, világosnak kell lennie annak, hogy mi történik a jelenlegi kormány megbuktatását követően.

 

Közigazgatási törvénykönyv: elfogadták az RMDSZ decentralizációs javaslatait

– maszol.ro, Krónika

Az RMDSZ javaslatára a közigazgatási törvénykönyv kidolgozásával megbízott parlamenti különbizottság törölte a szövegből azokat az előírásokat, amelyek hátráltatnák a hatáskörök helyi szintre utalását, és ezáltal a közszolgáltatások jobbá tételét. Erről Cseke Attila számolt be szerdán. A szenátor elmondta, a tervezet eredeti változata egy rendkívül bonyolult, megvalósíthatatlan eljárást írt volna elő a decentralizációra. A közigazgatási törvénykönyv bizottsági vitája a héten zárul. Ezt követően kerül a tervezet a szenátus plénumának asztalára, amely első házként szavaz róla.

 

Erdély

Kolozsvár 100 - kultúrtörténeti vetélkedővel építenek hidat a centenáriumi évben

– MTI, maszol.ro

Kolozsvár elmúlt száz évéről szóló vetélkedőt szerveznek román és magyar diákoknak. A Kolozsvár 100 című kultúrtörténeti vetélkedőről szerdán számoltak be a szervezők. Dr. Tonk Márton, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja elmondta, június 14-én, délelőtt 11 órakor kezdődik a verseny azzal a céllal, hogy román és magyar középiskolás hallgatókat tegyenek érzékenyebbé egymás kultúrája iránt. Dr. Horváth Anna városi tanácsos, a Kulturális Bizottság elnöke, a Communitas Alapítvány kuratóriumi tagja arról beszélt, ugyanazon elvek, amelyek mentén a centenáriumi évre készültek, állnak a vetélkedő hátterében is. Egyfajta párhuzamos társadalom alakult ki Kolozsváron, mivel sok időn keresztül „jól éltek abból”, hogy egymásról keveset tudunk – magyarázta Horváth, aki szerint ezt a fajta ellenszenvet, gyanakvást le kell bontani.

 

Bukarest lemondott arról, hogy Verespatak felkerüljön a világörökség listájára

– Krónika, Bihari Napló

Románia kormánya hivatalos tájékoztatást nyújtott be arról, hogy nem támogatja Verespataknak az UNESCO világörökségi listájára történő felterjesztését, amelyet még 2016-ban készített elő a Cioloș-kabinet. A pályázat visszavonásáról szóló információt Adrian Cioroianu, Románia UNESCO-nagykövete erősítette meg szerdán a G4media.ro hírportálnak. A volt külügyminiszter elmondta, a világörökségi felterjesztésről való lemondás a Viorica Dăncilă vezette kormány kulturális minisztériumától származik, a dokumentumot pedig a külügyminisztérium jutttatta el az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO). Cioroianu a G4mediának nyilatkozva sajnálatának adott hangot, hogy a román kormány előzetes közvita nélkül döntött a felterjesztés visszavonásáról, holott nemrég a Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága (ICOMOS) is támogatásáról biztosította a kezdeményezést, hogy a Fehér megyei település a világörökség részévé nyilvánítsák.

 

Újabb büntetést kapott magyargyalázásért a Bukaresti Dinamo

– maszol.ro

Ötezer lejes büntetést rótt ki kedden a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága a Bukaresti Dinamóra, mert a fővársoi csapat szurkolói a labdarúgó Liga 1 alsóházi rájátszásának utolsó fordulójában magyargyalázó rigmusokat skandáltak a Sepsi OSK elleni mérkőzésen.

 

Érdemben letárgyalta a bíróság a gyulafehérvári Batthyáneum ügyét

– MTI, Krónika, maszol.ro

Érdemben letárgyalta szerdán a Gyulafehérvári Táblabíróság a római katolikus egyház által visszakövetelt gyulafehérvári Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatása ügyét. A bírák június 20-ra halasztották az ítélethirdetést. Komáromi Attila, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyét képviselő ügyvéd az MTI-nek elmondta, a tárgyalás során a bírák meghallgatták az egyház, illetve a könyvtár, a román kulturális minisztérium és a perbe kirendelt ügyész záró következtetéseit. Míg az egyház a visszaszolgáltatás korábbi hatósági elutasítása ellen érvelt, az állam képviselői a visszaszolgáltatást elutasító határozat megerősítését kérték. Komáromi Attila elmondta: elsősorban arra hivatkozott a védőbeszédében, hogy a Batthyáneum visszaszolgáltatásáról egy máig érvényben levő törvény rendelkezik.

Erdély

 

Beszélgetés Déva frissen megválasztott magyar alpolgármesterével

– Nyugati Jelen

Kedden, szórványviszonylatban óriási megvalósításként jegyezte az RMDSZ és a helyi magyar közösség, hogy a városi tanács Pogocsán Ferdinánd Zoltánt választotta alpolgármesterré. „Megtisztelő megbízatás ez. Úgy érzem a 14 éves komoly munkának az eredménye, mert gyakran bebizonyítottuk RMDSZ-tanácsostársaimmal, hogy a szavunkat betartjuk, és mindig azt kerestük, hogy a magyar közösség, illetve Déva lakosságának a javát szolgáljuk. Ha csak egy mód volt rá, elkerültük a vitát, és igyekeztünk józanésszel gondolkodni. A dévai magyarság bízik bennünk, ezt az utóbbi helyhatósági választáson megtapasztaltuk, és ezúton is köszönjük, hiszen az akkori szavazatok nyomán sikerült megerősíteni a magyar képviseletet a városi tanácsban, most pedig a tanácsbeli kollégák, pártok részéről jött a pozitív visszajelzés, hogy 16:4 arányban támogatták a jelölésemet” – nyilatkozta Pogocsán.

 

Erdélyi történészek irreálisnak tartják a határmódosításra vonatkozó elképzelést

– Krónika

Melléfogásnak, a realitással összeegyeztethetetlennek, sőt károsnak tartják erdélyi történészek magyarországi kollégájuk, Raffay Ernő határrevízióra vonatkozó kijelentéseit. Novák Csaba Zoltán marosvásárhelyi és Murádin János Kristóf kolozsvári történész jelen pillanatban nem lát esélyt olyan történelmi konstellációra, amely lehetővé tenné a határmódosítást. Utóbbi arra is rámutatott: a magyarországi történészek egy része nem érti meg, hogy a románság, illetve egy magyar–román megállapodás nélkül nem rendezhető az Erdély-kérdés.

 

Tankönyvek nélkül ér véget a tanév

– Krónika

Kénytelenek voltak az egész 2017/2018-as tanévben tankönyvek nélkül boldogulni a magyar ötödik osztályosok és pedagógusaik, a kiadók ugyanis nem fordíttatták le a kisebbség nyelvére a tavaly ősszel románul rendelkezésre bocsátott kiadványaikat. Ráadásul egyelőre arra vonatkozóan sincs konkrétum, hogy a következő tanévre elkészülnek-e a fordítások.

 

Trianon és valóság

– Rostás Szabolcs – Krónika

Erdély

A Krónika vezércikke szerint „el lehet játszadozni a gondolattal, mi történne, ha egy, az ügyet felkaroló nagyhatalom támogatásával Magyarország katonailag megpróbálná visszacsatolni Erdélyt Romániától. Ennek azonban legfeljebb akkora realitása lehet, mint egy harci videójátéknak, arról nem beszélve, hogy ugyan mit kezdene Magyarország egy több mint hatmilliós román közösséggel. De a kérdést nem is érdemes tovább ragozni. Budapest ma azzal szolgálja leginkább a külhoni magyarok érdekeit, ha a jelenlegi nemzetpolitikát folytatva támogatja a határon túlra szakadt közösségek szülőföldön való megmaradását, identitásukban való megerősítését. Az egységes Kárpát-medencei magyar tér kialakításánál nem lehet jobb módszert találni arra, hogy vesszen Trianon”.

 

Felvidék

 Nagy érdeklődés mellett zajlanak a pozsonyi Magyar Kulturális Hét rendezvényei

– MTI, sonline.hu, szoljon.hu

A színes kulturális programot felvonultató, gasztronómiai fesztivállal egybekötött rendezvénysorozatot 2014-ben hozta létre Magyarország pozsonyi nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet. Nagy érdeklődés mellett zajlik a Több, mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban idei, immár ötödik évada – közölték a hétfőn kezdődött programsorozat szervezői. A színes kulturális programot felvonultató, gasztronómiai fesztivállal egybekötött rendezvénysorozatot 2014-ben hozta létre Magyarország pozsonyi nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet. A hiánypótló fesztivál mára a koronázási ünnepségek mellett a város egyik legkedveltebb nyári nyilvános rendezvényévé nőtte ki magát.

 

Lesz-e még újabb száz esztendőnk?

– Ma7.sk, Felvidék Ma

A somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet szervezésében kedden (június 5-én) egy tudományos konferenciát tartottak jeles szakemberek közreműködésével, hogy mérleget készítsenek a felvidéki magyarság pillanatnyi helyzetéről, a várható kilátásokról és a megmaradás esélyeiről. Mindezt abból az alkalomból, hogy száz esztendeje került a Dunától és az Ipolytól északra élő magyarság kisebbségi sorba és lett előbb csehszlovákiai majd szlovákiai magyar. A „Helyünk Európában – Kihívások, stratégiák” cím jelzi ugyan az előadások számára kijelölt vizsgálati terepet, de a laikus érdeklődő számára igazából csak azok meghallgatása után vált egyértelművé, hogy itt bizony nem sok keresnivalója lehet az optimizmusnak, a tények és az azokból levonható tanulságok kevés teret kínálnak az örvendezésre.

 

Jó szóval oktasd, játszani is engedd: népi gyermeknap Tallóson

– Ma7.sk

Kézműves mesterségek bemutatója, hagyományos játékok és néptánc jegyében ünnepelték a gyermeknapot a Tallósi Alapiskolában. Bebizonyosodott, hogy a kisgyermeknek nincs szüksége drága játékra az örömhöz, elég a természet adta eszközökhöz, a kreativitáshoz nyúlni, és menten egy boldog emberpalántát nevelhetünk. Rendkívül színes programokkal készültek a szervező pedagógusok gyermeknap alkalmából a Tallósi Alapiskola növendékeinek június első hetében. Az alsó tagozatosokhoz ellátogattak a jól ismert mátyusföldi kosárfonók Szomolai Adrianna és Szomolai László.

Felvidék

 

Csallóköz szívében is megemlékeztek a Trianoni tragédiáról

– Ma7.sk

Trianon gyásznapján, június 4-én a dunaszerdahelyi Trianon emlékfánál tartott gyertyagyújtással egybekötött megemlékezést a Pázmanuem Társulás és a Magyar Megmaradásért Polgári Társulás a békediktátum 98. évfordulója alkalmából. Dunaszerdahely város emléknapja is egyben a Nemzeti Összetartozás Napja. Karaffa Attila városi képviselő, Pázmaneum Társulás ügyvezető elnöke köszöntötte a jelenlevőket, köztük a Határtalanul program keretében Dunaszerdahelyre érkezett tatai szakgimnázium diákjait és tanárait. A gyásznap kapcsán elmondta, hogy az emlékezés kötelessége minden magyarnak, de nem szabad a múltba temetkezni. A jövőt kell építeni és mindenkit tettre ösztönzött ott, ahová a jó Isten állította.

 

A Nemzeti Összetartozás Napja két ország egy városában

– Körkép

A Duna jobb- és baloldalán elterülő Komárom két félvárosa már évek óta együtt szervezi június 4-én, a gyászos trianoni emléknapon a Nemzeti Összetartozás Napját. Az ünnepi megemlékezés istentisztelettel kezdődött az észak-komáromi református templomban, igét hirdetett Fazekas László püspök. Beszédét Pál apostol 13. levelére építette, melyben különös hangsúlyt kap a szeretet.  A lelkész az igéből kiindulva a gyermekvállalásra ösztönözte a magyar családokat, miáltal nemzetünk is erősödne. Következő gondolatsorában Kölcseyt idézte, Hass, alkoss, gyarapíts és a haza fényre derül! – az idézet a magyarság békés felemelkedésének reményét vetítette elő. A templomi szertartás nemzeti imádságunk, a Himnusz eléneklésével vált teljessé.

 

Vajdaság

 

VMDK: Hátralépés a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása

- Pannon RTV

A VMDK szerint a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása nem felel meg a délvidéki magyarság igényeinek. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége azt írja, kielemezte a jogszabály javaslatát, és azt diszkriminatívnak és komoly hátralépésnek tartja. A VMDK szerint többek között nem biztosítja a kulturális autonómiát és a nemzeti tanács közjogi illetékességét és csökkenti a szerzett jogokat. Pásztor Bálint, a VMSZ-DCSP frakcióvezetője a Pannon RTV-nek korábban azt mondta, elégedettek a törvény módosítása terén elért eredményekkel, az eredeti, tavaly ősszel megfogalmazott első javaslathoz képest.

Vajdaság

 

Megtartották a IV. Vifó Ifjúsági Konferenciát

– Vajdaság MA

Kárpátalja

Vajdasági fiatalok meséltek életükről, munkájukról, hobbijukról a IV. Vifó Ifjúsági Konferencián (VIK), amelyet egy éve indított útjára a szabadkai VIFÓ ifjúsági szervezet. A konferencia célja, hogy az itt élő tehetségek kötetlenül, interaktív előadások formájában motiválják a többi fiatalt – mondják a szervezők. Akár pozitív, akár negatív történettel lépnek a fiatalok a pódiumra, hatással vannak a hallgatóságra – nyilatkozta Német Tamara, a VIFÓ sajtóreferense a Kosztolányi Dezső Színházban megrendezett találkozón. Olyan előadók kapnak meghívást az évente többször is megrendezésre kerülő konferenciasorozatra, akik mondanivalójukkal ösztönzik a környezetüket – tette hozzá.

 

 Kárpátalja

Egyeztetés a kárpátaljai magyarokkal

– Figyelő

Az ukrán oktatási tárca és a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek képviselőinek június 5-re tervezett találkozóját Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint ukrán kollégája, Pavlo Klimkin múlt heti New York-i megbeszélésétt követően jelentették be. Ezzel elkezdődtek az érdemi egyeztetések a minisztérium és a KMKSZ, valamint a KMPSZ között.

(A cikk teljes terjedelmében a Figyelő 2018. június 7-i számában olvasható)

 

Munkácsi Magyarok Találkozója

– Kárpátalja

Kilenc éve annak, hogy június első vasárnapján találkoznak a Munkácson élő és onnan elszármazott magyarok a Latorca-parti város magyar középiskolájának udvarán. A Munkácsi Magyarok Találkozóját önerőből és támogatásokból szervezi meg évről évre a város magyar közössége, és mindaddig, de csak addig szeretnék megszervezni, amíg erre képes lesz ez a közösség – hangsúlyozta idén is Popovics Pál, a rendezvény főszervezője, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség elnöke.

 

A jövőre kell összpontosítani

– Kárpátalja

A nemzeti összetartozás napja alkalmából a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi megemlékezésére idén ismét az ungvári járási Szürtében került sor. Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a helyi református templomban. Héder János, a Kárpátaljai Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője prédikációjában kiemelte: nehéz, amikor megéljük a gyengeségünket, a szétszórtságunkat, elszakítottságunkat. A különböző településekről érkezettek egy szívvel fohászkodtak, hogy Isten adjon nekünk jövőt, tanítson meg minket bölcsességre, tegye áldottá kezünknek munkáját, hogy ott maradva, ahová Isten teremtett bennünket, mint egy jó fa, bő termést adjunk.

 

Trianon – a mi babiloni fogságunk

– Kárpátalja

A Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (BKÉSZ) a Pásztor Ferenc Közösségi Ház nagytermében koncerttel méltatta nemzeti összetartozásunk napját, méltóképpen felidézve a nemzetünket ért legnagyobb igazságtalanságot, melynek fájó következményeit máig érezhetjük. Az ünnepség résztvevőit, közöttük a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnökségét Jakab Eleonóra, a Beregszászi KÉSZ elnöke köszöntötte.

 

Jogunk van az emlékezéshez”

– Kárpátalja

1920. június 4-én a Párizs melletti Versailles-ban, a Nagy-Trianon-palotában írták alá a trianoni békediktátumot. Az igazságtalan diktátum a magyar nemzet történetének máig legnagyobb tragédiája. 2010-ben a Magyar Országgyűlés nagy többséggel a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította június 4-ét, az ezt kimondó törvény napra pontosan 90 évvel a diktátum aláírása után lépett hatályba. Az esemény 98. évfordulóján a nagypaládi református templomban emlékezett a KMKSZ helyi alapszervezete a Nagypaládi Móricz Zsigmond Középiskolával és a helyi református egyházközséggel közösen.

 

A tehetség és a tudás jövőt teremt

– Kárpátalja

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) közös szervezésében június 2-án immáron hetedik alkalommal tartották meg a tehetséges fiatalok gáláját a Rákóczi-főiskolán. Az eseményen a tantárgyi és művészeti vetélkedők, pályázatok győzteseit különböző elismerésekben, jutalmakban részesítették.

 

Magyar néptáncválogatott Ungváron

– Kárpátalja

Muravidék

Hétfőn, június 4-én este különleges eseményre került sor Ungváron a megyei filharmónia nagytermében. A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület (KNE) szervezésében a nemzeti összetartozás napja alkalmából a magyar néptáncélet kilenc kiemelkedő alakja adott felejthetetlen műsort. Molnár Eleonóra, a KNE elnöke köszöntötte a vendégeket és az egybegyűlteket, majd elmondta, hogy az egyesület az elmúlt 6 évben minden évben egy népzenei produkciót hozott a kárpátaljaiaknak. Az idén sem volt ez másképp.

 

A lendvai tanulók ismét a döntőbe kerültek

– nepujsag.net

A Karosi Turul Hagyományőrző Íjászegyesület a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásával a Mátyás király-emlékév keretében Kárpát-medencei Corvin Mátyás tanulmányi és rajzversenyt hirdetett meg. A verseny résztvevőinek Mátyás király életét és a róla szóló legendákat, a reneszánsz és a virágzó 15. századi magyar királyság történelmét kellett ismerniük. Hét helyszínen szervezték meg az elődöntőket: Nagyszelmencen, Bácsfeketehegyen, Munkácson, Székelyudvarhelyen, Szilágysomlyón, Dunaszerdahelyen és Eszéken.

 

Muravidék

 

Anyaországi tanulmányi kiránduláson

– nepujsag.net

Őrvidék

Május 25-én és 26-án került sor a Magyarországi terepmunka című továbbképzés-sorozat kilencedik részére. A továbbképzés célja egy kiválasztott anyaországi régió irodalmi, történelmi nevezetességeinek, valamint földrajzi sajátosságainak a megismerése. A továbbképzést a Szlovén Köztársaság Oktatási Intézete szervezi meg kétévente a Muravidéki Pedagógusok Egyesülete segítségével – anyaországi támogatással.

 

Liszt Fesztivál közönségkedvencekkel

– volksgruppen.orf.at

Pénteken, június 8.-án kezdődik meg a doborjáni/Raiding Liszt Fesztivál nyári ciklusa, mely a közönségkedvencek jegyében telik: hat koncert vár a zenerajongókra, több koncertre már elkeltek a jegyek, hiszen nagy közönségkedvencek lépnek fel ezúttal a Liszt Központban, így a felsőpulyai születésű Elisabeth Kulman is.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog