Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 05. 17.

Szijjártó Péter ismét az Európa Tanács főtitkárához fordult a kárpátaljai magyarok ügyében

– MTI, hirado.hu, 888.hu, Magyar Idők, Lokál, karpatalja.ma 

Szijjártó Péter miniszter ismét az Európa Tanács főtitkárához fordult a kárpátaljai magyarok ügyében - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán az MTI-vel. Mint írták, Szijjártó Péter levelében tájékoztatta az Európa Tanács főtitkárát arról, hogy bár a Velencei Bizottság javaslatai az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban már fél éve ismertek, az ukrán parlament és kormány nem hajtotta végre azokat. A magyar kisebbség anyanyelven történő tanulását súlyosan korlátozó törvény felfüggesztéséről mostanáig nem döntött az ukrán parlament, és az ukrán vezetők máig nem kezdték meg a tárgyalásokat a magyar kisebbség vezetőivel az oktatási törvényről.

 

 

Az ukrán elnök visszavonta az állampolgársági törvény Magyarország által bírált módosítási javaslatát

– MTI, Kárpátalja, Magyar Idők, ma.hu, 168óra, karpatalja.ma

Petro Porosenko ukrán elnök visszavonta azt a törvénymódosítási javaslatát, amelynek értelmében egyebek mellett megfosztanák ukrán állampolgárságuktól azokat a kettős állampolgárokat, akik részt vesznek más országok választásain, illetve külföldi útlevelet használnak ki-, illetve beutazáskor az országhatáron - jelentette szerdán az UNIAN ukrán hírügynökség. A kijevi parlament honlapján is regisztrálta az állampolgárságról szóló törvényt módosító javaslat visszavonását. Az államfő által 8297-es számon április 19-én beterjesztett javaslat alatt május 16-i keltezéssel az szerepel, hogy az előterjesztést visszavonták. A Magyarország által többször is bírált indítványt elsősorban a Moszkva által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten élőkre szabták, de ugyanúgy vonatkozott volna az ország minden állampolgárára, így a kárpátaljai magyarokra is.

 

Anyaországiak és erdélyiek együtt dolgoznak Marossárpatak megszépítésén

– szekelyhon.ro

Megszépíteni egy-egy külhoni települést a helyi közösség bevonásával – ez a célja a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának és a Hello Wood alkotócsoport munkatársainak, akik szerdán Marossárpatakon barkácsolnak, csütörtökön pedig már Krasznán dolgoznak. Teszik mindezt a 2018-as esztendőre meghirdetett Külhoni magyar családok éve nevű program keretében. Korábban a felvidéki Búcson, majd a kárpátaljai Ráton dolgoztak a közösségszépítők.

Vizi E. Szilveszter: Európa sikerének titka a sokszínűség

– MTI, Webrádió, Magyar Idők, Propeller

Európa sikerének titka a sokszínűség, és ezt meg kell őrizni - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter akadémikus, a Magyarország Barátai Alapítvány kuratóriumának elnöke szerdán Berlinben az alapítvány Magyarország Európában - Európa Magyarországon című rendezvényén. A kuratóriumi elnök a közmédiának adott nyilatkozatában aláhúzta, hogy Magyarországnak Németországban is nagyon sok barátja van, és ez a barátság régi keletű. Sokat erősödött például a 18. században, a német betelepítések idején, amikor a "szegény Németországból sokan jöttek el a virágzó Magyarországra". Hozzátette, hogy a jelenkorban mutatkozó nézeteltéréseket egész biztosan sikerül elsimítani a kultúrára építve, "hiszen a kultúra mindenki nyelve".

 

Erdély

 

Pál József Csabát nevezték ki a Temesvári római katolikus egyházmegye püspökévé

– MTI, Krónika, transindex.ro, maszol.ro, Nyugati Jelen, Bihari Napló, szekelyhon.ro

Ferenc pápa a székelyföldi származású Pál József Csaba kanonokot és főesperest nevezte ki temesvári megyéspüspöknek – közölte szerdán a temesvári egyházmegye. A Temesvári egyházmegyét 1999 óta Martin Roos püspök vezeti, aki tavaly életkorára hivatkozva kérte felmentését. A csaknem 109 ezer hívet számláló soknemzetiségű egyházmegyében 74 parókia működik. A hívek 44,1 százaléka magyar, 27,1 százaléka román, 10,9 százaléka német, 4,8 százaléka horvát, 4,4 százaléka bolgár, 2,2 százaléka szlovák, 2,6 százaléka roma és 1,8 százaléka cseh nemzetiségűnek vallotta magát.

 

Több lehetőségük nyílhat a román hatóságoknak nemzetbiztonsági veszélyforrásként tekinteni a magyarokra?

– Krónika, maszol.ro, Nyugati Jelen, Bihari Napló

A terrorizmus fogalmának kibővítéséről fogadott el szerdán törvénymódosítást nagy szavazattöbbséggel a bukaresti képviselőház, az RMDSZ frakciója a jogszabály ellen szavazott. A szövetség szerint a hatóságok nem tekinthetnek nemzetbiztonsági veszélyforrásként az erdélyi magyarságra. Márton Árpád frakcióvezető-helyettes szerint az RMDSZ is támogatja a terrorizmus elleni harcot, de attól tart, hogy a terrorizmus fogalmának pontatlan meghatározása visszaélésekre ad lehetőséget, amit a magyar közösség ellen fognak fordítani a román hatóságok. A Kovászna megyei parlamenti képviselő felhívta a figyelmet, hogy a hatóságok nem tekinthetnek nemzetbiztonsági veszélyforrásként az erdélyi magyarságra, és nem kezelhetik a kisebbségi törekvéseket rizikófaktorként.

 

 

Erdély

Pénzbüntetés a Sepsi OSK-nak és a Dinamónak a magyarzászló-lopással és könnygázzal „tarkított” meccs miatt

– Krónika, maszol.ro

A Román Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága szerdán a szervező Sepsi OSK-ra 10 ezer, a Bukaresti Dinamóra pedig 15 ezer lejes pénzbírságot szabott ki a két csapat egymás elleni, április 30-án Sepsiszentgyörgyön rendezett bajnoki mérkőzésén tapasztalt szurkolói rendbontások miatt. Mint ismeretes, a háromszékiek 2-0-s sikerével végződő találkozón egy vendégdrukker ellopott egy magyar zászlót a hazaiak táborából, majd beszaladt vele a játéktérre. Ezt követően a bukaresti ultrák átszakították a kerítést, a rendfenntartóknak könnygázt kellett bevetniük.

 

Közigazgatási törvénykönyv: jövő héten vitatják meg az RMDSZ közel száz módosítását

– maszol.ro, transindex.ro, Nyugati Jelen

Pontot tett szerdán a parlamenti különbizottság a közigazgatási törvénykönyvtervezet módosítása általános vitájának végére. A bizottság jövő héttől tárgyalja a beérkezett módosító javaslatokat, köztük az RMDSZ által benyújtott 95 módosítást is. A törvénycsomag-tervezet végleges formája várhatóan három héten belül kerül a szenátus plenáris ülése elé, ahol az is tét, hogy az RMDSZ kifogásait figyelembe véve csökken-e a prefektusok hatásköre.

 

Ezt tanácsolják a csendőrök a csíksomlyói búcsú résztvevőinek

– maszol.ro, szekelyhon.ro

Több mint 250 Hargita és Maros megyei csendőr biztosítja a közrendet rendőrökkel és tűzoltókkal együtt a pünkösdi csíksomlyói búcsú idején szombaton. A marosvásárhelyi csendőrség közleményéből kiderül: a csendőrök a zarándokok által használt útvonalakon is jelen lesznek, de a búcsú helyszínén is figyelnek majd az emberek biztonságára – tájékoztat az Agerpres.

 

Székelyföldön is bűncselekményre kényszeríti a kormány az iskolákat

– maszol.ro

Bűncselekményre kényszeríti a kormány az iskolákat azzal, hogy nem hagy jóvá annyi pénzt az oktatási intézményeknek, amelyből teljes mértékben fedezni lehetne a megemelt béreket - erősítette meg a maszol.ro megkeresésére a Hargita megyei tanfelügyelőség. A csíkdánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskola igazgatója, Kajtár Csaba elmondta, tisztában van azzal, hogy az iskola bármelyik alkalmazottja perbe foghatja az intézményt, amiért nem utalják át időben a társadalombiztosítási hozzájárulásokat.

 

 

 

Beemelik az RMDSZ családon belüli erőszak megfékezésére kidolgozott törvénytervezetét a kormány jogszabály-kezdeményezésébe

– transindex.ro, Krónika

A képviselőház szakbizottságai úgy döntöttek, beemelik az RMDSZ családon belüli erőszak megfékezésére kidolgozott törvénytervezetét a kormány jogszabály-kezdeményezésébe „Bebizonyosodott, hogy az RMDSZ által kidolgozott, és tavaly júniusban elsőként iktatott, a nők elleni és a családon belüli erőszak megfékezését célzó törvénytervezet hiánypótló volt, hiszen a képviselőház szakbizottságainak mai ülésén tervezetünk előírásait majdnem teljes egészében beemelték a kormány által előkészített jogszabály-kezdeményezésbe. Egy olyan folyamatot indított el az RMDSZ Nőszervezete az elmúlt években, amely megkerülhetetlenné tette ezt a témát törvényhozók és a pártok számára. A parlamentnek sürgősen tovább kell lépnie, a lehető legjobb, és az áldozatok számára a leghatékonyabb törvényes keretet mielőbb meg kell szavaznia” – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei képviselője.

 

Javában zajlanak az előkészületek a pünkösdi búcsúra Csíkszeredában és a csíksomlyói kegyhelyen

– szekelyhon.ro

Készül a csíksomlyói pünkösdi búcsúra érkező zarándokok fogadására Csíkszereda városa és a csíksomlyói ferences szerzetesrend. A hétvégi ünnepet megelőzően különböző városszépítő munkálatot végeznek, ugyanakkor azon is dolgoznak, hogy a csíksomlyói kegytemplomot és környékét is előkészítsék a búcsúra.

 

Meghiúsult Floreáék terve, mégsem Sorin Lazăr lesz az új Maros megyei prefektus

– szekelyhon.ro, Krónika

Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetője, és egyben a szenátus elnöke nem adott zöld jelzést a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) kilépett marosvásárhelyi csoport azon tervéhez, hogy az ALDE-hez való csatlakozásukkal saját emberüket emeljék a prefektusi tisztségbe – értesült a Vásárhelyi Hírlap. Ez azt jelenti, hogy mégsem Sorin Lazăr lesz az új Maros megyei prefektus.

 

Elhunyt Bréda Ferenc erdélyi esszéíró, költő, irodalomtörténész és műfordító

– MTI, origo.hu, Krónika, maszol.ro

Hosszas betegség után, 62 évesen meghalt szerdán Bréda Ferenc erdélyi esszéíró, költő, irodalomtörténész és műfordító – közölte szerdán a Kolozsvári Rádió. Számos könyve jelent meg magyarul, de franciául és románul is publikált, ez utóbbi két nyelvből fordított is. Bréda januárban kapta meg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által alapított Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjat.

 

Visszafoglalják a Bethlen utcát

 – Krónika

Tíz évvel a visszaszolgáltatás után ténylegesen birtokba veheti az Erdélyi Református Egyházkerület a nagyenyedi Bethlen utca tanári lakásait. A Bethlen Gábor Kollégium szomszédságában található ingatlanok kiürítésével évtizedek óta tartó áldatlan helyzet oldódik meg. A püspökség az ott élő szegény családok helyzetének rendezésében is segített az önkormányzatnak.

 

Megmenthető-e a marosvásárhelyi magyar orvosképzés?

2018. május 17. – Kincses Előd – Figyelő

Áprilisban úgy döntött a dominánsan román vezetőségű Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE), hogy egyesül a városban 28 éve létrehozott román tannyelvű Petru Maior Egyetemmel. A fúzió az erdélyi magyar orvo- és gyógyszerészképzés teljes elsorvasztásával fenyeget.

(A cikk teljes terjedelmében a Figyelő 2018. május 17-i számában olvasható)

 

Felvidék

 

Múzeumok és galériák éjszakája szombaton Füleke

– MTI, Webrádió , bumm.sk, Felvidék Ma

A második világháború füleki eseményeit, a gésák és a szamurájok mindennapi életét is megismerhetik a látogatók a Múzeumok és galériák éjszakáján a szlovákiai Füleken szombaton; ezen a napon új díszkaput kap a vár, és megnyitják a légoltalmi óvóhelyeket is - erről sajtóközleményben tájékoztatta az MTI-t a Füleki Vármúzeum. Mint írják, a vármúzeum immár 11. alkalommal csatlakozik a Múzeumok és galériák éjszakája elnevezésű rendezvényhez. Az események sora a hagyományokhoz hűen a Városi Honismeret Múzeumban kezdődik. Délután nyitják meg a Schnelczer Zoltán fotógyűjteményéből összeállított, második világháborús tematikájú időszaki kiállítást, majd a városról készült archív felvételeket vetítik le.

 

Andrej Kiska döntése és az MKP felesleges hibája

– Körkép

Kedden végre megtudtuk, amire hónapok óta számítani lehetett: Andrej Kiska államfő, az ország jelenleg legnépszerűbb politikusa úgy döntött, nem indul újabb államfői mandátumért. Döntését családi okokkal indokolta, de elmondta azt is, hogy belefolyva  a napi politikai adok-kapokba államfőként konfrontálódott, és nem szeretné, ha az elnöki hivatal továbbvinné ezt a terhet a következő időszakra. Szerencsétlen volt a Magyar Közösség Pártja vezetésének meggondolatlan, kioktató nyilatkozata, mellyel a párt kizárólag saját koalíciós potenciálját csökkentheti. Kiska ugyanis az ellenzék egyik kulcsszereplője lesz az elkövetkező, parlamenti választásokig tartó időszakban. Az MKP és Kiska céljai pedig elvileg ugyanazok: a kormányváltás. Kritikával illetni így azt, akire a magyarok többsége szavazott, ráadásul épp most, távozásának bejelentése után az MKP vezetésének politikai tapasztalatlanságát jelzi.

 

 

"To Dá Rozum" projekt – A Diákhálózat is fontosnak tartja!

– bumm.sk

A szlovákiai oktatás valódi problémáinak feltárását szorgalmazó projekt segítésére biztatja a Diákhálózat a szlovákiai magyar diákokat. Napról napra találkozunk különböző úton-módon hosszabb-rövidebb kérdőívekkel különböző tematikákban. Ki-ki lelkiismeretesen kitölti vagy mellőzi, mert 5-10 percet nem hajlandó áldozni rohanó életéből. A To Dá Rozum (Értelmet Nyer) nevű projekt keretén belül – a kezdeményezők elmondása alapján – a „szlovákiai oktatás igazi problémáinak” felmérésére kerül sor. Mindamellett, hogy egy széleskörű kérdéshalmaz várja majd a kitöltőt, a projekt munkatársai figyelmet fordítottak arra is, hogy magyar nyelvű kérdőívet készítsenek a szlovákiai magyar diákok részére – tájékoztatta portálunkat Czáboczky Szabolcs, a Diákhálózat sajtóreferense.

 

November helyett februárban adják át a Csillag óvodát

– bumm.sk

Tavaly decemberben tették le az új református óvoda és bölcsőde alapkövét Komáromban. A Csillag névre keresztelt intézmény átadása a tervekhez képest csúszik, de ez nem befolyásolja a működést. A fenntartást állami dotációból és az egyház támogatásából biztosítják. A magyar kormány a "magyar-magyar együttműködés" jegyében indította el azt a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programot, aminek részeként a Kereskedelmi és Szolgáltatóipari Szakközépiskola egykori sportpályáján felépül a Csillag óvoda és bölcsőde. A mintegy hétezer négyzetméteres területet a komáromi református egyház vásárolta meg. Az új intézmény szeptembertől a benei óvoda alapító-fenntartói jogait veszi át.

 

Ötödször szervezték meg a Katedra Anyanyelvi Vetélkedőt

– Ma7.sk, Felvidék Ma

A dunaszerdahelyi döntővel, Pénzes István emlékére indított Katedra Anyanyelvi Vetélkedő az ötödik évfolyamát zárta kedden. A verseny a magyar nyelv játékosságára, a nyelv sokszínűségére, variabilitására kívánja felhívni a figyelmet.

 

Vajdaság

 

Magyar Arany Érdemkeresztet kapott Varga Zoltán

– Pannon RTV

Magyarország köztársasági elnöke adta a muzslyai lelkésznek, szalézi szerzetesnek az érdemkeresztet. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Varga Zoltán muzslyai lelkész, szalézi szerzetes. Az érdemkeresztet Áder János, Magyarország köztársasági elnöke adományozta a lelkésznek. Az állami kitüntetés átadására ma délután fél 3-kor kerül sor a Szabadkai Magyar Főkonzulátus dísztermében.

 

Véget ért a Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozó

– Pannon RTV

 

Tizenkét óvodai csoportba járó mintegy 250 kisgyerek vett részt a most véget ért 23. Vajdasági Magyar Óvodás Színjátszó Találkozón, Kishegyesen. A színpadi produkciókat szakmai zsűri értékelte, de helyezéseket nem osztott ki, hiszen innen mindenki csak győztesként térhetett haza. Idén a Kátai-tanyán szórakozhattak, játszhattak és ebédelhettek meg a gyerekek.

 

A Szabadegyetem fő témái a Közösségi élet, élő közösség

- Pannon RTV

Közösségi élet - élő közösség - e tematika körül mozognak idén a Vajdasági Szabadegyetem témái. A szervezők mintegy 100 résztvevő jelentkezését tudják fogadni. Idén július 3. és 8. között szervezik meg a 16. Vajdasági Szabadegyetemet. A helyszín hagyományosan a kishegyesi Kátai Tanya, sőt a két szervező csapat együttműködésének köszönhetően a résztvevők a Dombos Festre is jutányos áron látogathatnak el - számoltak be a rendező Vajdasági Ifjúsági Fórum illetékesei.

 

Kárpátalja

 

Kárpátaljai résztvevők a jubileumi MET-konferencián

– karpatalja.ma

Negyedszázada, 1993 májusában a Kaposvárhoz közeli Mosdóson alakult meg a Magyar Egészségügyi Társaság, amely kezdettől fogva a világon bárhol élő magyar nyelven beszélő egészségügyi szakemberek összefogását, a magyarság egészségi állapotának javítását tekinti elsődleges feladatának. Erre emlékeztek szombaton délelőtt Kaposváron a Kaposi Mór Oktatókórház konferenciatermében megtartott jubileumi közgyűlésen, melyen közel 200-an vettek részt Kárpát-medence minden magyarlakta régiójából.

 

Könyvfesztivál kezdődött Ungváron

– karpatalja.ma

Hetedik alkalommal nyitotta meg kapuit május 16-án a Könyv-feszt 2018 Ungváron, a Bagolyvár ősi pincéjében, a Rákóczi utcában. Idén először kétnaposra tervezik a rendezvényt – adta hírül a pmg.ua hírportál. Tíz kárpátaljai és több ukrajnai – lembergi, ternopili, csernyivci, kijevi és harkivi – kiadó várja a könyvszeretőket.

 

Ez a koncert magát a komolyzenét is népszerűsíti” - Májusi Zenei Napok Nagyszőlősön

– Kárpátalja

Zene nélkül is lehet élni, de nem érdemes” – mondta anno Kodály Zoltán, egyik legkiválóbb komponistánk, népzenekutatónk és a róla elnevezett zeneoktatási módszer kidolgozója. A KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezete és Nagyszőlősi Alapszervezete minden évben, május második vasárnapján Bartók Béla-emlékkoncerttel idézi fel, hogy XX. századi zeneművészetünk óriása éppen akkori lakhelyén, Nagyszőlősön, egy 1892. május 1-jén megrendezett jótékonysági hangversenyen lépett először a nagyközönség elé, s aratta első sikerét.

Kárpátalja 

15 produkció mérettetett meg a Szól a fülemüle döntőjében

– Kárpátalja

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány immáron negyedik alkalommal szervezte meg a Szól a fülemüle – Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutatót. A döntőbe jutott 15 produkció május 13-án mérettetett meg a Rákóczi-főiskolán. Az eseményt egy már jól megszokott kétnapos edzőtábor előzte meg, amelyen magyarországi szakemberek foglalkoztak a döntőbe jutottakkal.

 

Muravidék

 

Sikeres szereplés a hungarikumok vetélkedőjén

– Muravidéki Magyar Rádió

Az 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola tanulói részt vettek a Kárpát-medencei hungarikum vetélkedőn, ahol 600 csapat közül a 11. helyet szerezték meg. A tanulók a versenyre készített anyagot ma délelőtt bemutatták az iskolában is.

 

Horvátország

 

Öt kérdés a nemzetiségi képviselőjelölteknek

– nepujsag.net

A június 3-i előrehozott szlovéniai országgyűlési választásokon a magyar nemzetiségi képviselői tisztségért két jelölt, Horváth Ferenc és Sobočan Gabriela indul. Mindkét jelöltnek öt kérdést tettünk fel aktuális nemzetiségi témákban. A válaszokat a szavazólapokon kisorsolt sorrend szerint közöljük.

Göncz a kormányfőhöz fordult, erre készülnek a nemzetiségi elnökök is

– nepujsag.net

A múlt héten Göncz László nemzetiségi parlamenti képviselő a lemondásban lévő Miro Cerar kormányfőhöz, illetve Liljana Kozlovič kormányfőtitkárhoz írt levelet, amelyben kifejezi mély aggodalmát, mert a kormány még nem fogadta el a rendeletet a kétnyelvű községek és a községi magyar önkormányzatok finanszírozásáról. Hasonló lépésre készülnek a községi önkormányzatok elnökei is.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog