Umberto Eco  a közösségi hálózatokról: „Ez az ostobák inváziója. A tévé a falu hülyéjét tolta előtérbe, akivel szemben a néző magasabb rendűnek képzelte magát. Az internetben az a drámai, hogy az igazság birtokosaként tolta előtérbe a falu hülyéjét” 

Határok nélkül

2018. július 11. – Kossuth Rádió

 Nagyszabású gazdatüntetés Szlovákiában

Szlovákiában még soha nem volt olyan nagyszabású gazdatüntetés, mint június végén, mégsem beszélhetünk sikerről, mert a gazdákat nem hallgatta meg sem a miniszterelnök, sem az agártárca vezetője. Ebben a helyzetben érthető, hogy Pikáli Róbert egyéni petícióval fordult az uniós hatóságokhoz, és ebben Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártja európai parlamenti képviselője, a petíciós bizottság alelnöke segítette. Hogy hol tart ma az ügy, Haják Szabó Mária kérdezte meg az érintett felektől.

 

Marosvásárhelyen tartott sajtótájékoztatót az MPP

A Magyar Polgári Párt megteremtette Erdélyben a politikai verseny és a politikai együttműködés intézményét – idézte Bíró Zsolt pártelnök Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökének, az MPP tiszteletbeli elnökének szavait a mai marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján. Maros megyei parlamenti képviselőként értékelte a román parlament által frissen elfogadott közigazgatási törvény magyar vonatkozású, a magyar közösség életét is érintő intézkedéseit. A riporter Erdei Edit Zsuzsanna

 

Milyen hatással lesz a nagyváradi magyar utcanévtáblákraaz új román közigazgatási törvény?

Az új román közigazgatási törvény – és annak majd a végrehajtási utasítása – milyen hatással lesz a nagyváradi magyar utcanévtáblákra? Az Erdélyi Magyar és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a nagyváradi többnyelvűségért és magyar utcanevekért küzd több mint tíz éve. A múlt hónapban jelentették be, hogy polgári kezdeményezés formájában határozattervezetet készülnek benyújtani a városi tanács elé, mely rendezné a többnyelvű feliratok és utcanevek helyzetét. Csomortányi Istvánt, az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei elnökét Ionescu Nikolett kérdezi.

 

Aktiválhatóak lesznek a jövő héttől az elektronikus személyazonosító igazolványok az EMNT Demokráciaközpontjaiban is

Aktiválhatóak lesznek a jövő héttől az elektronikus személyazonosító igazolványok az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Demokráciaközpontjaiban is - jelentette be Sándor Krisztina ügyvezető elnök ma, egy kolozsvári sajtótájékoztatón. A külhoni, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező állampolgárokat leginkább utazás esetén, úti-okmányként segítheti az ún. E-személyi, amelyet a romániai magyarok továbbra is a főkonzulátuson igényelhetnek és vehetnek kézhez. Aktiválni azonban nem csak a főkonzulátuson lehet.

 

Az aknaszlatinai magyar középiskolát támogatta idén a Fidelitas

Már harmadszor hirdette meg a Fidelitas a Fogjunk össze Kárpátaljáért! adománygyűjtő akcióját. Idén az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola javára gyűjtöttek. A szervezet vezetői ellátogattak a felújítás alatt álló kárpátaljai középiskolába, ahol Benedek Imre iskolaigazgatónak jelképesen átnyújtották az iskola számlájára már korábban átutalt egymillió forintos adományt, valamint átadták az iskola könyvtárának összegyűjtött könyveket.

 

Magyar református óvoda indulhat Temesváron

A tervek szerint magyar református óvoda indulhat Temesváron. Az ehhez szükséges ingatlant, magyar kormánytámogatással és helyi összefogással, néhány napja vásárolta meg a Temesvári Református Egyházmegye. A felújítás és bővítés után ebben az új kissodai épületben lenne az egyházmegye székhelye is. A tervekről Lehőcz László Bódis Ferenc esperest kérdezte.

 

Erzsébetlaki Honismereti tábor

Az erzsébetlaki Honismereti táborba, a helybeli gyerekeken kívül két testvértelepülésükről, Vonyarcvashegyről és Törökfaluból érkeztek a fiatalok. Ebben a kis faluban több mint tíz éve szerveznek tábort. A fő szervező a Császár-tó Magyar Művelődési Egyesület, ám a falu ilyenkor valódi összefogásról tanúskodik, hiszen a település apraja-nagyja azon fáradozik, hogy a vendégek jól érezzék magukat.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro hírportál

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, az www.nagyhaboru.szek-helyek.ro oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál) szellemi tulajdonát képezi, vagy jogvédelem alatt áll.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.hirlap.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog