Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 09. 19.

Tiltakozik a KMKSZ a kárpátaljai magyar tisztségviselők ukrán hatósági vegzálása ellen

– MTI, Magyar Idők, Webrádió, Magyar Idők, karpataljalap.net

Nyilatkozatban tiltakozik a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) az ukrán határőrizeti és állambiztonsági szervek indokolatlan vegzálásai ellen, amelyekkel a magyar nemzetiségű kárpátaljai tisztségviselőket és újságírókat igyekeznek megfélemlíteni az államhatár átlépése során. Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a KMKSZ elnöksége felháborítónak tartja, hogy az Ukrán Állami Határőrszolgálat (DPSZU) és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyomásgyakorlással próbálja megfélemlíteni a kárpátaljai magyarokat.

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 09. 18.

Ukrán külügyminiszter: elhibázott Kijev nemzetiségpolitikája Kárpátalján

- MTI, Hír TV, EchoTV, ATV, 888.hu, pestisracok.hu, Kárpátalja

Ukrajna éveken át semmit vagy szinte semmit nem tett a magyar közösségért Kárpátalján, és ugyanez elmondható a többi nemzetiségi kisebbségről is - jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hétfőn a Kijevben hetedik alkalommal megnyílt Euroatlanti fórum ülésén. Az ukrán diplomácia vezetője előadásában a többi között kiemelte, Ukrajna nem folytat következetes politikát nemzeti közösségeit illetően, de - mint fogalmazott - a magyarokhoz fűződő viszonyban "erre lát valós esélyt". Hozzátette: "Magyarország nem követeli, ahogy kezdetben tette, az (oktatási) törvény módosítását. Megállapodtunk abban, hogy 2023-ig meg kell hosszabbítanunk az átmeneti időszakot a törvény alkalmazásáig" - adta hírül a liga.net ukrán hírportál.

 

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 09. 14.

Matl Péter szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás Székesfehérváron

– MTI, Webrádió, feol.hu, M1

Matl Péter kárpátaljai szobrászművész alkotásaiból nyílt kiállítás csütörtökön Székesfehérváron, a Szabadművelődés Házában. A megnyitón Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos azt hangsúlyozta, hogy Matl Péter az alkotásain keresztül óvja és segíti a magyar kultúrát. "Művei láttán kétség sem férhet ahhoz, hogy számára elsőbbséget élvez a család- és a haza szeretete, mint azt témaválasztásai is bizonyítják" - fogalmazott. Szilágyi Péter példaként hozta fel "a sokszor meggyalázott, de mindig újjászülető" Honfoglalás emlékművet a Vereckei-hágónál, a Nemzeti összetartozás emlékművét Ópusztaszeren vagy a tárlaton is kiállított Gulág-sorozatot. Rámutatott, hogy lehetetlen lenne mindezeket hit nélkül létrehozni. Köszönetet mondott a művésznek azért, hogy alkotásaival a nemzet tagjait hitében erősíti és bátorítja.

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 09. 11.

Semjén Zsolt: a kárpátaljai magyarok soha nem követeltek Ukrajnától olyat, amire ne lenne számtalan példa az EU-ban

– MTI, Origo, kormany.hu, Kisalföld, Somogyi Online

A magyar nemzet és így a kárpátaljai magyar nemzetrész soha nem követelt Ukrajnától olyat, amire ne lenne számtalan példa az Európai Unióban (EU), így minden, ami a magyar megmaradás érdekében magyar kérés, az evidencia az EU-ban - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitó ünnepségén hétfőn Beregszászon. Semjén Zsolt a beregszászi református templomban megtartott ünnepségen mondott köszöntőjében hangsúlyozta,ha Ukrajna az EU-ba törekszik, akkor be kell tartania az ott érvényes jogokat, például azt, hogy szerzett jogokat nem lehet visszavenni. Ha valaki be akar kerülni egy klubba, akkor annak szabályait be kell tartania.

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 09. 07.

Románoktatás: nem tágít a miniszter, nem nyilatkozik a kisebbségi államtitkárság

– Krónika, szekelyhon.ro

Továbbra sem veszi figyelembe Valentin Popa oktatási miniszter az ellenérveket a nagy felháborodást keltő kormányrendelettel kapcsolatban, amely előírja, hogy az elemi osztályokban is szaktanárok oktassák a gyerekeket román nyelv és irodalomból. A Krónika megkereste az ügyben a bukaresti oktatási minisztérium kisebbségügyi államtitkárságát, itt azonban nem kívántak nyilatkozni, állást foglalni az elemiben bevezetett románnyelv-oktatás kapcsán. Kovács Irén államtitkár tanácsosa, Fodor József megkeresésünkre közölte, „az államtitkár asszony elfoglalt, nem ér rá ezzel foglalkozni, számára most a tankönyvek biztosítása jelent prioritást”.

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 09. 06.

Potápi: az óvodafejlesztések is hozzájárulnak a demográfiai válság megoldásához

– MTI, Lokál, fidesz.hu, Somogy Online, Ma7.sk

A kormány bízik abban, hogy az óvodafejlesztések is hozzájárulnak a Magyarországra és a Kárpát-medencére jellemző “mély demográfiai válság” megoldásához – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán a Bonyhádi Varázskapu Bölcsőde és Óvoda felújított váraljai tagintézményének átadásán. Potápi Árpád János emlékezetett: országszerte, így Tolna megyében is, továbbá az egész Kárpát-medencében zajlanak óvodafelújítások, illetve újak is épülnek. Az itthoniakat európai uniós forrásból, a határon túli intézmények modernizálását a központi költségvetésből finanszírozzák – ismertette a térség fideszes országgyűlési képviselője. Potápi Árpád János szerint ezek a beruházások is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a következő években minél több család vállaljon minél több gyermeket.

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 09. 05.

Grezsa István: Amikor óvodát építünk, a jövőnket védjük

– MTI, hirado.hu, Magyar Hírlap, kormany.hu, Magyar Idők, OrientPress, Lokál, fidesz.hu, Felvidék Ma,

Amikor keresztény hitünket védelmezzük, amikor keresztény óvodát építünk, a jövőnkről van szó – mondta Grezsa István, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos a szlovákiai Rimaszombatban kedden az új református óvoda épületének alapkőletételi ünnepségén. Grezsa István kiemelte: a magyar anyanyelv megmaradása elválaszthatatlan a protestantizmustól, a hit védelme pedig új értelmet nyer a 21. században. Eljött az ideje, hogy merjünk újra magyarok lenni, hogy megérje magyarnak lenni – mondta, hozzátéve: „itt Rimaszombatban most sziklára épülő várat építünk, de a gyerekeken, diákon, szüleiken, pedagógusokon múlik, hogy milyen erős szellemiség lesz az óvodában, az épülő alapiskolában vagy a gimnáziumban”.

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 09. 04

Szilágyi: minden külhoni magyar gyermek számára elérhető kell legyen az anyanyelvi oktatás

– MTI, Hirek.sk, Felvidek.ma, Magyar Idők, Lokál

Minden külhoni magyar gyermek számára elérhető kell legyen az anyanyelvi oktatás, ezt célozza a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program is - jelentette ki Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos a felvidéki Péderen, ahol köszöntőt mondott a község felújított óvodájának ünnepélyes átadásán hétfőn. A miniszteri biztos beszédében hangsúlyozta: a magyar kormány a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programmal azt akarja üzenni, hogy az anyaország hisz a külhoni magyar közösségek felívelő jövőjében, s ezért segíti a külhoni magyar közösségek által megálmodott tervek megvalósítását. "A magyar óvoda az a választóvonal, amelyen a magyar identitás megtartásának kérdése áll vagy bukik" - jelentette ki Szilágyi Péter. Hozzátette: elsődleges cél, hogy a minden magyar szülővel rendelkező határon túli gyermek számára elérhető legyen az anyanyelvi oktatás.

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 08. 30. -2

Támogatnák az erdélyi magyar pártok Bölöni László marosvásárhelyi polgármester-jelöltségét

– MTI, Híradó, Lokál, 888.hu, Krónika, maszol.ro, Erdély.ma, Magyar Idők, Magyar Hírlap, PestiSrácok, hvg.hu

Támogatnák az erdélyi magyar pártok Bölöni László legendás labdarúgó és sikeres edző marosvásárhelyi polgármester-jelöltségét - derül ki a Krónika napilap szerdai számában közölt összeállításból.A 108-szoros román válogatott, a Steauával BEK-győztes labdarúgó, aki a Sporting Lisboa edzőjeként felfedezte Cristiano Ronaldót, egy hétfői marosvásárhelyi pódiumbeszélgetésen kérdésre válaszolva elmondta: foglalkoztatja a hazatérés gondolata és az is, hogy megmérkőzzék szülővárosa polgármesteri tisztségéért. Hozzátette azonban, hogy ha ebbe belevágna, csak azért tenné, hogy egy csapatba vonja a különböző embereket, a különböző érdekeket. Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta, örül a Marosvásárhelyen született sportember szándéknyilatkozatának. Emlékeztetett arra, hogy már korábban is szóba jött Bölöni neve, és bár az RMDSZ is próbálkozott ezzel az opcióval, a labdarúgóedző végül nem vállalta a jelölést. Porcsalmi elmondta: bár nem egyeztetett erről a szövetség fórumaival - beleértve a helyi szervezetet -, személy szerint "látatlanban" is támogatandónak tartja ezt az eshetőséget.

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 08. 30. -1

Székely nagygyűlésre hívja szimpatizánsait és Erdély magyarságát a Székely Nemzeti Tanács

– MTI, Híradó, Mandiner, Magyar Hírlap, Krónika, Főtér, maszol.ro, transindex.ro, Erdély Ma, Nyugati Jelen, szekelyhon.ro

Centenáriumi székely nagygyűlésre hívja november 18-án 13 órára Sepsiszentgyörgy főterére a székelyeket és a velük szolidaritást vállaló erdélyi magyarokat a Székely Nemzeti Tanács (SZNT). Az Izsák Balázs SZNT-elnök által jegyzett, az MTI-hez kedden eljuttatott felhívásban a tanács olyan egységes megmozdulást hirdet, amilyen öt évvel ezelőtt a Székelyek Nagy menetelése volt. Ezen a száz év küzdelmeire, a Székely Nemzeti Tanács alapítóira, a Székely Hadosztályra, valamint az ötven éve megszüntetett Magyar Autonóm Tartományra kívánnak emlékezni, és azt a tizenöt évet is át szeretnék tekinteni, amely a Székely Nemzeti Tanács újjáalakulása óta telt el. A centenáriumi nagygyűlés - a felhívás szerint - egy olyan, jövőnek szóló rendezvény is lesz, amely új lendületet ad az autonómiaküzdelemnek. Az SZNT a felhívásban a szabadság intézményének, és a saját oktatási, gazdasági, kulturális intézmények keretének nevezi az autonómiát.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog