Határok nélkül 2018. június 12.

Határok nélkül

2018. június 12. –Kossuth Rádió

 

Leállította a román kormány azt az eljárást, amelynek nyomán Verespatakot felvehették volna az UNESCO védett kulturális örökségeinek listájára

Leállította a román kormány azt az eljárást, amelynek nyomán Verespatakot felvehették volna az UNESCO védett kulturális örökségeinek listájára. Június végén döntött volna az UNESCO Világörökség Bizottsága Verespakat ügyében, de amíg a román kormány és az aranybányát nyitni szándékozó kanadai vállalat közötti kártérítési perben - melyben a cég 4.4 milliárd dollárt követel a román államtól - nem születik döntés, a román állam felfüggesztette a nemzetközi védettségi eljárást. A döntés megosztja a romániai közvéleményt.

 

Bugár Béla indul a következő szlovákiai elnökválasztáson

A Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt hétvégi közgyűlésén döntött: Bugár Béla pártelnököt indítja a jövő tavaszi köztársasági elnökválasztáson. A Magyar Közösség Pártja már korábban is beszállt az elnökválasztásba, és a 2019-es megmérettetésre is magyar jelöltet állít. A dolgok jelenlegi állása szerint tehát a felvidéki magyar választók két magyar elnökjelölt közül választhatnak.

 

Húsz éve alakult meg a Vajdasági Magyar Szövetség újvidéki szervezete

A városi szervezet a balkáni háborús években alakult, azzal a céllal, hogy jelentősebb szerepet kapjanak az újvidéki magyarok a város életében. Az ünnepségről Ternovácz István küldött beszámolót.

 

Az Áldás népesség legújabb akciója

A Romániában nagyon költséges a mesterséges megtermékenyítés vagy ha úgy tetszik a lombikbébi kezelés. A beavatkozás árát lehet megpályázni az Áldás népesség legújabb akciója, az Én is szeretnék gyereket! program keretében! Első lépésben hat beavatkozást finanszíroznának, ehhez partnerségeket kötöttek neves klinikákkal, az anyagi fedezetet is előteremtették az indításhoz. A programot jelentős mértékben támogatja Magyarország kormánya. A részletekről Varga-Mihály Mártont, az Áldás Népesség ügyvezető igazgatóját kérdezte Szilágyi Szabolcs.

 

Szerbiában július 1-jétől lépnek életbe a gyermekvállalást ösztönző intézkedéseket

Szerbiában július 1-jétől lépnek életbe a gyermekvállalást ösztönző intézkedéseket, eszerint a harmadik gyerek után havi 12 ezer dinárt, a negyedik gyerek után pedig havi 18 ezer dinárt kapnak a szülők tíz éven keresztül. Magyarkanizsa, amely már több alkalommal is kiérdemelte a családbarát önkormányzat címet, saját erejéhez mérten külön is támogatja a kisgyermekes családokat. A Születés hete kapcsán ajándékcsomaggal lepték meg a község újszülötteit. Németh Ernő összeállításában elsőként Fejsztámer Róbert polgármestert halljuk.

 

A kárpátaljai Benében átadták magyarországi támogatással felújított római katolikus plébániát

A kárpátaljai Benében szentmisével egybekötve ünnepségen átadták magyarországi támogatással felújított római katolikus plébániát - ami egyben közösségi házként is szolgálni fog - illetve felavatták a hívek közadakozásából készült Jézus szíve szobrot is. Iváncsik Attila összeállításában elsőként Rácz István római katolikus plébánost halljuk.

 

Felvidékre és Erdélybe utaztak a szikszói diákok

A szikszói Szent Márton Katolikus Gimnázium és Általános Iskola történelem szakos pedagógusa Urbánné Tóth Edit kihasználva a Határtalanul pályázat adta lehetőségeket, minden évben elviszi a diákjait Felvidékre illetve Erdélybe. Nagyon fontosnak tartja ugyanis, hogy a fiatalok megismerjék az elszakított területeken élő magyarságot és a történelmi emlékeket.

Kapcsolat

Szék-helyek.ro 

525400 Kézdivásárhely

42-es Udvartér 1.sz.

Telefon: 0040 742 210 505

E-mail: szekhelyek@gmail.com

Kapcsolattartó: Tóth László


Adatkezelési tájékoztató 

Felhasználási feltételek

Szerzői jogok

  Minden, a Nagy haború  oldalain megjelenő tartalom (cikk, kép, videó, egyéb) a Szék-helyek portál  (továbbiakban Portál)  jogvédelem alatt áll. A szerző engedélyével másolható vagy sokszorosítható.
A www.felsoharomszek.szek-helyek.ro és www.szekhelyek.szek-helyek.ro  hírei, véleményei szabadon idézhetők és felhasználhatók, az eredeti forrásra mutató hivatkozás elhelyezésével.

Bővebben szerzői jog