Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 05. 9.

Szijjártó: a kárpátaljai magyarok jogainak megvédése a kormány kötelessége

– MTI, hirado.hu, origo.hu, Magyar Idők 

Ukrajna hazugsághadjáratot indított Magyarország ellen, azt "az aljas, méltánytalan és alpári hazugságot" terjeszti, hogy a magyar kormány kárpátaljai magyarokat védő politikáját egy harmadik szereplő, Oroszország határozza meg, miközben magyarok is haltak meg a kelet-ukrajnai harcokban az országot védve - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna műsorában kedden. Kelet-Ukrajnában kárpátaljai magyarok is harcolnak Ukrajna területi integritása és szuverenitása érdekében. Száz magyar harcol ukrán színekben, és tíz magyar vesztette életét a harcokban, köztük volt olyan, aki éppen csak nagykorú lett, és volt olyan, aki önként ment harcolni – közölte. A politikus emlékeztetett: az ukrán parlament olyan oktatási törvényt fogadott el, amelynek értelmében a kisebbségekhez tartozók csak 12 éves korukig tanulhatnak anyanyelvükön.

 

 

Kövér: Magyarországnak helyt kell állnia

- Pannon RTV

Exkluzív interjút adott a Pannon RTV stábjának az alakuló ülést követően Kövér László, a magyar Országgyűlés újonnan megválasztott elnöke. A magyar házelnök egyebek között azt mondta, ugyanazt kéri és várja majd el minden képviselőtársától az új ciklusban, legyenek akár kormánypártiak, akár ellenzékiek, akár nemzeti, vagy akár nemzetközi elkötelezettségűek. Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke: „Magyarországnak helyt kell állnia egy változó világhatalmi, világgazdasági helyzetben, egy demográfiai lejtmenetben meg kell állítani, és meg kell próbálni újra lélekszámban is gyarapodó országgá, illetve a magyarságot gyarapodó nemzetté tenni.

 

A jogokat a demokrácia ellen fordítják

2018. május 9. – Bándy Péter – Demokrata

A Kúria eljáró tanácsa hibázott, mégpedig súlyosat: ha a négyezer szavazatból akár csak ötszáz a Fideszre érkezett és beszámították volna, ma a kormánypárt vélhetően 134 mandátummal rendelkezne a 133 helyett – mondta a Demokratának az érvénytelenített külhoni voksok kapcsán Szánthó Miklós. Az alapjogokért Központ igazgatójval a választási rendszert ért kritikákról, az uniós támadásokról és a „jurisztokrácia” erősödéséről beszélgetett a Demokrata újságírója.

(A cikk teljes terjedelmében a Demokrata 2018. május 9-i számában olvasható)

 

Átadták az Arany János-díjakat

– MTI, Pannon RTV

Átadták a külhoni magyar kutatók munkásságát elismerő Arany János-díjakat és Arany János-érmeket a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 189. közgyűlésének keddi napján, az akadémia külső tagjai számára szervezett fórumon. Az MTA közleménye szerint kiemelkedő tudományos teljesítményéért kapott Arany János-díjat Krausz Ferenc Németországban dolgozó fizikus, az MTA külső tagja. Kutatási területe az ultrarövid impulzusú lézerek fizikája és a nagy intenzitású fény-anyag kölcsönhatás. A fiatal kutatóknak járó Arany János-díjat Öllerer Kinga erdélyi biológus kapta, akinek kutatási területe a vegetációökológia, a fáslegelők, a táj- és vegetációtörténet, az élőhely-térképezés, a hagyományos tájhasználati módszerek szerepe a biodiverzitás növelésében és megőrzésében, az ökológiai oktatás és tudománynépszerűsítés.

 

Erdély

 

Kerülik a szakmai vitát autonómiaügyben – újabb negatív szakbizottsági véleményezés

– MTI, Krónika, maszol.ro, transindex.ro

A szenátus közigazgatási és területrendezési szakbizottsága is negatívan véleményezte kedden a Székelyföldnek területi autonómiát előirányzó törvénytervezetet, amelyet Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben politizáló háromszéki képviselő egyéni törvényjavaslatként terjesztett be tavaly decemberben. A bizottság tizenegy tagja közül csak Cseke Attila RMDSZ-es szenátor támogatta szavazatával a kezdeményezést. A szavazás előtt a statútumot Kulcsár-Terza József mutatta be a testületnek, felsorakoztatta a korábbi három bizottsági vita során, és a képviselőház plénumában is megismételt érveit, hogy az autonómia nem alkotmány- és törvényellenes, ezt több európai ország példájával illusztrálta.

 

Egy aradi temetőben keresik a Szoboszlay-per áldozatainak a sírhelyét

– MTI, Krónika, maszol.ro, nyugatijelen.com, Bihari Napló

Emberölés, valamint emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával bűnvádi eljárást indított a temesvári katonai ügyészség Szoboszlay Aladár és társai hatvan évvel ezelőtti kivégzése kapcsán. A nyomozó hatóság szerint még életben van néhány felelős. A bűnvádi dosszié megnyitását Radu Ilina temesvári katonai főügyész jelentette be kedden annak kapcsán, hogy az aradi Alsótemetőben megkezdődött a Szoboszlay-per 1958-ban kivégzett tíz áldozata jeltelen közös sírjának felkutatása. Mint arról beszámoltunk, a feltáró és kutatómunkát a kommunizmus bűneit vizsgáló és a román emigráció emlékét ápoló intézet (IICCMER) szakértői régészek és történészek bevonásával folytatják.

 

Szemet szúrt, hogy Csíkszeredában közvécék kerültek egy román emlékmű mellé

– maszol.ro, transindex.ro

Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa elítélte kedden, hogy a hétvégén a Csíki Majális szervezői közvécéket helyeztek el Csíkszeredában az ismeretlen román katona emlékműve mellett. „Sajnálatos, hogy az egyesülés centenáriumának évében, amikor hazánk történelméről beszélünk, de amikor Európa-napja kapcsán a kölcsönös tiszteletről és békés együttélésről tárgyalunk, vannak olyanok, akik gesztusaikkal sértik a nemzeti büszkeséget és provokálják az együtt élő nemzetiségeket. Arcátlanság a szervezők részéről, hogy mozgóvécéket helyeznek el az ismeretlen román katona emlékművénél, éppen azon a helyen, ahol a megemlékezéseket szokták tartani a nemzeti ünnep alkalmából” – nyilatkozta a prefektus az Agerpresnek.

– maszol.ro,

Felháborítónak tartja, ezért bojkottálni kívánja a csíkszeredaiak egy része azt a központi utcában nem rég megnyílt pereces üzletet, amelynek a tulajdonosa állítólag felháborítóan viselkedett több vevővel. A panaszosok szerint ellenséges volt velük, amikor a magyar kiszolgálás reményében szóvá tették, hogy az elárusítók nem beszélnek magyarul. Az üzlet jelenleg „fertőtlenítés miatt” zárva van. Az eset pikantériája, hogy az új pereces cégére alapján kifejezetten székelyes, magyarbarát helynek tűnik, a neve: Bunătăţile lui/András bácsi/finom falatai. Egy csíkszeredai személy Facebookon felhívást tett közzé, hogy szerdán délután 16.30-tól minél többen csatlakozzanak hozzá, és az üzlet előtt más pereces termékeit fogyasztva tiltakozzanak „András bácsi” magyar nyelvhasználatot mellőző üzletpolitikája ellen.

 

Kényszerű és keserű lépések: le kellett venni a zászlókat a csíkszeredai művelődési ház mellől

– szekelyhon.ro

Nem lobog már Csíkszeredában a Városi Művelődési Ház közelében a székely- és városzászló, amelyeket jogerős bíróság ítélet következményeként kellett eltávolítani. Várhatóan ez fog történni a Városháza felirattal is a Dan Tanasă vezette egyesület kifogásai miatt. A három köztéri zászlórúdon mindössze egy, az európai uniós lobogó maradt Csíkszeredában, a Városi Művelődési Ház közelében, mivel társait, a székely- illetve városzászlót levették. Ezzel az eltávolításról rendelkező jogerős bírósági végzés végrehajtása megtörtént.

 

A felszegi asszonyoknak állítottak emléket a Gac-oldalban

– szekelyhon.ro

A gyergyószentmiklósi Gac-oldalban állítottak emléket a több mint hetven évvel ezelőtt meggyilkolt 159 székesfehérvári honvéd katona nyughelyét gondozó felszegi asszonyoknak. A székesfehérváriak és gyergyószentmiklósiak összefogása révén állított kopjafa felavatásán tisztelettel emlékeztek a sírokat gondozó nőkre, akik azokban az időkben is virágot helyeztek az 1944. szeptember 7-én éjszaka lemészárolt fiatalok sírjára, amikor ezt nem szabadott.

 

Felvidék

 

Az MKP az Európai Parlamentben készülő kisebbségi jogminimum-jelentésről

– Ma7.sk

A Magyar Közösség Pártja egyelőre nem tudja véleményezni Nagy József (Most-Híd) európai parlamenti képviselő által készített ún. kisebbségi jogminimum-jelentés tervezetét, mivel azt nem mutatták be érdemben, és annak tartalma nem ismert. Általánosságban viszont rögzítették, hogy minden olyan kezdeményezést támogatnak, amelynek célja, hogy az Európai Unió érdemi és hatékony jogi és intézményi garanciákat biztosítson az őshonos kisebbségek identitás-megőrzéséhez. Az MKP szerint, a fokozatosan megalkotandó uniós jogszabályok minőségére kell helyezni a hangsúlyt, mert Szlovákiában és más uniós tagállamokban ugyanis kiábrándító tapasztalataink vannak az olyan, eredetileg kisebbségvédelmi célú jogszabályokkal, amelyek általános megfogalmazásúak, tartalmuk az adott kisebbségeknek alacsony jogszintet biztosítanak, illetve a gyakorlatban nehezen vagy egyáltalán nem kikényszeríthetők.

 

Komáromi Családnappal a magyar oktatásért és a gyermekekért

– Ma7.sk

A Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre május 8-án délután a helyi gyermekparkban tartotta meg VIII. Családnapját – a komáromi magyar óvodák és iskolák napját. Az alapiskolai és óvópedagógusok, valamint Zsapka Attila gitáros énekes közreműködésével zajló rendezvényt Komárom városa támogatta. A hagyományos ingyenes rendezvényen a gyerkőcök, a Víz utcai Tulipán Óvoda, a Ferencesek Utcai Óvoda és a benei óvoda, valamint az Eötvös Utcai Alapiskola pedagógusainak köszönhetően kézműves foglalkozásokon és szokatlan versenyeken tehették próbára ügyességüket, kreativitásukat.

 

A Horthy Miklós Emléktúra után

– Ma7.sk

Immár nyolcadik alkalommal tartották meg május 5-én a 33 km-es Horthy Miklós Emléktúrát. A 2015-ben Budapesten megalakult Hazajáró Honismereti és Turista Egylet szervezői idén a rendezvényt, az eddigi túrák egyik leglelkesebb házigazdájának, Gál József emlékének ajánlották.

 

Családi  nap a magyar oviban Szentpéteren

– Felvidék Ma, bumm.sk

Példaértékű összefogásnak lehetett tanúja mindenki, aki május első szombatján ellátogatott a szentpéteri magyar tanítási nyelvű óvodába. A Kossányi József Alapiskola és Óvodában immár harmadik alkalommal került megrendezésre a jótékonysági családi nap, amelyen kicsik és nagyok együtt szórakozhattak egy egész napon át. Volt itt minden, mi gyermekszívnek kedves lehet: pónin lovaglás, kisvonatozás, körhinta, népi játékok, ugrálóvár, trambulin, gofrisütés, kirakodóvásár, arcfestés, kézműves foglalkozások, bábjáték, ringató foglalkozás.

 

Családi programok a pozsonyi magyar katolikusok körében

– Felvidék Ma

Az Anyák napját is megünnepelték a pozsonyi magyar közösségben, és ma a családok közös kirándulását tartják. S hamarosan a Szent Család képe indul útjára egyik családból a másikba. Május 6-án, Anyák napján, a délelőtt 9 órai magyar nyelvű szentmise keretében a pozsonyi ferences templomban az édesanyákért imádkoztak, őket köszöntötték. A Családok Évében, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve – a készület Pünkösdkor kezdődő második évében, amelyben az Eucharisztia közösségformáló szerepe kerül előtérbe – szeretnék, ha minél több család bekapcsolódna a pozsonyi magyar katolikus közösség nagy családjának újabb kezdeményezésébe.

 

Felmérés: Nem csillapodnak a kedélyek, a polgárok 45 százaléka előrehozott választásokat akar

– Körkép

Hiába mondott le Robert Fico, Robert Kaliňák és Tibor Gašpar, hiába alakított „új” kormányt Peter Pellegrini, az emberek elégedetlensége nem csökkent. Legalábbis ez derül ki a Focus legfrissebb felméréséből, melyet a Denník N szlovák napilap megbízásából készített. A Most-Híd választóinak több mint 40 százaléka menne korábban szavazni, és körülbelül 50 százaléka az, aki ellene van. Az SNS esetében minden negyedik választó lenne a korábbi időpont mellett, két harmada pedig ellene. A Smer megmaradt választói továbbra is támogatják Ficoékat, csupán minden tizedik szavazó szeretne idejekorán voksolni.


Vajdaság

 

Kihelyezett konzuli fogadónap volt Nagybecskereken

- Pannon RTV

Mintegy százan nyújtották be honosítási kérelmüket ma Nagybecskereken, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának kihelyezett fogadónapján. Az érdeklődőket a Petőfi MME székházában várták. Ez már a 25. kihelyezett konzuli fogadónap volt Nagybecskereken. A vidék magyarsága ezúttal is élt a lehetőséggel, hogy kérelmezze a magyar állampolgárságot.

 

Új helyre költözött a Pannon Rádió stúdiója

- Pannon RTV

A Pannon Rádió stúdiója hosszú előkészületeket követően új helyre költözött. A rádió munkatársai ma elfoglalhatták új helyüket egy sokkal tágasabb, műszakilag sokkal fejlettebb stúdióban. A Pannon Rádió stúdiója új helyszínre költözött, ami sokkal tágasabb mint a régi. Ez azt jelenti, hogy sokkal több vendéget tudnak majd fogadni műsoraikban. A rádió új technikát is kapott ami sokkal szebb és minőségesebb hangzást jelent majd a hallgatók számára.

 

További fejlesztések lehetősége

– Magyar Szó

A községi önkormányzat meghívására Szenttamásra látogatott Vladimir Batez tartományi sport- és ifjúsági titkár. A vendéget a polgármester, Radivoj Paroški, a községi tanács tagja, Radivoj Debeljački és Slobodan Subić, a helyi Testnevelési és Rekreációs Központ igazgatója fogadta. A politikusok elsőként a szenttamási Városi Sportközpontot, majd a turiai sportcsarnokot tekintették meg.

 

Kárpátalja

 

Kárpátalja Kincsei Amerikában

– Kárpátalja

Május 12. és 19. között a Washingtoni Magyar Ház szervezésében egyedülálló programsorozat kerül megrendezésre az Amerikai Egyesült Államok több nagyvárosában. A Treasures of Transcarpathia program komplex és innovatív módon tárja a közönség elé a kárpátaljai magyarság kincseit. Az esemény kapcsán előadások, fotókiállítás, kiállítások, filmvetítés és kerekasztal-beszélgetés révén tájékozódhatnak az amerikai érdeklődők, a kultúra és a művészet tolmácsolásában.

 

Új szakkal bővült a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola magiszteri szintű képzési kínálata

– karpatalja.ma

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola a 2018-as felvételi eljárás során a magiszteri képzési szintre immár TANÍTÓI szakon is felvételt hirdet. Jelentkezni bachelor, specialist vagy magiszter szintű diploma birtokában lehet. A felvételhez két vizsga teljesítése szükséges: egy szaktárgyi és egy idegen nyelvi vizsga. A más szakirányból jelentkezőknek ezen felül egy különbözeti vizsgát is teljesíteniük kell.


Muravidék

 

Pozitív vélemény minden jelöltnek

– Muravidéki Magyar Rádió

A Lendva Községi Magyar Nemzeti Önkormányzati Közösség Tanácsának tegnap este megtartott ülésén a tagok meghallgatták és véleményezték a Lendvai Galéria-Múzeum igazgatói munkakörére pályázó jelölteket, valamint az 1. Számú Lendvai Kétnyelvű Általános Iskola igazgatói munkakörére pályázót. Mindegyik jelölt pozitív véleményt kapott.


Őrvidék

 

Miniszterrel tárgyaltak a népcsoportok

– Volksgruppen

A népcsoportok képviselőivel találkozott pénteken a kancelláriaminiszter. Gernot Blümel a bécsi kancellárián fogadta a népcsoporttanácsok tagjait és az érintett települések vezetőit. A bécsi kormány számára fontosak a népcsoportok, hangzott el az értekezleten. A találkozón az idén a magyar népcsoport előtt álló kihívások és a népcsoporttanács kérései is napirendre kerültek, számolt be a megbeszélésről Zsótér Iris, a Magyar Népcsoporttanács alelnöke.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog