Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 05. 16.

Szijjártó: a határon túl élő magyarok képviselete továbbra is a külpolitika fontos feladata marad

– MTI, Magyar Idők, Lokál, Pannon RTV, Felvidék.ma, Kárpátalja.ma

A határon túl élő magyar nemzeti közösségek érdekképviselete továbbra is a külpolitika egyik legfontosabb feladata marad, ahogyan eddig is az volt - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium élére jelölt miniszter az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén kedden, kinevezése előtti meghallgatásán. Szijjártó Péter elmondta, a nemzeti egység megléte olyan erőforrás, amelyet nehéz lenne mással helyettesíteni. Úgy vélekedett, hogy kevés ügyben alakult ki pártokon átívelő nemzeti konszenzus az elmúlt években. Amelyekben mégis, azokat leginkább a nemzeti összetartozás bizottságának hatásköréhez lehetett kötni. Hangsúlyozta, minden nemzetközi nyomástól függetlenül kizárólag a magyar érdeket lesznek hajlandóak figyelembe venni.

 

 

Potápi: a Kőrösi Csoma Sándor-program a nemzetpolitika zászlóshajója 

– MTI, hirado.hu, fidesz.hu, Magyar Idők, Propeller, Szóljon.hu, beol.hu, teol.hu, heol.hu, Ma7.sk

Potápi Árpád János a program keretében a déli féltekére utazó ösztöndíjasokat köszöntve úgy fogalmazott: 2010-ben radikális kormányváltás történt, és ezzel párhuzamosan radikális váltás következett be a nemzetpolitikában is. A diaszpóra felkarolását célzó Kőrösi Csoma Sándor-programot 2013-ban indították el, és azt ma már méltán nevezik a nemzetpolitika zászlóshajójának – hangsúlyozta. A program célja – a szórványmagyarságot támogató Petőfi Sándor-programhoz hasonlóan – megőrizni a magyar közösségek identitását, megerősíteni a magyar nyelvet, átadni azt a kultúrkincset, amelyet a magyarság jelent.

 

Grezsa István humanitárius segélyt adott át Kárpátalján

– MTI, Magyar Idők, Magyar Hírlap, Webrádió

Több mint harminchatezer adagból álló oltóanyag-szállítmányt adott át a magyar kormány humanitárius segélyeként 180 millió forintot meghaladó értékben Grezsa István kormánybiztos az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének kedden Csapon. A vakcinaszállítmány átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa hangsúlyozta, a 21,5 ezer dózis ötkomponensű és 15 ezer dózis háromkomponensű oltóanyagból álló szállítmány egy éven belül a harmadik, amellyel a magyar kormány az ukrán egészségügyet támogatja Kárpátalján.

 

Szili Katalin pályaívét megrajzoló kötetet mutattak be Budapesten

– MTI, Magyar Hírlap, HVG.hu, Magyar Idők

Szili Katalinnak, az Országgyűlés egykori elnökének, jelenlegi miniszterelnöki megbízottnak a pályaívét megrajzoló kötetet mutattak be kedden Budapesten, a Terror Háza Múzeumban. A Mindig a haza című, Szili Katalin pályaíve alcímű könyv szerzője Galló Béla politológus. Szili Katalin a könyvbemutatón a szerzővel beszélgetve hangsúlyozta: élete során a legtöbb vitája azokkal volt, akik nem népben, nemzetben gondolkodtak, és a neoliberális gondolkodás mentén ugyan mindennek ismerték az árát, ám semminek nem ismerték az értékét.

 

Magyarország

 

Tízezreket ért el 2013 óta a Kőrösi Csoma-program

– Borsodi Attila – Magyar Idők

Több tízezer diaszpórában élő magyart sikerült elérni 2013 óta a Kőrösi Csoma Sándor-programban, amelyben jelenleg több mint 150 szervezet – köztük 18 cserkészcsapat és 20 egyházi közösség – vesz részt – jelentette ki tegnap lapunknak a nemzetpolitikai államtitkár azzal kapcsolatban, hogy harminc ösztöndíjas indult útnak a déli féltekére. Potápi Árpád János emlékeztetett arra: a program célja a diaszpóra magyarságának megszólítása és megerősítése, segítségnyújtás a külhoni magyarság közösségi és kulturális életének szervezésében, valamint a kapcsolatok erősítése az anyaország és a diaszpóra magyarsága között.

(A cikk teljes terjedelmében a Magyar Idők 2018. május 15-i számában olvasható)

 

 

Erdély

 

Különleges élményt ígér a Magyar Rádió Gyermekkórusának első erdélyi turnéja

– Krónika

Első ízben látogat Erdélybe a Magyar Rádió Gyermekkórusa, amely május 17–21. között fellép Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Zilahon. A Bartók-Pásztory és Príma díjas együttes hosszú évek óta a magyar és külföldi zeneélet megbecsült és elismert gyermekkara. Rendszeres résztvevője magyarországi és európai zenei fesztiváloknak és más zenei eseményeknek, számos rádió- és televízió-felvételt készített az anyaországban és külföldön egyaránt. Európa csaknem valamennyi országába kaptak már koncertmeghívást, turnéztak az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban, jártak Dél-Koreában és Tajvanon is. Az erdélyi turné május 17-én, csütörtökön kezdődik a nagyváradi Újvárosi református templomban 18 órától. Kolozsváron 2018. május 19-én, szombaton 18.30 órától koncerteznek a Farkas utcai református templomban.

 

Megkövette Dávid Gyulát a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem vezetősége

– Krónika

Mindig megkerestek a különböző feladatok, szívesen vállaltam bármit, amiről úgy éreztem, hogy hasznossá válik” - jelentette ki Dávid Gyula. Az irodalomtörténésznek, 1956-os politikai elítéltnek tiszteletbeli professzori címet adományozott a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és egyben megkövette egykori tanárát. Az egyetem ezáltal „vissza is fogadta falai közé” az 1956-os politikai elítéltet, akit koholt vádak alapján száműztek és hét év börtönre ítéltek. „Az igazi, nyilvános bocsánatkérés soha nem történt meg, ezért az intézmény nevében megkövetem Dávid Gyulát” - jelentette ki T. Szabó Levente, az egyetem Bölcsészettudományi Karának tudományos ügyekért felelős dékánhelyettese.

 

Az „András bácsi” tulajdonosa nem érti a székelyek ellenséges viszonyulását

– maszol.ro

Jóérzés kérdése, hogy ki milyen nyelven beszél, főleg abban az esetben, ha idegen nyelveket ismer, ezért Andrei Cătălin üzlettulajdonos nem érti, hogy a – megítélése szerint – románul egyébként is kitűnően beszélő csíkszeredai nő miért tette szóvá Facebookon, hogy a Petőfi utcában található András bácsi finom falatai nevű perecesnél ottjártakor nem tudták kiszolgálni magyarul.

 

A magyarság sikerét látják az eredményben

– Bihari Napló

A nagyváradi önkormányzat által meghirdetett participatív költségvetés legjobb tíz projektje közé bekerült két RMDSZ-es támogatású elképzelésről volt sajtótájékoztató.

 

Fellebbez a Néppárt az iskola-összevonás ügyében

– szekelyhon.ro, Krónika

Megkapták a bírósági indoklást a háromszéki Néppártnál arra vonatkozóan, hogy miért utasították el a sepsiszentgyörgyi Kós Károly Szakközépiskola önállóságának megszűnéséről szóló tanácshatározatok érvénytelenítését, ennek ismeretében pedig megfellebbezik az alapfokú döntést – mondta el keddi sajtótájékoztatóján Bálint József, az Erdélyi Magyar Néppárt Kovászna megyei elnöke.

 

Nyolcszáz zarándokot hoz a Boldogasszony Zarándokvonat

– szekelyhon.ro

Több, mint nyolcszáz zarándokot hozva, idén is befut a gyergyószentmiklósi állomásra a magyarországi Misszió Tours által szervezett Boldogasszony Zarándokvonat. Ahogy a korábbi hat alkalommal, most is ünnepélyes fogadtatásban részesülnek utasai.

 

Románia egyelőre nem számol a Budapestet Kolozsvárral összekötő TGV megépítésével

– Krónika

Nem tekinti prioritásnak a román fél a Budapestet Kolozsvárral, továbbá Bukaresttel összekötő gyorsvasút megépítésének a magyar kormány által szorgalmazott tervét. Ez a következtetés vonható le a román vasúti társaságnak (CFR) a Krónika kérdéseire adott válaszaiból, amelyekből kiderül, az állami vállalat a kincses város és Nagyvárad, valamint Biharpüspöki között húzódó pálya korszerűsítését és villamosítását valósítaná meg három éven belül. Márpedig nehezen hihető, hogy az állami vagy uniós költségvetésből mindkét projektre futja majd.

 

Holnap indulnak a zarándokvonatok

– Krónika

Idén is több száz hívő érkezik Erdélybe a Csíksomlyó felé tartó zarándokvonatokkal. A Boldogasszony zarándokvonattal érkezőket a hagyomány szerint több erdélyi településen is köszönteni fogják holnap. A Kárpáteurópa utazási iroda zarándokvonatai közül a csíksomlyó expressz péntek hajnalban a budapesti Keleti pályaudvarról a székely gyorssal együtt, egy 16 kocsiból álló szerelvényként indul tovább Erdélybe.

 

Cölöpök, amikbe kapaszkodni lehet

– Szencz Dóra – Demokrata

Hét évvel ezelőtt indult el az első Boldogasszony zarándokvonat a pünkösdi csíksomlyói búcsúba. Azóta több ezren jutottak el ilyen módon az összmagyarság székelyföldi ünnepségére. A május 17-i indulás előtt Budai László főszervezővel, a Misszió Tours ügyvezető igazagtójával az úti élmények mellett a zarándokvonatok jelentőségéről, a román hatóságok hozzáállásáról és a hívek felelősségéről beszélgettünk.

(A cikk teljes terjedelmében a Demokrata 2018. május 16-i számában olvasható)

 

Felvidék

 

Erasmus+ projektben vesz részt a losonci Kármán József Óvoda

– Ma7.sk

Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program” címen Erasmus+ projektben vesz részt a losonci Kármán József Óvoda. A program célja a multikulturalitás, az együttműködő országok kultúrájának, hagyományainak megismerése, a környezettudatos szemlélet kialakítása, valamint az egészséges öntudatfejlesztés. Öt ország magyar óvópedagógusai érkeztek Losoncra, hogy tapasztalatot cseréljenek, erősítsék a nemzetközi kapcsolatokat, megismerjék egymás kultúráját, nevelési módszereit.

 

Nyitra megyei ülés: 83 ezer euró költhető a Jókai Színház felújítására

– Ma7.sk

Május 14-én ismét ülésezett a Nyitra Megyei Önkormányzat. A déli, magyarlakta térséget érintő pozitív döntésekről Farkas Ivánt, a Magyar Közösség Pártja megyei frakcióvezetőjét kérdeztük. „A megyei képviselő-testület elfogadta Nyitra megye 2017-es évre vonatkozó zárszámadását, s jó hír, hogy a korábbi évekhez hasonlóan ismét 12,8 millió eurós többlettel zárult az éves gazdálkodás. Ezen összegből egy három évvel ezelőtti határozatunk értelmében további utak felújítása és szociális, illetve egészségügyi intézmények korszerűsítése is lehetővé válik“ – tudatta a ma7-tel Farkas Iván.

 

Kocur (MKP): „A közélet ne a belharcoktól legyen hangos, hanem attól, hogy mit tett a városért a helyi szervezet“

– Felvidék Ma

A március végével újjáalakult komáromi szervezet mintegy 180 régi tagját értesítették levélben az új szervezet megalakulásáról. Aki szeretett volna belépni az újjáalakult szervezetbe, április végéig megtehette. Május 14-én este tartotta meg első taggyűlését a Magyar Közösség Pártja komáromi helyi szervezete, melynek elnökét, az MKP pártigazgatóját, Kocur Lászlót kértük, értékelje a tegnap esti eseményeket. Mint mondta, az alapszabály által előírt formai követelményeket minden szempontból teljesítő taggyűlés volt a tegnapi, melyen ismertette a tagsági viszonyok alakulását, és egy rövid beszámolót is tartott az eddigi történésekről. Az új helyi szervezetnek jelenleg 37 tagja van, elnöke Kocur László, alelnökei Nagy György és Bauer Ildikó maradtak. Az új szervezet elnökségi tagjai továbbá Hutter Mária, az MKP járási titkára és Valacsai Ferenc, gyermekorvos is, akikkel az elnök a formális üléseket leszámítva ugyancsak folyamatos kapcsolatban volt az elmúlt hónapokban.

 

MKP: Nyitra megyében folytatódik a megyei utak burkolat-felújítása

– Körkép

Nyitra megye képviselőtestülete elfogadta a közutak felújításának 2018-as tervezetét – áll az MKP közleményében. Eszerint idén 6,2 millió eurót szán a megyei önkormányzat 19 útszakasz modernizációjára: „A Komáromi járásban 6, az Érsekújvári járásban 4, a Lévai járásban 6, a Vágsellyei járásban pedig 3 útszakaszt látunk el új burkolattal.” A testület Csenger Tibor (MKP) megyei alelnök javaslatára 83 ezer eurós támogatást szavazott meg a komáromi Jókai Színház épületfelújítására. Farkas Iván (MKP) megyei képviselő a közleményben hangsúlyozta, hogy a Most-Híd megyei alelnöke nem szavazta meg.

 

A Most-Híd újabb botránya. Olyan ingatlanközvetítőtől vásárolt 1 millió euróért egy 63 éves kompot, amelyiknek semmi köze a kompokhoz

– Körkép

A vízgazdászok újabb kompos botrányba keveredtek. Olyan ingatlanközvetítő irodától vásároltak egymillió euró értékben hajót, amelynek semmi köze nincs a kompokhoz. A vállalat egykori tulajdonosa csalásról beszél. Mindeközben még az a Ponton City vállalat is jót bezsebel az államon, amelyik a smeres emberekkel való összeköttetéséről, valamint az első botrányáról ismert.

 

Együttműködés Vajdaság és Isztria között

- Pannon RTV

A mezőgazdaság, az oktatás és az egészségügy terén is konkrét együttműködés valósulhat meg a közeljövőben Vajdaság és Isztria megye között – hangzott el ma Újvidéken. Isztria megye Nyugat-Horvátországban helyezkedik el, az Isztriai-félsziget legnagyobb részét képezi. Mintegy 200 000 lakosa van és főleg a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, illetve a kereskedelem terén jeleskedik kimagasló eredményekkel.

 

Újvidéken megnyílt a 85. nemzetközi mezőgazdasági kiállítás

- Pannon RTV

Dél-kelet Európa legnagyobb agrárszemléjén 60 országból 1500 résztvevő állítja ki termékeit. A rendezvény partnerországa Franciaország, amely az ágazati újdonságokat ismerteti a hazai szakemberekkel. Már első nap sok látogató érkezett a régió legnagyobb agrárszemléjére. Sokan a mezőgépek iránt érdeklődnek, a pályázati lehetőségeket szeretnék kihasználni. Kórizs József, bácsfekethegyi gazda: „Szétnézünk, hogy milyen új gépeket hoztak, mennyire tudnánk fejleszteni a mi haladásainkat ezekben a száraz években, hogy van-e valami előnye az új gépeknek, itt vannak az alapitványok, a Prosperitati is.”

 

Márton Áron Emléktúra: Vajdasági fiatalok Erdélyben

– Vajdaság.ma

80 éve nevezték ki püspökké Márton Áront. Ennek kapcsán szervezett erdélyi emlék- és tanulmányi utat a magyarországi Márton Áron Szakkollégium. A kollégium a határon túli magyar egyetemistáknak nyújt lakhatási lehetőséget Budapesten, Szegeden, Debrecenben és Pécsen.

 

Kárpátalja

 

Őseink nyomában

– Kárpátalja

Nagyszőlősön a Szelíd Lovasközpontban történelmi élőkép formájában igyekeztek bemutatni Szent László királyunk kerlési csatában tanúsított legendás helytállását és egyéb róla szóló legendák ötvözetét, ötven gyalogos és öt lovas közreműködésével. A lovagkirály korának viselete és fegyverzete mellett a honfoglaló magyarok viseletét és harcmodorát is szemléltették a Magyar–Turán Alapítvány harcosai, és íjászverseny is volt az érdeklődők számára, akik szép számmal, közel hétszázan látogattak ki a látványos eseményre.

 

Muravidék

 

Jövő héten jelenik meg a gazdasági pályázat

– Muravidéki Magyar Rádió

A Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsa tegnap este megtartott rendkívüli ülésén döntött a magyar nemzeti közösség gazdasági alapja serkentési programjának megvalósításához szükséges pályázatok kiírásáról. A pályázatok kiírását a csúcsszervezet tanácsa egyhangúlag támogatta. A nemzeti közösségek tájházainak rendezésére, épületek megvásárlására idén 320 ezer euró áll rendelkezésre.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog