Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 05. 17.

Szijjártó Péter ismét az Európa Tanács főtitkárához fordult a kárpátaljai magyarok ügyében

– MTI, hirado.hu, 888.hu, Magyar Idők, Lokál, karpatalja.ma 

Szijjártó Péter miniszter ismét az Európa Tanács főtitkárához fordult a kárpátaljai magyarok ügyében - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán az MTI-vel. Mint írták, Szijjártó Péter levelében tájékoztatta az Európa Tanács főtitkárát arról, hogy bár a Velencei Bizottság javaslatai az új ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatban már fél éve ismertek, az ukrán parlament és kormány nem hajtotta végre azokat. A magyar kisebbség anyanyelven történő tanulását súlyosan korlátozó törvény felfüggesztéséről mostanáig nem döntött az ukrán parlament, és az ukrán vezetők máig nem kezdték meg a tárgyalásokat a magyar kisebbség vezetőivel az oktatási törvényről.

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 05. 16.

Szijjártó: a határon túl élő magyarok képviselete továbbra is a külpolitika fontos feladata marad

– MTI, Magyar Idők, Lokál, Pannon RTV, Felvidék.ma, Kárpátalja.ma

A határon túl élő magyar nemzeti közösségek érdekképviselete továbbra is a külpolitika egyik legfontosabb feladata marad, ahogyan eddig is az volt - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium élére jelölt miniszter az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén kedden, kinevezése előtti meghallgatásán. Szijjártó Péter elmondta, a nemzeti egység megléte olyan erőforrás, amelyet nehéz lenne mással helyettesíteni. Úgy vélekedett, hogy kevés ügyben alakult ki pártokon átívelő nemzeti konszenzus az elmúlt években. Amelyekben mégis, azokat leginkább a nemzeti összetartozás bizottságának hatásköréhez lehetett kötni. Hangsúlyozta, minden nemzetközi nyomástól függetlenül kizárólag a magyar érdeket lesznek hajlandóak figyelembe venni.

 

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 05. 9.

Szijjártó: a kárpátaljai magyarok jogainak megvédése a kormány kötelessége

– MTI, hirado.hu, origo.hu, Magyar Idők 

Ukrajna hazugsághadjáratot indított Magyarország ellen, azt "az aljas, méltánytalan és alpári hazugságot" terjeszti, hogy a magyar kormány kárpátaljai magyarokat védő politikáját egy harmadik szereplő, Oroszország határozza meg, miközben magyarok is haltak meg a kelet-ukrajnai harcokban az országot védve - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna műsorában kedden. Kelet-Ukrajnában kárpátaljai magyarok is harcolnak Ukrajna területi integritása és szuverenitása érdekében. Száz magyar harcol ukrán színekben, és tíz magyar vesztette életét a harcokban, köztük volt olyan, aki éppen csak nagykorú lett, és volt olyan, aki önként ment harcolni – közölte. A politikus emlékeztetett: az ukrán parlament olyan oktatási törvényt fogadott el, amelynek értelmében a kisebbségekhez tartozók csak 12 éves korukig tanulhatnak anyanyelvükön.

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 05. 08

Szijjártó: Magyarország megvédi a kárpátaljai magyarokat

– MTI, origo.hu, hirado.hu, Magyar Idők, vs.hu, 168 óra, Magyar Hírlap, Magyar Demokrata, Mandiner.hu, Kárpátalja.ma, PestiSrácok

Hazugsághadjáratot folytat Magyarország ellen az ukrán állami propaganda - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten. „Aljas és szemenszedett hazugság, hogy amikor Magyarország védi a kárpátaljai magyarokat, akkor Oroszország elvárásai alapján jár el. Magyarország megvédi azt a 150 ezer magyar embert, akik Kárpátalján élnek, de ehhez nekünk nem kellenek harmadik felek és iránymutatások.” - mondta a magyar külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: miközben az ukránok azt sugalmazzák a nemzetközi közvélemény számára hazug módon, hogy Magyarország kárpátaljai magyarokkal kapcsolatos politikáját egy harmadik fél determinálja, Kárpátaljáról besorozott magyarok is harcoltak, illetve harcolnak Ukrajna területi integritása érdekében Ukrajna keleti felében.

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 05. 04.

A szenátus kisebbségügyi bizottsága is elutasította az autonómiatervezetet

– MTI, maszol.ro, Krónika, transindex.ro, hirado.hu, Erdély Ma, Bihari Napló

A parlament felsőházának emberi jogi, vallási és kisebbségügyi szakbizottsága is negatívan véleményezte csütörtökön a Székelyföldnek területi autonómiát előirányzó törvénytervezetet, amelyet Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben politizáló háromszéki képviselő egyéni törvényjavaslatként terjesztett be tavaly decemberben. Az ülés után Kulcsár-Terza József az MTI-nek elmondta: a bizottság tagjai érdeklődést mutattak a tervezet iránt, de csak az RMDSZ-es Derzsi Ákos szenátor szavazott igennel a jogszabályra. A bizottság elnöki tisztségét betöltő Marius Nicoară kolozsvári liberális szenátor tartózkodott, a többi bizottsági tag pedig a kezdeményezés ellen szavazott.

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 05. 03.

Magyar kormánytámogatással épült óvodai sportpályákat adott át Grezsa István Kárpátalján

– MTI, Magyar Idők, orientpress.hu, kormány.hu, magyarhirlap.hu, 24.hu

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében - az Ovisport Alapítvány kezdeményezésére - magyar kormánytámogatással épült multifunkcionális óvodai sportpályákat adott át Grezsa István kormánybiztos szerdán Munkácson és az ungvári járási Nagydobronyban. A munkácsi 17. számú magyar óvodában tartott átadási ünnepségen Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa hangsúlyozta: nem véletlen, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében éppen Kárpátalján, a jelenleg legrosszabb helyzetben lévő nemzetrész négy gyermekintézményében létesül, kísérleti jelleggel, Magyarországon is ritkaságszámba menő „ovifocipálya”.

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 04. 25. - 2

Szijjártó: Ukrajnában újabb csapást készítenek elő a nemzeti kisebbségekkel szemben

– MTI, Híradó.hu, Magyar Idők, Magyar Hírlap, Lokál.hu, Krónika, hirstart.hu, fidesz.hu, Ma7.sk

Ukrajnában példátlanul aljas és előre megtervezett módon lépnek fel a nemzeti kisebbségekkel szemben, az ukrán elnök a parlamenttel együtt lépésről lépésre veszi el a nemzeti kisebbségek szerzett jogait, miközben nemzetközi hazugságkampányban magukat a geopolitika áldozatának állítják be – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter budapesti sajtótájékoztatóján kedden. A miniszter felidézte: a kisebbségi jogokra az „első csapás” az oktatási törvény volt, amelyben jelentősen korlátozták a nemzeti kisebbségek jogait a saját nyelvük tanulásában, és a nemzetközi nyomás ellenére a mai napig nem kezdett erről egyeztetést Ukrajna a magyar nemzeti közösséggel. A "második csapásnak" a nyelvtörvény alkotmányellenessé minősítését nevezte, és ezzel kapcsolatban jelezte, jelenleg három új nyelvtörvény-javaslat van az ukrán parlament előtt, "egyik rosszabb a másiknál". Példaként említette, hogy jelenleg 10 százalékos aránynál lehet használni a nemzetiségi nyelvet, ezt 33 százalékra emelnék, ami drámaian korlátozná a nemzeti kisebbségek jogait. A "harmadik csapás" a miniszter szerint az, hogy az ukrán elnök sürgősséggel kezdeményezte a kettős állampolgárság szankcionálásáról szóló törvény elfogadását.

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 04. 25

Áder János jelenlétében avatják fel július 7-én a Kolozsvári Református Kollégium felújított épületét

– Krónika, Szabadság

Áder János köztársasági elnök július 7-én, szombaton Kolozsvárra látogat, ahol felavatják a református kollégium felújított épületét – tájékoztatott hétfőn a Szabadság napilap internetes oldala. Székely Árpád, a tanintézet igazgatója a Szabadságnak elmondta: Áder János az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Kató Béla meghívására érkezik Kolozsvárra július elején. A részletes programot később közlik. A Farkas utcai ókollégium épülete két éve folyamatos felújítás alatt áll: míg 2016-ban az épület falait és a belső udvart újították fel, 2017 nyarán elkezdődtek a belső munkálatok. A tanítás zökkenőmentesen kezdődött 2017 szeptemberében, de a díszterem és a sportterem átalakítási munkálatai még nem fejeződtek be. Így a munkálatok teljes egésze a 2017/2018-as tanév lezárása után ér véget – írja a Szabadság.

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 04. 24.

Kövér: az aláírások reményt adnak az őshonos nemzeti kisebbségeknek 

– MTI, Origo.hu, Híradó.hu, Mandiner, Magyar Idők, Pesti Srácok, 888.hu, Kárpátalja.ma

A Minority SafePack támogatására összegyűjtött egymillió európai aláírás reményt ad 50 millió őshonos európai nemzeti kisebbségi polgárnak arra, hogy saját szülőföldjén jogkorlátozások nélkül élhesse meg nyelvi és kulturális önazonosságát – mondta Kövér László házelnök pénteken a kezdeményezésről tartott budapesti tanácskozáson. Az Országgyűlés elnöke úgy ítélte meg: az aláírások összegyűjtésével csatát nyertek, a háború azonban akkor nyerhető meg, ha az Európai Bizottság az unió szintjén kötelező érvénnyel kezdeményezi az egyenlő méltósággal élhető élet jogi biztosítékának megteremtését Európa minden őshonos nemzeti kisebbsége részére.

Nemzeti sajtófigyelő 2018. 04. 19.2

Megállapította a levélben szavazás eredményét az NVB

– MTI, Híradó.hu, Magyar Idők, Magyar Hírlap, 888.hu, Mandiner, PestiSrácok, hvg.hu

Megállapította a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazásának eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén. E szerint a legtöbb érvényes levélszavazatot a Fidesz-KDNP kapta, 216 561-et, az LMP 2082-t, a Jobbik 2055-öt, az MSZP-Párbeszéd 1247-et, a Momentum pedig 1004-et. Az április 8-i országgyűlési választáson a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben adhatták le szavazatukat az országos pártlistákra, ha előtte felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékére. Az Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint 378 449 választópolgár szerepelt a levélben szavazók névjegyzékén. Az NVI-hez 267 233 szavazási irat érkezett vissza, ebből érvényes 225 471 volt, ami a beérkezett szavazási iratok 84 százaléka. A szavazási iratokban 446 érvénytelen szavazólap volt, így az érvényes levélszavazatok száma 225 025.

 

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog